Διευκρινήσεις για το μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η χώρα μας παρείχαν χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα.
Σε συνέχεια των προχθεσινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας θα εξειδικευθούν τον Σεπτέμβριο, ενώ ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού. «Ακόμα και να θέλαμε δεν θα μπορούσε να γίνει. Υπάρχει από το 2014 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είπε όχι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ» είπε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον Σκάι.
«Θα παρουσιαστεί», πρόσθεσε, «ένα συνολικό πακέτο που θα περιλαμβάνει μέτρα για το επόμενο εξάμηνο προκειμένου να τρέξουν γρηγορότερα τα έργα, καθώς και μεσομακροπρόθεσμες παρεμβάσεις». «Σίγουρα μία παράμετρος θα είναι ο κατακερματισμός. Σήμερα έχουμε 739 φορείς που ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την ύδρευση, την άρδευση και την αποχέτευση.
Πρέπει να δει κανείς το θέμα με πιο ολιστική ματιά», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Για παράδειγμα, η Ιρλανδία έχει έναν φορέα. Και εμείς στη δεκαετία του ΄50 και του ΄60 προχωρήσαμε στον εξηλεκτρισμό και την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών με μία εταιρεία», είπε στη συνέχεια και τόνισε ότι «πρέπει όλα αυτά να τα δούμε και θα τα δούμε σε συνεννόηση προφανώς με την αυτοδιοίκηση, τους ΤΟΕΒ, τους ΓΟΕΒ, κ.λπ. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κάθε άποψη γιατί εδώ είναι ένα κοινωνικό και εθνικό θέμα, μια μεταρρύθμιση που θα έχει ορίζοντα τριακονταετίας».
Στο γιατί το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι πάρα πολύ μεγάλο αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, εξηγώντας ότι δεν έχει αυξηθεί μόνο η κατανάλωση του νερού, αλλά έχει μειωθεί και η ποσότητά του. Δεδομένο που, σύμφωνα με τον καθηγητή, καθιστά αναπόφευκτη σε βάθος χρόνου την αξιοποίηση νερού που βγαίνει από την Ψυτάλλεια, όπου καταλήγουν τα λύματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Σιγκαπούρης, όπου εφαρμόζεται ήδη επαναχρησιμοποίηση του νερού από τα λύματα, για να εξηγήσει ότι το νερό από την Ψυτάλλεια θα μπορούσε με την κατάλληλη επεξεργασία να επιστρέφει στο δίκτυο ύδρευσης, ύστερα από αναμίξεις και νέο καθαρισμό.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων, εκ των οποίων 1.090 αφορούν την ύδρευση και 237 την άρδευση. «Πρόκειται για μια επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη, η οποία σε πρώτο χρόνο θα απαντήσει στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα, προετοιμάζοντας, παράλληλα, τη χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών», τόνισε.
Εφημερίδα Απογευματινή