Ο Μητσοτάκης διαβάζει τα γκάλοπ και επενδύει στη σταθερότητα

Η στρατηγική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η μεταρρυθμιστική ατζέντα, οι γέφυρες με τους πολίτες, οι απαντήσεις για τα εθνικά και η αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης
10:00 - 18 Ιουλίου 2025

Εν μέσω διεργασιών για την κοινοβουλευτική διαχείριση της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ το Μαξίμου επαναφέρει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην κορυφή του κυβερνητικού αφηγήματος, απορρίπτοντας τον διχαστικό λόγο της αντιπολίτευσης και τις λογικές εξολόθρευσης των πολιτικών αντιπάλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αναδεικνύει τα πολλαπλά μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά εν μέσω του ταραγμένου διεθνούς γεωπολιτικού σκηνικού και τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα με την περιφερειακή αστάθεια στην περιοχή μας, το νέο μεταναστευτικό κύμα από τη Λιβύη και τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Και το κάνει αυτό προκειμένου να επικοινωνήσει το μήνυμα ότι σε ταραγμένους καιρούς η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη αποτελεί τη μόνη επιλογή διακυβέρνησης που διασφαλίζει σταθερότητα για την εθνική οικονομία και τις προκλήσεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Η κυβερνητική στόχευση είναι διπλή και αφορά τη θωράκιση του μετριοπαθούς κεντρώου ακροατηρίου που επιζητεί από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του να μην παρεκκλίνουν από τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που παρουσίασαν προεκλογικά, και από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση επαναφέρει τις γέφυρες με το δεξιόστροφο ακροατήριο μέσω της αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής. Εξάλλου, η δημοσκόπηση της εταιρείας Real Polls καταγράφει ότι αναφορικά με το Μεταναστευτικό το 38,9% των πολιτών υποστηρίζει την επαναπροώθηση στις χώρες προέλευσης και το 24,4% την παρεμπόδιση εισόδου των μεταναστών.
Συγκεκριμένα, για τα εθνικά θέματα η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδομήσει το αφήγημα της αντιπολίτευσης περί «ενδοτικότητας», με κυβερνητικά στελέχη να υπογραμμίζουν ότι εδώ και έξι χρόνια η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της με πράξεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς ψευτο-πατριωτικές κορόνες, σε πείσμα κάποιων που θέλουν να χτίσουν ένα ψεύτικο αφήγημα. Παράλληλα, διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να μπει στο «ζύγι» το εθνικό συμφέρον, αντιθέτως θα συνεχίσουν με μια πολιτική κυριαρχίας, πάντοτε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Όσον αφορά τα εσωτερικά μέτωπα, οι δημοσκοπήσεις χαράσσουν τη στρατηγική του Μαξίμου για να διαχειριστεί την κρίσιμη συγκυρία στο δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας, με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και σύμφωνα με τη μέτρηση της Real Polls στην ερώτηση «ποιος πιστεύετε ότι φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ», το 40,4% απαντά ότι το βαθύ δυσλειτουργικό κράτος είναι αυτό που ευθύνεται, ενώ το 38,2% καταλογίζει ευθύνη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το στίγμα για την κατεύθυνση που θα κινηθεί η κυβερνητική παράταξη έδωσε άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την τελευταία ομιλία του σε πολίτες στο Καρπενήσι, όπου ανέβασε τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση που επιλέγει να τηρήσει στην πολιτική αντιπαράθεση, με κυβερνητικά στελέχη να επαναφέρουν στον δημόσιο διάλογο τη θέση ότι το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ο «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ», με αφορμή το διπλό «παρών» στην τροπολογία Πλεύρη για το Μεταναστευτικό και την άρση ασυλίας 14 βουλευτών της ΝΔ που συμμετείχαν στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Καμία ανησυχία πάντως δεν εμπνέουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο τα σενάρια σχετικά με τη δημιουργία νέων πολιτικών φορέων, είτε από τον Αλέξη Τσίπρα, είτε από τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς αξιολογούνται χωρίς δυναμική, ειδικότερα για τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ. Η δυνητική ψήφος για τα δύο υποθετικά κόμματα με βάση το ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να ψηφίσει κανείς ένα από τα δύο», καταγράφεται για τον Αλέξη Τσίπρα στο 18,1%, ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά στο 7,1%.

«Η αντιπολίτευση αυτή είναι μια χορηγία στη ΝΔ, σε μια στιγμή δύσκολη, σε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Με αυτά που κάνετε, μας αθωώνετε λες και είστε από άλλον πλανήτη. Συνεχίστε την τακτική αυτή, αλλά δεν νομίζω ότι σας ενισχύει», είπε την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης σε μια «μετωπική» με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στον ίδιο τόνο στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σήκωσε το γάντι κατά του εκπροσώπου Τύπου, Κώστα Τσουκαλά, ο οποίος είχε πει πως αν στηρίξουν οι βουλευτές της ΝΔ την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Προανακριτική, τότε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει τη «γαλάζια» πρόταση για Εξεταστική.

«Νομίζουν στο ΠΑΣΟΚ ότι είμαστε σε συνέδρια νεολαιών της δεκαετίας του ’90, όπου γίνονταν διαπραγματεύσεις για τη σύνθεση των Οργάνων. Είναι σοβαρό ζήτημα η “πληγή” των αγροτικών επιδοτήσεων, κρατάει πολλά χρόνια. Και η θέση των κομμάτων, η στάση των κομμάτων γύρω από μια Εξεταστική, μία Προανακριτική, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Δεν είναι deal», απάντησε σε υψηλούς τόνους ο Παύλος Μαρινάκης.

Εφημερίδα Απογευματινή