Με σκοπό την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος και την ενδυνάμωση της προστασίας των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε τη διάθεση περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Μετανάστευσης για την προμήθεια σύγχρονων επιχειρησιακών μέσων και τεχνολογίας. Η ανακοίνωση έγινε μέσω ανάρτησης του υπουργού στο Χ (πρώην Twitter), ακολουθώντας τη συμφωνία με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, και την έγκριση του πρωθυπουργού.
Τα μέτρα ενίσχυσης και ο εξοπλισμός
Η χρηματοδότηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύ πρόγραμμα προμήθειας νέων και προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων, που περιλαμβάνει:
-Δύο Πλοία Ανοιχτής Θαλάσσης 80 μέτρων με ελικοδρόμια
-Έξι παράκτια περιπολικά σκάφη
-Δέκα ταχύπλοα σκάφη 60 κόμβων
-Κινητές μονάδες και drone
-Σύγχρονα συστήματα επιτήρησης
Ο Κικίλιας υπογραμμίζει ότι, όπως συνέβη και στην Πολιτική Προστασία, όπου μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες τρέξαμε διαγωνισμούς αξίας 1,8 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών, έτσι και στο Υπουργείο Ναυτιλίας οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς.
Δημιουργία «war room»
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μιας αντίστοιχης δομής, παρόμοια με το «war room» που δημιουργήθηκε στην Πολιτική Προστασία. Αυτή η νέα δομή θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα για την παρακολούθηση και τον γρήγορο εντοπισμό των θαλάσσιων κινδύνων, διασφαλίζοντας ταχύτερη αντίδραση σε περίπτωση ανάγκης.
Η υπεράσπιση των θαλάσσιων συνόρων
Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος εργάζονται αδιάκοπα για την ασφάλεια της χώρας, προστατεύοντας τα θαλάσσια σύνορα και διασφαλίζοντας την εθνική ασφάλεια. «Εμείς έχουμε την υποχρέωση και το καθήκον να τους εξοπλίσουμε με όλα τα απαραίτητα μέσα για να προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η πολιτική αυτή εστιάζει στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του Λιμενικού, με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης, τη διασφάλιση των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και την ενίσχυση της γενικότερης ασφάλειας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Συνολικά, η στρατηγική αυτή αναδεικνύει τη σημασία του εξοπλισμού και των σύγχρονων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και την ενίσχυση της επιτήρησης και ασφάλειας των θαλάσσιων συνόρων.