Το ζήτημα της λειψυδρίας και οι βασικοί άξονες για την αντιμετώπισή του βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπογραμμίστηκε ότι η ανάγκη για έναν εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτων είναι άμεση και επιτακτική. Η νέα στρατηγική αποσκοπεί αφενός στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών του σήμερα, αφετέρου στην προετοιμασία της χώρας για τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών — με χρονικό ορίζοντα 30 ετών.
Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, επεσήμανε πως το νερό είναι και θα παραμείνει ένα δημόσιο αγαθό, ζωτικής σημασίας, το οποίο οφείλει να αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα, προνοητικότητα και σεβασμό.
Διαβάστε επίσης: Λειψυδρία στην Αττική: Δραματική μείωση αποθεμάτων σε Μόρνο και Εύηνο
Οι πέντε βασικοί άξονες
- – Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας
- – Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις
- – Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων
- – Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών
- – Νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση)
Οι παραπάνω άξονες αναμένεται να εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο σχεδιασμός θα θέσει, επίσης, τις βάσεις για την υλοποίηση έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή μελετώνται. Σήμερα είναι σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων, εκ των οποίων 1.090 αφορούν στην ύδρευση και 237 την άρδευση.
Σημειώνεται ότι τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στα 278 που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2019 έως σήμερα.
Ωστόσο, είναι προφανής η ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων και πιο συντεταγμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου, κοινωνικού και εθνικού ζητήματος.