Ένα νέο επεισόδιο προστίθεται στη σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), με αφορμή τις πρόσφατες κρίσεις στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. Η ένταση μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας κορυφώνεται, με εκατέρωθεν βολές για συνταγματική νομιμότητα και θεσμική υπέρβαση.
Φλωρίδης: «Η χώρα έχει Σύνταγμα – Δεν θα γίνει ανεκτή η αυτονόμηση της Δικαιοσύνης»
Ο κ. Φλωρίδης, σε δημόσια τοποθέτησή του, κατηγόρησε εμμέσως την ΕΔΕ για αντισυνταγματική αντίληψη περί λειτουργίας των θεσμών. «Να τους πω ότι η χώρα έχει ακόμη Σύνταγμα, γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να τηρηθεί – αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός τόνισε πως η δικαστική εξουσία «δεν μπορεί να αυτονομηθεί από τις άλλες δύο», σημειώνοντας ότι σε μια δημοκρατία η ανεξαρτησία των εξουσιών δεν σημαίνει και ασυδοσία ή κατάργηση της λογοδοσίας.
Αναφερόμενος στην τρέχουσα διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, υπογράμμισε πως σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον τελικό λόγο έχει το υπουργικό συμβούλιο, έπειτα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης. Υπενθύμισε επίσης πως από το 2010, με τροπολογία του τότε υπουργού Χάρη Καστανίδη, προβλέπεται γνωμοδότηση της Βουλής μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων.
Επίθεση στην ΕΔΕ: «Ζητούν κατάργηση Βουλής και Κυβέρνησης»
Ο υπουργός επιτέθηκε ευθέως στην ΕΔΕ, λέγοντας πως η ρητορική της οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς. «Ορισμένοι ζητούν να καταργηθεί η Βουλή και η κυβέρνηση, να πάμε σε ένα κράτος δικαστών – κάτι που δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι «η δικαστική εξουσία οφείλει να διατηρεί έμμεση νομιμοποίηση στη λαϊκή κυριαρχία».
Σκληρή απάντηση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Με σφοδρότητα απάντησε η ΕΔΕ στον υπουργό Δικαιοσύνης, καταγγέλλοντας ευθεία ακύρωση του ν. 5123/2024, που θεσμοθέτησε μυστική ψηφοφορία στα Ανώτατα Δικαστήρια ως προστάδιο της διαδικασίας επιλογής ηγεσίας. Όπως επισημαίνει, παρά το γεγονός ότι «δικαστές εγνωσμένου κύρους» πρώτευσαν στην εσωτερική ψηφοφορία, δεν επελέγησαν για καμία από τις οκτώ θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.
Η Ένωση αναφέρει πως ο νόμος αυτός θεσπίστηκε μετά από προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενισχυθεί η θεσμική συμμετοχή των δικαστών στις κρίσεις. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, «αξιοποιήθηκε a la cart», μόνο όταν τα αποτελέσματα ταυτίζονταν με τις κυβερνητικές επιλογές.
«Καταργήστε τον νόμο – Είναι πιο έντιμο»
Η ανακοίνωση της ΕΔΕ καταλήγει με ένα αιχμηρό κάλεσμα προς την κυβέρνηση: «Εμείς απαντάμε: Δεν τον έχουμε ανάγκη αυτόν τον νόμο… Καταργήστε τον! Είναι πιο ειλικρινές!». Παράλληλα, κάνει λόγο για «ώριμο κοινωνικό αίτημα» να αυτοπεριοριστεί η εκτελεστική εξουσία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.