Ως «εργαλείο διοίκησης και όχι ως καταγραφή άποψης», και μάλιστα με συμμετοχή η οποία ξεπερνά ήδη το 30%, χαρακτήρισε για άλλη μία φορά χθες ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το ψηφιακό ερωτηματολόγιο, το οποίο ήδη συμπληρώνουν οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ασθενείς, 5-12 ημέρες μετά τη λήψη του εξιτηρίου τους, σχετικά με τις παρεχόμενες σε αυτούς υπηρεσίες υγείας και νοσηλείας.
Άμεση δράση
Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή η αξιολόγηση δεν είναι καταγραφή γνώμης ούτε δημοσκόπηση. Είναι πλέον εργαλείο διοίκησης. Είναι συνδεδεμένο με την αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων. Καθημερινά στέλνονται τα SMS και έχουμε τις απαντήσεις των ασθενών. Αυτή τη στιγμή η συμμετοχή ξεπερνάει το 30%, κάτι πολύ καλό για αρχή. Και με το που δημιουργηθεί ένας ικανός αριθμός, υπολογίζουμε μέσα με τέλος Σεπτεμβρίου, θα μπορεί κανείς να γνωρίζει τι γίνεται. Για παράδειγμα, για την καθαριότητα των νοσοκομείων: αν οι ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο τους τελευταίους έναν δύο μήνες λένε όλοι ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με την καθαριότητα, ο διοικητής του νοσοκομείου πρέπει να δράσει άμεσα και να το διορθώσει. Αν δεν το διορθώσει, μπορεί να φτάσουμε και σε ποινή. Μπορεί να φτάσουμε μέχρι και την παύση του διοικητή.
»Για αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό και είναι εργαλείο διοίκησης από εμάς. Είναι εργαλείο βοηθητικό στον διοικητή του νοσοκομείου να παίρνει μια ρεαλιστική και πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο από το νοσοκομείο του και τα αποτελέσματα αυτά θα ανακοινώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να γνωρίζουν και οι ασθενείς και οι πολίτες σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία μας. Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει και έχουν σταλεί τα πρώτα SMS σε αυτές τις δέκα μέρες. Για να έχουμε όμως σαφή αποτελέσματα, θα χρειαστούμε κάποιες ημέρες ακόμα. Διότι για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα από ένα νοσοκομείο, πρέπει να έχουμε έναν ικανό αριθμό και πάνω για να μπορούμε να το αξιολογήσουμε».
«Ο λόγος στους ασθενείς»
Μάλιστα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους συνέκρινε την ψηφιακή αξιολόγηση, η οποία εφαρμόζεται σήμερα, με τις διάσπαρτες απόψεις οι οποίες κυκλοφορούσαν γενικώς στο παρελθόν: «Για πρώτη φορά με έναν πολύ συστηματικό τρόπο θα δοθεί ο λόγος στους ασθενείς. Θα δοθεί ο λόγος σε αυτούς που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, που έχουν νοσηλευτεί, που έχουν ζήσει το νοσοκομείο. (…) Τον λόγο οι πολίτες οργανωμένα, όχι, δεν τον είχαν ποτέ στο παρελθόν. Είτε εκφραζόταν ως παράπονο, μεμονωμένες περιπτώσεις, που πολλές φορές χάνονταν, είτε εντός νοσοκομείου, είτε στο υπουργείο και δεν υπήρχε ένας συστηματικός τρόπος καταγραφής ή έμενε μόνο μία εικόνα από κακές εντυπώσεις, χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε σε τι έκταση είναι αυτές».
Εφημερίδα Απογευματινή