Ο Τατάρ τορπίλισε την πενταμερή πριν φθάσει στη Νέα Υόρκη

Ξεκίνησε η διάσκεψη για το Κυπριακό με ένα προκλητικό τελεσίγραφο από τους Τουρκοκύπριους
10:52 - 17 Ιουλίου 2025
Ο Τατάρ τορπίλισε την πενταμερή πριν φθάσει στη Νέα Υόρκη

Με χαμηλές προσδοκίες ξεκίνησε χθες στη Νέα Υόρκη η νέα πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, που άρχισε με «πρόγευμα» τις εμπρηστικές δηλώσεις από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, συνεχίστηκε με το δείπνο που παρέθεσε σε όλους τους συμμετέχοντες ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί το κυρίως «μενού» της διήμερης συνάντησης.

Στη διήμερη συνάντηση, υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και ο υφυπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, Στίβεν Ντάουτι. Όλοι οι εμπλεκόμενοι προσήλθαν στην έδρα του ΟΗΕ με διαφορετικές ατζέντες και στοχεύσεις, με τον οικοδεσπότη να ελπίζει πως θα μπορέσει να βγει η εικόνα ότι υπάρχει κινητικότητα, ύστερα από αρκετά χρόνια «παγώματος» σε οποιαδήποτε εξέλιξη για το Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι στόχος είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών, που έχουν διακοπεί από το 2017, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και διευκρίνισε ότι τα όποια μέτρα ΜΟΕ δεν αντικαθιστούν τη λύση του Κυπριακού. Αυτό είναι και ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας, καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει τα ΜΟΕ ως υποβοηθητικό εργαλείο για τη βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο κοινότητες αλλά όχι ως υποκατάστατο της λύσης του Κυπριακού, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά βλέπει τα ΜΟΕ ως ένα «όχημα» οικοδόμησης σχέσεων «καλής γειτονίας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης φροντίζει να αναδείξει και την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές στην Άγκυρα πως «οι ευρωτουρκικές σχέσεις μπορούν να εξεταστούν μέσα από μια θετική προσέγγιση μόνο μέσα από εξελίξεις στο Κυπριακό».

Από την άλλη πλευρά, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναμένεται ότι θα επιμείνει στη γραμμή που ακολουθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή στη φιλοσοφία των δύο κρατών, η οποία οδηγεί τη διαδικασία μόνο προς τα πίσω. Σε αυτήν τη σύνοδο ο κατοχικός ηγέτης θέλει περισσότερο από ποτέ να μην υπάρξουν αποτελέσματα, ώστε να μην έχουμε εξελίξεις στο Κυπριακό πριν από τον Οκτώβριο και τις παράνομες «εκλογές» στο ψευδοκράτος. Φρόντισε μάλιστα να δυναμιτίσει το κλίμα λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, καθώς κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι κλιμακώνει τις εντάσεις και δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα συμβιβαστούν ποτέ στο θέμα της κυριαρχίας. Είπε ακόμα πως για να προχωρήσουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν αποδεκτές οι απευθείας πτήσεις, οι απευθείας επαφές και το απευθείας εμπόριο. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως δεν διαπραγματεύεται, αλλά απαιτεί την εφαρμογή τους! Είπε ακόμα ότι δεν θα αποφεύγει τον διάλογο και τις επαφές και πρόσθεσε: «Είμαι ένα άτομο που προτείνει τη συνεργασία. Τίνος τη συνεργασία; Τη συνεργασία δύο κρατών».

Όσον αφορά το σημερινό πρόγραμμα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα έχει διμερείς διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες της κάθε πλευράς, θα ακολουθήσει η ολομέλεια της άτυπης διευρυμένης συνάντησης και στη συνέχεια οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών, συνοδευόμενοι από ακόμα ένα μέλος της αντιπροσωπείας, θα συμμετάσχουν σε γεύμα εργασίας. Μετά το γεύμα εργασίας θα πραγματοποιηθεί η τελική συζήτηση της Ολομέλειας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε αργά το βράδυ (περίπου 11.45 ώρα Ελλάδας).

Εφημερίδα Απογευματινή