Με 157 ψήφους υπέρ, έναντι 6 κατά και 1 άκυρου, η Βουλή ενέκρινε την παραπομπή του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, στο Δικαστικό Συμβούλιο. Ο πρώην υπουργός παραπέμπεται για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε σχέση με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 164 βουλευτές, ενώ η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντασης και πολιτικής πόλωσης.
Αποχωρήσεις κομμάτων και σφοδρές καταγγελίες
Από τη συζήτηση απείχαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις συγκάλυψης και απόπειρα παραγραφής. Στην αίθουσα παρέμειναν μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Πλεύσης Ελευθερίας, οι οποίοι συμμετείχαν στην τελική ψηφοφορία.
ΠΑΣΟΚ: «Παρωδία και δώρο παραγραφής»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αποχώρησε καταγγέλλοντας «παρωδία Προανακριτικής» και «δώρο παραγραφής» προς τον πρώην υπουργό. «Θα μείνετε μόνοι σας με τα ψέματά σας. Δεν νομιμοποιούμε τις μεθοδεύσεις σας», ανέφερε.
ΣΥΡΙΖΑ: «875 μέρες συγκάλυψης»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε για 875 ημέρες συγκάλυψης από την ημέρα του δυστυχήματος στα Τέμπη:
«875 μέρες προσβολής της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας… το έγκλημα της σύγκρουσης και το έγκλημα της συγκάλυψης», τόνισε χαρακτηριστικά.
ΚΚΕ: Ζητά διερεύνηση ευθυνών και για τον πρωθυπουργό
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστήριξε πως το πόρισμα της Προανακριτικής είναι ένα «κακοστημένο θέατρο συγκάλυψης», τονίζοντας πως πρέπει να διερευνηθούν κακουργηματικές ευθύνες και για πρώην υφυπουργούς, αλλά και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας από Κωνσταντοπούλου
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση για χειραγώγηση της διαδικασίας με στόχο τη συγκάλυψη.
Μετά την ψήφιση της παραπομπής, η υπόθεση περνά πλέον στα χέρια του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο θα κρίνει εάν ο Κώστας Καραμανλής θα οδηγηθεί τελικά σε δίκη ή όχι.