Δίνει σήμα για πάνω από 2 δισ. στη ΔΕΘ και αποδομεί Αλέξη και ΠΑΣΟΚ

Αναμένεται μήνυμα Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής για το κοινωνικό πακέτο
08:58 - 21 Ιουλίου 2025
ΔΕΘ

Το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από την καλοκαιρινή ανάπαυλα, την ερχόμενη Παρασκευή, δίνει το τελικό κυβερνητικό στίγμα για τις κοινωνικές παροχές στη ΔΕΘ (αναμένεται να υπερβούν τα 2 δισ. ευρώ) την ώρα που το Μαξίμου θέλει… να κρατήσει την μπάλα στο πεδίο της -θετικής ατζέντας – πολιτικής σταθερότητας και μακράν του ΟΠΕΚΕΠΕ και της σκανδαλολογίας, αλλά και των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, με στόχο οι εκλογές να μην κριθούν με όρους διαμαρτυρίας.

Όπου, δηλαδή, κυριαρχεί κατά κράτος η ΝΔ, που σημαίνει πως το ζήτημα της κυβερνησιμότητας αποκτά και σε αυτήν τη δύσκολη πολιτική συγκυρία στρατηγικές διαστάσεις. Είναι άλλωστε αυτό το στοιχείο που έδωσε τους αλλεπάλληλους εκλογικούς θριάμβους της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 και ύστερα. Υπ’ αυτήν την έννοια οι επιθέσεις εναντίον του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν μόνο τον χαρακτήρα των προειδοποιητικών βολών, αλλά και να υπενθυμίσουν στο εκλογικό σώμα την κακή κατάσταση της χώρας που παρέλαβε το ’19 ο νυν πρωθυπουργός έπειτα από σχεδόν μια πενταετία διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ενός τρίτου μνημονίου που κατά πολλούς και αχρείαστο ήταν και ιδιαίτερα οδυνηρό για την ήδη ταλαιπωρημένη -από τα δύο πρώτα- ελληνική κοινωνία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφουν τις τελευταίες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού και τις διεργασίες που όπως λέγεται, γίνονται για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. Δεν έχουν όμως πειστεί εντελώς πως ο κ. Τσίπρας θα αποτολμήσει τελικά την επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο προχωρώντας στην ίδρυση κόμματος, το οποίο στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί, ελάχιστη σχέση θα έχει με τα απομεινάρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και κάποιοι στα κυβερνητικά γραφεία το εύχονται ενδομύχως, (ο Άδωνις Γεωργιάδης το εκφράζει ευθέως) να κάνει δηλαδή κόμμα, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε ευεργετικά επειδή πιστεύεται πως αυτόματα θα λειτουργούσαν τα αντιΣΥΡΙΖΑΪκά ανακλαστικά μεγάλου τμήματος του όλου εκλογικού σώματος. Και βεβαίως, στη συσπείρωση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων. Γνωρίζουν άλλωστε στα κυβερνητικά γραφεία ότι το θηριώδες 41% του ’19 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τιμωρητική ψήφο των Ελλήνων προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για όσα υποσχέθηκε και δεν έπραξε. Υπ’ αυτήν την έννοια οι συνεχείς επιθέσεις στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από πρωτοκλασάτα στελέχη έρχονται να ενισχύσουν το κυβερνητικό αφήγημα για τα έξι χρόνια της πολιτικής σταθερότητας και την πολύ καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας επί ΝΔ – εν μέσω μάλιστα μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας και κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Γαλλία να μπαίνει σε μνημόνιο και τη Γερμανία να δυσκολεύεται.

