Με δύο τεράστια Θαλάσσια Πάρκα «βυθίζει» τις τουρκικές προκλήσεις

Μήνυμα αποφασιστικότητας από Μητσοτάκη απέναντι στους αναθεωρητισμούς του Ερντογάν
09:18 - 22 Ιουλίου 2025
Με δύο τεράστια Θαλάσσια Πάρκα «βυθίζει» τις τουρκικές προκλήσεις

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα διάρκειας δύο λεπτών και 26 δευτερολέπτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε -στην αγγλική γλώσσα- την υλοποίηση της δέσμευσης που διατύπωσε τον περασμένο μήνα, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, για τη δημιουργία δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και τις Νότιες Κυκλάδες. Εκπέμποντας, στο σημειολογικό και όχι μόνον, ηχηρό μήνυμα ισχύος απέναντι στους τουρκικούς αναθεωρητισμούς.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει φωνή της θάλασσας στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν. Η θάλασσα υπήρξε πάντα η σιωπηλή δύναμη της Ελλάδας. Είναι μέρος του ποιοι είμαστε. Διαμόρφωσε τον πολιτισμό και την ιστορία μας, τρέφει τον λαό μας και καλλιεργεί το πνεύμα μας. Τον περασμένο μήνα, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, έδωσα μια υπόσχεση: να τιμήσω αυτήν τη μοναδική θαλάσσια κληρονομιά και να την προστατεύσω για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ανακοίνωση των δύο πάρκων και στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Τα πάρκα αυτά είναι από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Θα αποτελέσουν απέραντα καταφύγια ζωής κάτω από τα κύματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την όλη εμφάνισή του, έστειλε ουσιαστικά το μήνυμα της αποφασιστικότητας και κατέστησε σαφές στην Άγκυρα ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της ενισχύοντας το γεωπολιτικό αποτύπωμά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δημιουργία των δύο Θαλάσσιων Πάρκων έρχεται σε συνέχεια της αδειοδότησης των οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης με τη συμμετοχή αμερικανικών κολοσσών. Όπως επίσης τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, όπου εκεί αποτυπώνονται τα απώτατα δυνητικά όρια της χώρας, με τη «σφραγίδα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βέβαια τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, με Ιταλία και Αίγυπτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς, στο Ιόνιο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Στόχος της δημιουργίας των δύο Θαλάσσιων Πάρκων είναι η διατήρηση της μοναδικής βιοποικιλότητας, η προστασία και η αποκατάσταση των οικοτόπων, αλλά και η προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη θαλάσσια φύση. «Μέσα σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες θα απαγορευτεί η εξαιρετικά καταστροφική πρακτική του ψαρέματος με μηχανότρατα, ενώ προβλέπονται πρόσθετα μέτρα και περιορισμοί για την προστασία ευάλωτων οικοτόπων και ειδών», σημείωσε σχετικά ο πρωθυπουργός

«Όταν προστατεύουμε τον ωκεανό μας προστατεύουμε το ίδιο μας το μέλλον», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού. Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί την «πρώτη φάση» και πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να θεσμοθετεί και νέα Θαλάσσια Πάρκα σε άλλες περιοχές του Αιγαίου, με περιβαλλοντική συνοχή, καθώς η θάλασσα και τα είδη που φιλοξενεί είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας».

Συμπλήρωσε δε, ότι η έκτασή τους σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες υπερβαίνει συνολικά τις αρχικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, προσεγγίζοντας τα 27.500 τ. χλμ. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αιγαίου 1 – Νότιες Κυκλάδες είναι η πρώτη φάση ενός μεγάλου εγχειρήματος που αφορά περιοχές ολόκληρου του Αιγαίου. Όταν ολοκληρωθεί η υλοποίηση αυτού του σταδίου, θα ακολουθήσουν τα επόμενα.

Εφημερίδα Απογευματινή