Η κυβέρνηση ξορκίζει τις κατηγορίες για «ενδοτισμό» που ακούγονται από χείλη της αντιπολίτευσης και προχωρά σε συντονισμένες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η αρνητική συγκυρία για την ελληνική διπλωματία, μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις από την προσωρινή κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης, που υιοθετεί την επιθετική τακτική της Άγκυρας σε μια σειρά κομβικών θεμάτων.
Το Μέγαρο Μαξίμου, βλέποντας ότι με τη άμεση συνδρομή της Τουρκίας επιχειρείται να ακυρωθούν οι επαφές που είχε στη Λιβύη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αποφάσισε να συντονίσει τον κοινό βηματισμό των υπουργείων για να εδραιώσουν τις έρευνες στους υδρογονάνθρακες και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία και τους συμμάχους της στη Λιβύη ότι η χώρα μας δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματά της.
Παρά τις παρασκηνιακές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που υποβαθμίζουν τη σημασία των χαρτών της Λιβύης οι οποίοι παρουσιάζουν τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της να φτάνουν ως την Κρήτη, το θέμα κρίνεται πλέον ως πολύ σοβαρό, που δεν επιτρέπει να υπάρξουν λάθη. Κι αυτό διότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα νήματα κινούνται από την Τουρκία και στόχος είναι να σταλεί μήνυμα στις αμερικανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για τα πιθανά κοιτάσματα της Κρήτης ότι θα πρέπει να συνομιλήσουν και με τη Λιβύη και άρα ουσιαστικά με την Άγκυρα, που ετοιμάζεται να στείλει και ένα από τα δύο πλωτά γεωτρύπανα τα οποία απέκτησε πρόσφατα.
Μόνο που το μήνυμα ελήφθη και από το Μέγαρο Μαξίμου, γι’ αυτό και η ελληνική απάντηση στις προκλήσεις της Λιβύης σχεδιάζεται προσεχτικά και αναμένεται να δοθεί και επί του πεδίου και επί χάρτου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επικοινωνία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, με την αρμόδια αντιπρόεδρο της Chevron, Λιζ Σουόρτσε, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η πορεία και η πρόοδος της πρωτοβουλίας του αμερικανικού κολοσσού για έρευνες νοτίως της Κρήτης.
Επί του πεδίου, λοιπόν, το ζητούμενο είναι να κάνει η Chevron το επόμενο βήμα και να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ο οποίος έχει ως καταληκτική ημερομηνία για τις συμμετοχές τη 12η Σεπτεμβρίου. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τη Chevron «αποδυναμώνει τη στρατηγική του Ερντογάν και της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά». «Και μόνο η παρουσία της Chevron σε περιοχή που επικαλύπτεται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο ουσιαστικά συνιστά έμμεση αμφισβήτησή του» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η Αθήνα σχεδιάζει να απαντήσει επί χάρτου, προετοιμάζοντας τη γραπτή απάντηση που θα δοθεί στις ρηματικές διακοινώσεις της Λιβύης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με στόχο να αποδομήσει πλήρως τους ανυπόστατους ισχυρισμούς για την ΑΟΖ των δύο χωρών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόκειται για ένα «δεμένο πολιτικά και νομικά κείμενο» που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Τρίπολης. Προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του στον ΟΗΕ, αφού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που έχει σημασία είναι η προσεκτική διατύπωση των ελληνικών επιχειρημάτων.
Του Γιώργου Τσαγκάρη
Εφημερίδα Απογευματινή