Στο ίδιο πνεύμα τα κυβερνητικά στελέχη δεν παραλείπουν να τονίζουν τον ρόλο που διαδραματίζουν επιχειρηματικά συμφέροντα στο στήσιμο αυτού του νέου κόμματος, αλλά και στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ξεπλύνει τις ευθύνες του για όσα συνέβησαν στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα οποία και οδήγησαν στο δημοψήφισμα του Ιουλίου ’15, και λίγο αργότερα στη διαβόητη κωλοτούμπα και στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Σε αυτό το κλίμα ο Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό για πολιτικό κυνισμό και υποκρισία απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες τελικά κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη με αφορμή το θέμα που έχει να κάνει με τα εμφανιζόμενα στον Τύπο ως Πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015. «Ο κ. Τσίπρας έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ως ο πρωθυπουργός που έπαιξε τη χώρα στα ζάρια, φορτώνοντας στον ελληνικό λαό τον λογαριασμό της διαπραγμάτευσής του», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Ανήκει στο πιο σκοτεινό χθες και, όσο και αν η προσπάθεια κάποιων να τον επανεμφανίσουν ως κάτι διαφορετικό είναι πραγματικά φιλότιμη, οι πολίτες τον έχουν απορρίψει εκκωφαντικά σε αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες».

Ισόποσα στρέφονται τα βέλη και κατά του ΠΑΣΟΚ με δεδομένη τη μακρά παράδοση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε υποθέσεις που σκανδάλισαν την κοινωνία και ειδικότερα όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ που βρίσκεται στην επικαιρότητα. «Δεν μπορεί να λέει το ΠΑΣΟΚ που είχε τη διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης ότι οι δικοί του άνθρωποι δεν κατάλαβαν πώς τα δηλωθέντα πρόβατα από 2 εκατ. πήγαν στα 8 εκατομμύρια. Αν υποκρίνεται το ΠΑΣΟΚ το ανήξερο, δεν τον πιστεύει ούτε ο γιος μου που είναι 10 ετών», ήταν η σχετική αποστροφή του Άδωνη Γεωργιάδη που φαίνεται πως έχει αναλάβει προσωπικά να αναδεικνύει τις διαχρονικές ΠΑΣΟΚικές ατασθαλείες.

Γίνεται σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει τη διάχυση των ευθυνών για τα φαινόμενα παρασιτισμού και διαφθοράς που ταλαιπωρούν τη χώρα και τον δημόσιο βίο την τελευταία 40ετία και εν πολλοίς αυτήν τη γραμμή υπηρετεί η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα διερευνήσει την υπόθεση των αγροτικών επιδοτήσεων από το 1998 μέχρι σήμερα, βάζοντας φυσικά, στο κάδρο των ευθυνών το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όμως, δεν είναι το μόνο που απειλεί το όλο κυβερνητικό αφήγημα. Την ίδια ώρα ένα νέο μέτωπο καταγράφεται και μάλιστα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ με πλήθος «γαλάζιων» βουλευτών να βρίσκονται στα όρια να εκραγούν από τους χειρισμούς της ηγεσίας του ΥΠΕΞ στα Εθνικά. Αυτό το κλίμα περιγράφει η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Στέλιος Πέτσας (πρόσωπο μετριοπαθές που ζυγίζει καλά αυτά που λέει), κατά του Γιώργου Γεραπετρίτη με αφορμή το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις ΑΟΖ, καλώντας ουσιαστικά σε αλλαγή ρητορικής και σκλήρυνση της ελληνικής στάσης απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται η χώρα. «Πλέον πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας πολύ. Δεν νοείται δύο ημέρες μετά να έχουμε τοποθέτηση μόνο με διπλωματικές πηγές. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό που λέω, θέλω μια σκληρή απάντηση», είπε ο κ. Πέτσας (Blue Sky) εκφράζοντας ουσιαστικά και άλλους βουλευτές καθώς και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. «Θα πρέπει να εξαντλεί (σ.σ.: το υπουργείο Εξωτερικών) τα διπλωματικά μέσα όσον αφορά τα Ηνωμένα Έθνη. Θυμίζω ότι όταν είχε κατατεθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το παράνομο, το ανυπόστατο, είχαμε καταθέσει ρηματική διακοίνωση με την επικεφαλής τότε της μόνιμης αντιπροσωπείας μας στον ΟΗΕ και πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ανάλογη κίνηση και τώρα, ενώ χρειάζεται και πολιτική κινητοποίηση και δυνατή απάντηση», συμπλήρωσε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εφημερίδα Απογευματινή