Τα 10 σηµεία που αλλάζουν το φορολογικό τοπίο

Ενα νέο τοπίο στα ακίνητα και το εµπόριο διαµορφώνουν ο νέος Τελωνειακός Κώδικας και ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας
08:06 - 21 Ιουλίου 2025

Ενα νέο τοπίο στα ακίνητα και το εµπόριο διαµορφώνουν ο νέος Τελωνειακός Κώδικας και ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας, µε την εφαρµογή τους να αναµένεται ότι θα επιλύσει προβλήµατα, συµβάλλοντας στην περαιτέρω µείωση της φοροδιαφυγής και υπηρετώντας τον στόχο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονοµίας.

Στο υπουργείο Οικονοµικών θέτουν τον εξορθολογισµό της φορολογικής νοµοθεσίας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσµατική λειτουργία της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο, µε την κατάθεση του νέου Τελωνειακού Κώδικα στη Βουλή και την ψήφιση του Κώδικα Φορολογίας Περιουσίας ολοκληρώνεται µια σηµαντική µεταρρύθµιση που ξεκίνησε το υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών τα τελευταία χρόνια: η κωδικοποίηση και ο εκσυγχρονισµός βασικών πυλώνων της φορολογικής και τελωνειακής νοµοθεσίας.

Επί της ουσίας, µε τον νέο Τελωνειακό Κώδικα αναθεωρείται πλήρως το προηγούµενο καθεστώς, µε στόχο την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την ευθυγράµµιση µε τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Οι αλλαγές που φέρνει προβλέπουν την καθιέρωση ψηφιακής πλατφόρµας για όλες τις τελωνειακές συναλλαγές, µε κατάργηση των χειρόγραφων εγγράφων, ενίσχυση της συµµόρφωσης και της διαφάνειας, µε στόχο τη µείωση των καθυστερήσεων και των παρατυπιών στις εισαγωγές και εξαγωγές, µε νέες απλοποιηµένες διαδικασίες για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στις συναλλαγές µε το ∆ηµόσιο. Ειδικότερα, µε τις νέες διατάξεις έρχονται σαρωτικές αλλαγές σε ενοίκια, ηλεκτρονικές πληρωµές, βραχυχρόνιες µισθώσεις και στη διοικητική δοµή της ΑΑ∆Ε. Με το νοµοσχέδιο-σκούπα για τον Τελωνειακό Κώδικα:

1. Ενσωµατώνονται και επίσηµα το Σ∆ΟΕ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο οργανόγραµµα της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων, ενισχύοντας τους φορολογικούς ελέγχους.

2. Καθιερώνεται σύστηµα παρακολούθησης εµπορευµάτων και οχηµάτων σε πραγµατικό χρόνο µε αναγνώριση πινακίδων και ακτινοσκοπικών µηχανηµάτων για την καταγραφή της διαδροµής και του περιεχοµένου κάθε µεταφοράς. Φορτηγά και αποστολές ελέγχονται στις πύλες εισόδου/εξόδου της χώρας. Σε περίπτωση ασυµφωνίας ή υποψίας, ενεργοποιείται αυτόµατη σήµανση προς τα τελωνεία και τις εισαγγελικές αρχές.

3. Συστήνεται στην ΑΑ∆Ε Σύστηµα Παρακολούθησης Επαγγελµατικών Οχηµάτων και Εµπορευµατοκιβωτίων για την καταπολέµηση του λαθρεµπορίου και την τελωνειακή και φορολογική συµµόρφωση.

4. Θεσπίζονται γενναία φορολογικά κίνητρα για family offices και επενδυτές που µεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

5. Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύµατος σε νοµικά πρόσωπα που εκµισθώνουν ακίνητα µέσω βραχυχρόνιων µισθώσεων.

