Πικρός «φραπές» λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ για ΝΔ και αντιπολίτευση

Δημοσκόπηση GPO: Ψαλιδισμένα τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος και πτώση για ΠΑΣΟΚ και Πλεύση - Μεγαλώνει η δεξαμενή των αναποφάσιστων
09:51 - 28 Ιουλίου 2025
ΟΠΕΚΕΠΕ ΝΔ αντιπολίτευση

Καμπανάκια για την κυβέρνηση χτυπά η νέα δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», που δείχνει τη Νέα Δημοκρατία να παραμένει πρώτη αλλά με απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε μόλις 30 ημέρες, με τη μόνη ανάσα ανακούφισης για το Μέγαρο Μαξίμου να δίνεται από το γεγονός ότι από τη φθορά της δεν κερδίζει κάποιο από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, καθώς και αυτά καταγράφουν πτώση!

Ειδικότερα, σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών καταγράφεται καθοδική τάση σχεδόν για το σύνολο των κομμάτων. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα προηγείται με 23%, έναντι 26% που είχε τον Ιούνιο. Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 11,2% από το 12,7% και η Πλεύση Ελευθερίας στο 10,5% από το 12,5% του περασμένου μήνα. Σταθεροποιημένοι αποτυπώνονται η Ελληνική Λύση µε 9,4%, το ΚΚΕ µε 7,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ µε 5%, ενώ η μόνη δεξαμενή που μεγαλώνει είναι αυτή των αναποφάσιστων, η οποία αυξάνεται στο 17,7% από το 12,1%, στοιχείο που αποτυπώνει την πολιτική αβεβαιότητα και την αποστασιοποίηση του εκλογικού σώματος.

Στην εκτίμηση ψήφου και με την αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 28,7%, ΠΑΣΟΚ 14%, Πλεύση Ελευθερίας 13,1%, Ελληνική Λύση 11,8%, ΚΚΕ 9%, ΣΥΡΙΖΑ 6,3%, Φωνή Λογικής 3,6%, Κίνημα Δημοκρατίας 3%, ΝΙΚΗ 2,4%, Νέα Αριστερά 1,8%, ΜέΡΑ25 1,3%. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη στον απόηχο της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Μεταναστευτικού, το ζήτημα των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων εγείρει έντονη πολιτική δυσφορία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Εντούτοις, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, επικρατεί υψηλή ευαισθητοποίηση και αποδοχή των κυβερνητικών μέτρων στο Μεταναστευτικό αλλά και έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους υφιστάμενους πολιτικούς σχηματισμούς.

Κεντρικό εύρημα της μέτρησης αποτελεί η ευρεία κοινωνική καταδίκη του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, με το 93,2% των ερωτηθέντων να αξιολογεί την υπόθεση ως εξαιρετικά σοβαρή, ενώ η κυβερνητική στάση απέναντι στο σκάνδαλο αποδοκιμάζεται από το 74,5% και παράλληλα το 74% δηλώνει πως η εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση έχει κλονιστεί. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αρνητικά κρίνει τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα το 69,1%, γεγονός που υποδηλώνει τη διακομματική απώλεια εμπιστοσύνης και τροφοδοτεί την αίσθηση της κοινής γνώμης περί διαχρονικού σκανδάλου, το οποίο αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος σε ποσοστό 72,8%, και όχι μίας μεμονωμένης υπόθεσης που σχετίζεται αποκλειστικά µε τη σημερινή κυβέρνηση.

Υπάρχουν όμως και άλλα καμπανάκια που χτυπούν για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το 70,8% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, έναντι 28,6% που το κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά. Επίσης, αν γίνονταν εκλογές σήμερα, το 68,2% θα ήθελε να εκλεγεί «κάποια άλλη κυβέρνηση», ενώ μόλις το 26,3% επιθυμεί να παραμείνει η παρούσα. Στην ερώτηση όμως ποιον θα ήθελαν ως επόμενο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος και με διαφορά, καθώς συγκεντρώνει 25,3%, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να λαμβάνει μόλις 9,2% και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου 8,3%, ενώ χαμηλότερα ποσοστά καταγράφουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Πάντως, η επιλογή «κανείς από αυτούς» λαμβάνει ποσοστό 25,4%. Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι το 19,5% δηλώνει ότι θα ψήφιζε «πολύ ή αρκετά» νέο κόμμα υπό τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 78% το αποκλείει. Για ενδεχόμενο κόμμα υπό τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η θετική προδιάθεση περιορίζεται στο 7,9%.

Εφημερίδα Απογευματινή