Η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης επίσημης απάντησης προς τις λιβυκές αρχές σχετικά με τις πρόσφατες ρηματικές διακοινώσεις, τις οποίες θεωρεί αβάσιμες και νομικά ατεκμηρίωτες. Όπως αναφέρουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά θα απαντήσει με πλήρως τεκμηριωμένα επιχειρήματα που στηρίζονται αποκλειστικά στο διεθνές δίκαιο.
Επισημαίνεται ότι, αν και τέτοιου είδους διακοινώσεις δεν έχουν άμεση νομική επίπτωση, η ελληνική απάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο σε ενδεχόμενη νομική αντιπαράθεση.
Αβάσιμες οι λιβυκές χαρτογραφήσεις
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι χάρτες που προωθεί η Λιβύη δεν συμβαδίζουν με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην άρνηση αποδοχής επήρειας στην Κρήτη, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις, όπως στην περίπτωση της Μάλτας. Το γεγονός αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα αξιοπιστίας και συνέπειας της λιβυκής στάσης.
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο στο επίκεντρο
Βασική πηγή του προβλήματος παραμένει η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, η οποία, σύμφωνα με την Αθήνα, στερείται νομικού ερείσματος. Οι δύο χώρες δεν διαθέτουν αντικείμενες ακτές, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
Οι διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η συμφωνία δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και λειτουργεί ανασταλτικά στις τεχνικές συνομιλίες για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η στάση της Λιβύης στο πεδίο
Παρά τις επίσημες ενστάσεις, η Λιβύη φαίνεται να σέβεται στην πράξη τη μέση γραμμή στα θαλάσσια «οικόπεδα», κάτι που αξιολογείται θετικά από την Αθήνα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ελπίδες για περιθώρια συνεννόησης σε πρακτικό επίπεδο, έστω και αν παραμένουν οι ρητορικές διεκδικήσεις.
Ενεργειακές επενδύσεις και κυριαρχικά δικαιώματα
Η ανάγκη αποσαφήνισης των θαλάσσιων συνόρων είναι κρίσιμη για την προσέλκυση διεθνών ενεργειακών κολοσσών. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, εταιρείες του βεληνεκούς της Chevron δεν θα επενδύσουν σε περιοχές όπου δεν είναι απολύτως διασφαλισμένη η κυριαρχία του κράτους.
Αύξηση μεταναστευτικών ροών από Ανατολική Λιβύη
Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που προέρχονται από την Ανατολική Λιβύη. Η Ελλάδα προτίθεται να θέσει το ζήτημα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει συνεννόηση με ΗΠΑ ή Γαλλία για κοινή αντιμετώπιση της κατάστασης.
Παράλληλα, η ελληνική διπλωματία υπογραμμίζει ότι είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που διατηρεί διάλογο και με τις δύο πλευρές στη Λιβύη, επισημαίνοντας τον ενεργό και όχι αντιδραστικό χαρακτήρα της πολιτικής της.
Ελλάδα – Τουρκία: Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, λόγω φόρτου γεγονότων και της συγκυρίας με το Κυπριακό. Το Συμβούλιο αναμένεται να ενταχθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας διατήρησης σταθερών διαύλων επικοινωνίας.
Παρά τις προσπάθειες διαλόγου, η Αθήνα υπενθυμίζει πως δεν έχει αυταπάτες ότι μακροχρόνια προβλήματα θα λυθούν άμεσα, σημειώνοντας τις χιλιάδες παραβιάσεις και τις μεταναστευτικές πιέσεις που έχουν καταγραφεί από την τουρκική πλευρά.
Σταθερές κόκκινες γραμμές και ευρωπαϊκές συνεργασίες
Η Ελλάδα δεν αποδέχεται τετελεσμένα γεγονότα και παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Όσον αφορά την πιθανότητα συμμετοχής της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συναινέσει σε καμία συμφωνία που πλήττει τα εθνικά της συμφέροντα.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή θα προέλθει μόνο μέσω της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, κάτι που προς το παρόν φαίνεται ανέφικτο, λόγω της διαφορετικής αντίληψης της Τουρκίας για το εύρος των συνομιλιών.