«Καυτές» μάχες στη Βουλή για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ

Σήμερα η συνεδρίαση για την παραπομπή Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο
09:26 - 22 Ιουλίου 2025
«Καυτές» μάχες στη Βουλή για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ

«Κόκκινο» πρόκειται να χτυπήσει το κοινοβουλευτικό θερμόμετρο, καθώς μέχρι τα τέλη Ιουλίου το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσουν η συζήτηση για την παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο για την παράβαση καθήκοντος στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η συνεδρίαση για την παραπομπή Καραμανλή θα ξεκινήσει στις 09.00 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με την ψηφοφορία, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα μονομαχήσουν σε σκληρούς τόνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συνεδρίαση θα απουσιάζει ο πρώην υπουργός, ενώ θα απουσιάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά, αφού πρώτα καταγγείλουν την κυβέρνηση σε υψηλούς τόνους. Σε περίπτωση υπερψήφισης της παραπομπής, όπως έγινε και με την περίπτωση Τριαντόπουλου, θα ακολουθήσει μία ακόμα συνεδρίαση, κατά την οποία θα γίνει η κλήρωση του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για απώλειες, ενώ να θυμίσουμε ότι στην ψηφοφορία για την Προανακριτική είχαν ψηφίσει 154 βουλευτές.

Όσον αφορά τώρα το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται «καυτή» και ειδικότερα -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- το διήμερο 29-30 Ιουλίου θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, καθώς και οι δύο προτάσεις για σύσταση Προανακριτικής που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά κατά των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Κάτι που σημαίνει ότι αναμένονται μεγάλες μάχες, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση πως επιχειρεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ μοιράζοντας τις ευθύνες στα κόμματα εξουσίας που κυβέρνησαν τη χώρα τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Στην περίπτωση που εγκριθεί η «γαλάζια» πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα εξετάσει όσα συνέβησαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 έως σήμερα, η κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται να ξεκινήσει μετά τα τέλη Αυγούστου.

Στο μεταξύ, στόχος της κυβέρνησης είναι η αναζήτηση αλλά και η έρευνα όλων των παθογενειών, καθώς και ο εντοπισμός προβλημάτων στο σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων, χωρίς να ξεγράφει τις δικές της ευθύνες, αλλά παράλληλα δίχως να εκμηδενίζει και τις διαχρονικές ευθύνες των υπόλοιπων κυβερνήσεων για τις παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τη σύσταση του Οργανισμού έως σήμερα, που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα τα τελευταία 30 χρόνια να έχει πληρώσει πρόστιμα πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Και βεβαίως, να αποδοθούν οι ευθύνες στα πρόσωπα, στους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που ανέχτηκαν το μεγάλο… φαγοπότι.

Μέσω της Εξεταστικής ο στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη των πρωτοβουλιών της για τον εξορθολογισμό μιας υπερδεκαετούς πληγής του ελληνικού κράτους, που αφορά στην κακοδιαχείριση των κοινοτικών πόρων για τον πρωτογενή τομέα. Θέλει να δώσει το στίγμα ότι παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, τελικά η μεταρρύθμιση στο σύστημα ελέγχου και κατανομής των ενισχύσεων της ΕΕ προς τους Έλληνες παραγωγούς και κτηνοτρόφους, ώστε να παίρνουν χρήματα από την ΕΕ όσοι πραγματικά τα δικαιούνται, θα φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης.

Απαντώντας στα περί συγκάλυψης, το Μαξίμου προβάλλει το επιχείρημα ότι η Εξεταστική δεν εξαιρεί καμία περίοδο διακυβέρνησης και αποτελεί τη μόνη λύση για να δοθούν απαντήσεις σε θέματα όπως είναι η τεχνική λύση, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, αν έγιναν και από ποιους: ποιοι υπουργοί έστειλαν πόσους στη Δικαιοσύνη τα προηγούμενα χρόνια, τι έγινε με τα τεχνικά σχέδια βόσκησης, ποιος ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλα όσα διημείφθησαν τα τελευταία χρόνια στο ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων. Επιπρόσθετα, αναφορικά με την πιθανότητα παραγραφής των αδικημάτων που αφορούν τον Μάκη Βορίδη μετά τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποσβεστικής προθεσμίας.

Με την κυβέρνηση, πάντως, να παίζει με ανοιχτά χαρτιά, κλείνει και ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας που παραλίγο να αναπτυχθεί στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης. Ο κύκλος αυτός αναπόφευκτα θα ξεκινούσε στο ενδεχόμενο αποδοχής της πρότασης για Προανακριτική, δεδομένης και της δυσαρέσκειας αρκετών στελεχών για την προσπάθεια της αντιπολίτευσης, ελλείψει πολιτικής πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας, να «ποινικοποιήσει» την πολιτική ζωή και να «ταΐζει» με τοξικότητα και σκανδαλολογία την ελληνική κοινωνία, στον δρόμο μέχρι τις εκλογές.

Εφημερίδα Απογευματινή