6. Από το 2026, οι πληρωµές όλων των ενοικίων θα πραγµατοποιούνται αποκλειστικά µέσω τραπεζικού λογαριασµού του εκµισθωτή, ο οποίος γνωστοποιείται στην ΑΑ∆Ε. 7. Επαγγελµατίες που αρνούνται πληρωµές µέσω IRIS ή POS θα κινδυνεύουν µε πρόστιµα που φτάνουν και τα 20.000 ευρώ.

Συγκεκριµένα, σε επιχειρήσεις οι οποίες αποδέχονται πληρωµές IRIS χωρίς χρήση POS ή χρησιµοποιούν τερµατικά που δεν είναι συνδεδεµένα µε την ΑΑ∆Ε, επιβάλλεται πρόστιµο 10.000 ευρώ (για απλογραφικά βιβλία) ή 20.000 ευρώ (για διπλογραφικά βιβλία). Τα πρόστιµα περιορίζονται στο µισό για µικρούς οικισµούς και νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, µε εξαίρεση τους τουριστικούς προορισµούς. 8. Τα πρόστιµα για διακίνηση αγαθών χωρίς παραστατικά δεκαπλασιάζονται.

Ειδικότερα, το πρόστιµο από 500 ευρώ αυξάνεται σε 5.000 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστηµα και από 1.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για τους τηρούντες διπλογραφικό σύστηµα. 9. Για στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και κρατικούς φορείς που θα «κόβουν» την πρόσβαση της ΑΑ∆Ε σε υποδοµές, συστήµατα και πληροφορίες προβλέπονται χρηµατικές ποινές από 10.000 έως και 100.000 ευρώ. 10. Συστήνεται νέο «µητρώο» για τα ακίνητα. Πρόκειται για το Μητρώο Ιδιοκτησίας και ∆ιαχείρισης Ακινήτων (ΜΙ∆Α), στο οποίο θα δηλωθούν εκ νέου όλα τα ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούµενοι. Στην ίδια πλατφόρµα θα δηλωθούν και τα στοιχεία των ενοικιαστών, είτε πρόκειται για κατοικίες είτε για επαγγελµατικούς χώρους.

Στην πράξη, για κάθε ακίνητο θα δηµιουργείται ατοµικός φάκελος, στον οποίο θα καταγράφονται όλες οι πληροφορίες για τη χρήση του, µε στόχο την αποτύπωση της πραγµατικής εικόνας του, που θα εξαλείψει τις ασυµφωνίες και θα βάλει τέλος στα διαφορετικά τετραγωνικά µέτρα που καταγράφονται σήµερα σε Κτηµατολόγιο, Ε9, τίτλους ιδιοκτησίας, λογαριασµούς της ∆ΕΗ κ.λπ. Από το φθινόπωρο που θα είναι έτοιµη η νέα πλατφόρµα θα ξεκινήσει µέσω διαλειτουργικότητας ο έλεγχος για κάθε ένα ακίνητο σε όλη την επικράτεια. Μετά την ταυτοποίηση των ακινήτων όλοι οι φορείς θα ακολουθούν τα τετραγωνικά µέτρα που έχουν δηλωθεί στο Κτηµατολόγιο.

Παράλληλα, µε τον Κώδικα Φορολογίας Περιουσίας κωδικοποιήθηκαν και εντάχθηκαν σε ένα ενιαίο νοµοθετικό κείµενο σειρά από νοµοθετικές διατάξεις και νοµοθετήµατα, που αφορούν το περιουσιολόγιο ακινήτων, το σύστηµα του αντικειµενικού προσδιορισµού της αξίας των ακινήτων, τον προσδιορισµό της αγοραίας αξίας των ακινήτων, το µικτό σύστηµα προσδιορισµού της αξίας αυτών, τον προσδιορισµό της αξίας των ακινήτων για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, καθώς και τη φορολογία κατοχής ακινήτων (Ειδικός Φόρος Ακινήτων – ΕΦΑ), τη φορολογία µεταβίβασης περιουσίας µε επαχθή αιτία, τη φορολογία κληρονοµιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και τη φορολογία κερδών από τυχερά παίγνια.

Κυριακάτικη Απογευματινή