Ριζικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030».
Οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου και σύγχρονου στρατεύματος, με μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους, ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και αναβάθμιση της στρατιωτικής σταδιοδρομίας.
«Έχουμε φύγει από τους καιρούς των μαρμαρωμένων δομών. Έχουμε πάει στους καιρούς της ανάγκης των διαρκών αλλαγών», δήλωσε χθες ο κ. Δένδιας, παρουσιάζοντας ένα φιλόδοξο σχέδιο που αγγίζει τόσο τη δομή των μονάδων όσο και τις συνθήκες της θητείας. «Το μέγεθος της απειλής είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με εμάς. Για να το ισοσκελίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε και να το αποτρέψουμε, χρειαζόμαστε τους καλύτερους από εμάς» επισήμανε.
Η πιο εμβληματική αλλαγή αφορά τη διοικητική αναδιοργάνωση του Στρατού. Καταργούνται η 1η Στρατιά και το Δ´ Σώμα Στρατού και δημιουργούνται τέσσερις νέες Ανώτατες Διοικήσεις: Θράκης, Ηπείρου και Μακεδονίας, Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου. Το σχήμα αντανακλά τις γεωστρατηγικές προτεραιότητες της χώρας, ενώ η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) θα συνεχίσει να υφίσταται. «Πρέπει να αλλάξουμε τελείως την κουλτούρα και τη νοοτροπία μας. Να ενδυναμώσουμε τα στελέχη μας με δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις επί του πεδίου» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας.
Παράλληλα, αναβαθμίζεται ο ρόλος του γενικού επιθεωρητή Στρατού και ιδρύονται Διοικήσεις Μη Επανδρωμένων Μέσων (drones) σε όλα τα Όπλα και Σώματα. Ο εξορθολογισμός συνεχίζεται με τη συγχώνευση ακόμη 45 στρατοπέδων (έχουν κλείσει 137), καθώς και τη δραστική μείωση των στρατιωτικών δικαστηρίων – από 15 σήμερα θα παραμείνουν 6 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ξάνθη. Από τις παραπάνω παρεμβάσεις εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 85 εκατ. ευρώ σε προσωπικό και 16,5 εκατ. ευρώ από τις συγχωνεύσεις στρατοπέδων.
Μία από τις πλέον σημαντικές αλλαγές αφορά τη θητεία. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 όλοι οι στρατεύσιμοι θα κατατάσσονται αποκλειστικά στον Στρατό Ξηράς, με το Ναυτικό και την Αεροπορία να στελεχώνονται κυρίως από στελέχη των ΕΔ. Ελάχιστες εξαιρέσεις θα αποτελούν όσοι διαθέτουν ειδικές δεξιότητες σχετικές με τους δύο κλάδους (π.χ. καπετάνιοι, μηχανικοί πλοίων, αεροναυπηγοί). Οι λόγοι είναι κυρίως επιχειρησιακοί, καθώς αφενός η εκπαίδευση στον Στρατό Ξηράς θεωρείται πληρέστερη, αφετέρου καταγράφεται μεγάλη ανάγκη για αύξηση της στελέχωσης σε κρίσιμες μονάδες στα νησιά και στον Έβρο. Το μοντέλο της εκπαίδευσης θα ανανεώνεται συνεχώς και θα εστιάζεται στα νέα επιχειρησιακά δεδομένα. Ο σχεδιασμός της αλλαγής θητείας αναμένεται να παρουσιαστεί με νέο νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο, μαζί με το εκσυγχρονισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης.
Παράλληλα, η μηνιαία αποζημίωση για τους οπλίτες αυξάνεται θεαματικά: από τα 8,80 ευρώ στα 50 ευρώ (για υπηρεσία στην ενδοχώρα) και στα 100 ευρώ (στην παραμεθόριο). «Η αύξηση είναι της τάξης του 1.036,36%, όσον αφορά τα 100 ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Προβλέπονται επίσης αυξήσεις για το επίδομα στόλου και βελτιωμένες αποδοχές για τους φοιτητές των στρατιωτικών σχολών, με ισχύ από 1ης Οκτωβρίου 2026, ανεξάρτητα από το πότε θα ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Σημαντικό κεφάλαιο της δεύτερης φάσης της Νέας Δομής Δυνάμεων αποτελεί η ενίσχυση των αμυντικών υποδομών, με την κατασκευή νέων οχυρωματικών έργων σε κρίσιμες περιοχές. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ, προβλέπει την υλοποίηση σύγχρονων έργων σε νησιά και στον Έβρο, τα οποία σχεδιάζονται με βάση τα διδάγματα από τα σύγχρονα πεδία μάχης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πρόκειται να κατασκευαστούν 207 νέα έργα στην ηπειρωτική Ελλάδα και 315 στα νησιά, με έμφαση στις υπόγειες εγκαταστάσεις και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών.
Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του συνόλου των έργων τοποθετείται στα τέλη της προσεχούς τριετίας, σηματοδοτώντας μια συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης της εδαφικής άμυνας και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.
Κατοικίες
Όσον αφορά τη στέγαση των στελεχών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην επιτάχυνση των σχετικών προγραμμάτων, σημειώνοντας ότι την τελευταία εικοσαετία είχαν κατασκευαστεί μόλις 799 κατοικίες. Αντιθέτως, από την έναρξη της τρέχουσας πρωτοβουλίας και έως τον Αύγουστο του 2026 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί 1.059 νέες κατοικίες, με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τις 2.059 έως το 2027.
Εφημερίδα Απογευματινή