Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πως «για πρώτη φορά η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε μείζονα ζητήματα, ασκώντας τα δικαιώματά της απευθείας στο πεδίο», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη σχετικά με την αποτρεπτική διπλωματία, με αφορμή τη νέα τουρκική NAVTEX και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο.
Γεραπετρίτης για διπλωματία
Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι «διπλωματία στο πεδίο» σημαίνει η υλοποίηση δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα, όπως η αξιοποίηση φυσικών πόρων μέσω της προκήρυξης θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης, η εφαρμογή του Θαλάσσιου Χωροταξικού, καθώς και η πρόσφατη οριοθέτηση Θαλάσσιων Πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.
Τόνισε πως η χώρα σήμερα βρίσκεται σε μια από τις πιο ισχυρές διπλωματικά και στρατιωτικά θέσεις των τελευταίων δεκαετιών, χάρη στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος και την ανεξάρτητη διαμόρφωση πολιτικής.
«Η Ελλάδα δεν στηρίζεται σε τρίτους. Καλλιεργεί συμμαχίες, ενισχύει την παρουσία της σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ και χτίζει σχέσεις επιρροής σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η χώρα μας είναι αυτόνομη, δεν υποχωρεί από τις εθνικές της θέσεις και συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση των διεθνών εξελίξεων».
Πλοίο «ΦΙΛΙΑ»
Όσον αφορά την ερευνητική αποστολή του πλοίου «ΦΙΛΙΑ» ανάμεσα σε Λήμνο και Σαμοθράκη, με τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού, ο υπουργός ενημέρωσε ότι η αποστολή πραγματοποιήθηκε κανονικά. Η Ελλάδα εξέδωσε σχετική NAVTEX στις 5 Ιουλίου, ενώ η Τουρκία απάντησε στις 7 Ιουλίου με παράνομη αντι-NAVTEX, στην οποία η χώρα μας ανταποκρίθηκε επίσημα στις 8 Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας έτσι τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της.
Αναφερόμενος στη μακροχρόνια τουρκική πολιτική, σημείωσε ότι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», οι «Γκρίζες Ζώνες» και οι αξιώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, έχουν τις ρίζες τους στη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η τουρκική στάση δεν έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης, καθώς σήμερα η Ελλάδα εφαρμόζει για πρώτη φορά Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό, κατοχυρώνοντας στον χάρτη τα δυνητικά όρια της υφαλοκρηπίδας της.
Η τρέχουσα κυβέρνηση, συνέχισε, έχει προχωρήσει στη χάραξη μέσης γραμμής στο Λιβυκό Πέλαγος, με αποτέλεσμα να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ενεργειακών εταιρειών — εξέλιξη που ενισχύει γεωπολιτικά τη χώρα, αποδεικνύοντας ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν παραμένουν θεωρητικά, αλλά υλοποιούνται έμπρακτα.
Θαλάσσια Περιβαλλοντικά Πάρκα
Αναφορικά με τα Θαλάσσια Περιβαλλοντικά Πάρκα, επισήμανε πως στο Αιγαίο έχει ήδη καλυφθεί το 25% μεγαλύτερης έκτασης από τον αρχικό σχεδιασμό και το έργο βρίσκεται μόλις στην πρώτη του φάση, με επόμενες φάσεις να ακολουθούν.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, ο υπουργός υπογράμμισε πως αυτές οφείλονται στην ενεργητική στάση που έχει επιλέξει η Ελλάδα στο πεδίο, και επανέλαβε πως η παρούσα κυβέρνηση θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις ενέργειές της, ανεξαρτήτως των εξωτερικών πιέσεων ή παράνομων διεκδικήσεων.
Μιχάλης Χουρδάκης
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης υποστήριξε ότι η Τουρκία υλοποιεί με συνέπεια το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», το οποίο έχει ενσωματωθεί πλέον στην επίσημη πολιτική της και οδηγεί στη δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή.
Ο κ. Χουρδάκης κατηγόρησε την ελληνική διπλωματία για αδράνεια, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιορίζεται σε λεκτικές διαμαρτυρίες, ούτε να λειτουργεί με την ψευδαίσθηση πως η ήπια προσέγγιση αρκεί για την αποτροπή κρίσεων. Επισήμανε ότι τα τουρκικά τετελεσμένα προωθούνται με γεωτρήσεις, NAVTEX και προκλήσεις, ενώ οι ελληνικές ενέργειες συχνά παραμένουν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Υπογράμμισε ότι το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι ποιος έχει το δίκιο –καθώς αυτό είναι σαφώς με την Ελλάδα και το Διεθνές Δίκαιο– αλλά ποιος μπορεί να το επιβάλει στην πράξη. Εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία καταφέρνει να επιβάλλει τις θέσεις της, ενώ τα ελληνικά διαβήματα και τα ευρωπαϊκά συμπεράσματα συχνά αγνοούνται.
Τέλος, ο βουλευτής έθεσε ερωτήματα για την πορεία της πόντισης καλωδίων στην Κάσο, χαρακτήρισε ανεπαρκή την έκταση των Θαλάσσιων Πάρκων στο Αιγαίο και ζήτησε τη σύγκληση ανοιχτού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την εξωτερική πολιτική.
Πρότεινε επίσης:
-την εξέταση ενεργοποίησης του άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας,
-την επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων από την ΕΕ προς την Τουρκία σε περιπτώσεις επιθετικότητας,
-τη διοργάνωση αποτρεπτικών ασκήσεων σε κρίσιμες περιοχές,
-καθώς και την αναβίωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με την Κύπρο.