40 παρεμβάσεις στο τραπέζι του Μητσοτάκη

Οικονομική ανάσα για τη μεσαία τάξη και τα νοικοκυριά στο πακέτο της ΔΕΘ
11:05 - 23 Ιουλίου 2025

Η συνεχής πίεση που δημιουργεί στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών το αυξημένο κόστος ζωής τίθεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού του πρωθυπουργικού επιτελείου ενόψει των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, με το πακέτο μέτρων που βρίσκεται υπό επεξεργασία να προσανατολίζεται καθαρά στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, με αιχμή τη μεσαία τάξη, αλλά και το ζήτημα της στέγης που αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους πολίτες.

Αν και η πλήρης εικόνα του πακέτου μέτρων που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη θα αποκρυσταλλωθεί κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, στελέχη της κυβέρνησης έχουν δώσει το στίγμα των παρεμβάσεων και τους άξονες επάνω στους οποίους θα δομηθεί η οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς.

Για τα «μεγάλα» ζητήματα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος το επόμενο διάστημα στο πρωθυπουργικό γραφείο, η εφημερίδα «Παραπολιτικά» αποκάλυψε ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη παραδώσει έναν κατάλογο 40 παρεμβάσεων στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα έχει και τον τελικό λόγο για τη διαμόρφωση του πακέτου παροχών που θα ανακοινωθεί από το βήμα της ΔΕΘ. Ψηλά στη λίστα βρίσκονται οι ανάγκες της μεσαίας τάξης, των μονογονεϊκών οικογενειών και των νοικοκυριών με δύο ή περισσότερα παιδιά, ένα ζήτημα που το Μαξίμου αντιμετωπίζει και από τη σκοπιά του δημογραφικού προβλήματος, πέραν της οικονομικής του διάστασης. Μεταξύ των μέτρων είναι η διεύρυνση των φοροαπαλλαγών για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του βασικού αφορολογήτου για άγαμους, το οποίο παραμένει αμετάβλητο στα 8.636 ευρώ από το 2015, καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία, αποσκοπώντας στη μείωση των βαρών για τα μεσαία εισοδήματα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μια εικόνα για το πού θα βρεθούν τα χρήματα έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κάνοντας λόγο για δημοσιονομικό περιθώριο 1,5 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, όπως η ενίσχυση της απασχόλησης, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η θετική πορεία της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι «τα χρήματα δεν προκύπτουν από λεφτόδεντρα». Ωστόσο, ο βασικός πυλώνας για τον κυβερνητικό σχεδιασμό εξακολουθεί να είναι «δίνουμε από όσα έχουμε», με την κυβέρνηση να ξορκίζει τις λογικές «τάζουμε στους πάντες τα πάντα», καθώς η συνέπεια λόγων και έργων θα παραμείνει στην κορυφή του προεκλογικού αφηγήματος στον δρόμο προς τις κάλπες του 2027.

Συνεπώς, στελέχη του Μαξίμου προϊδεάζουν για οικονομικά υπεύθυνα μέτρα με κοινωνικό αποτύπωμα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού η εθνική οικονομία. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι διατάξεις της τροπολογίας Πιερρακάκη, που φέρνει σημαντικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες όσον αφορά τις χρεώσεις από τράπεζες και παρόχους ΑΤΜ. «Δεν είμαστε λαϊκιστές να θεωρούμε ότι υπεύθυνες για όλα τα δεινά είναι οι τράπεζες, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει και αυτές να αντιληφθούν ότι υπάρχουν κάποια όρια και ότι δεν μπορεί να βγάζουν και από τη μύγα ξύγκι.

Οι τράπεζες πήγαν γυρεύοντας και η παρέμβαση της κυβέρνησης ήταν σωστή και δίκαιη», ανέφερε σχετικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει σε όλους τους τομείς όπου καταγράφονται αυθαιρεσίες και αδικίες σε βάρος των πολιτών.

Εφημερίδα Απογευματινή