Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε καθοριστικές κινήσεις για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, καταθέτοντας επίσημη πρόταση για χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό SAFE. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας αποτελούν εθνική προτεραιότητα, ενώ παράλληλα ανακοινώνει την αύξηση του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ReARM Europe, η Ελλάδα ετοιμάζεται να ενταχθεί στον νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό SAFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επίσημη κατάθεση της πρότασης στοχεύει στην εξασφάλιση χαμηλότοκων δανείων που θα χρηματοδοτήσουν τόσο την ενίσχυση της εθνικής άμυνας όσο και την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η στρατηγική αυτή κίνηση εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ και την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με μεθοδικό σχεδιασμό και στρατηγική ευθύνη.
Επέκταση του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος
Το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) υφίσταται σημαντική αναβάθμιση, με το συνολικό ύψος να αυξάνεται από 28,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2025-2036.
Η επέκταση αυτή αναμένεται να φέρει πολλαπλά οφέλη: Ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής και τεχνολογικής βιομηχανίας, δημιουργία νέων επενδυτικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας, αύξηση της προστιθέμενης εγχώριας αξίας και επίτευξη μεγαλύτερης εθνικής αυτονομίας στον τομέα της άμυνας.
Αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων
Η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία στήριξης, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης της εθνικής ρήτρας διαφυγής για την ενίσχυση της άμυνας. Αυτή η ρήτρα διασφαλίζει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο που θα αξιοποιηθεί πλήρως για την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος.
Παράλληλα, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, πρωταγωνιστώντας στη δημιουργία των εργαλείων που πλέον αξιοποιεί.
Όραμα για μια στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη
Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι αυτές οι κινήσεις αποτελούν μόνο την αρχή μιας ευρύτερης στρατηγικής. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να πραγματοποιήσει πιο φιλόδοξο και ταχύτερο άλμα από τη φθορά, δημιουργώντας ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για κρίσιμα στρατηγικά έργα κοινής ωφέλειας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, η οποία θα ενισχύσει την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου. Οι επενδύσεις στην εθνική άμυνα αποτελούν επένδυση στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και το μέλλον της πατρίδας, καθώς και σε μια στρατηγικά αυτόνομη και γεωπολιτικά ώριμη Ευρώπη.
Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Η άμυνα και η ασφάλεια της πατρίδας είναι εθνική υπόθεση. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνησή μας συνεχίζει να ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ και την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με σχέδιο, σοβαρότητα και στρατηγική ευθύνη.
Αξιοποιούμε στο έπακρο τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία στήριξης –εργαλεία για τη διαμόρφωση των οποίων πρωταγωνιστήσαμε. Όπως για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για την ενίσχυση της άμυνας, η οποία μας διασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο που θα αξιοποιηθεί πλήρως για την υλοποίηση του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών.
Η πατρίδα μας, στο πλαίσιο του προγράμματος ReARM Europe, θα συμμετάσχει στον νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό SAFE της ΕΕ. Αύριο καταθέτουμε επισήμως την πρότασή μας για ένταξη στον μηχανισμό SAFE, διεκδικώντας χαμηλότοκα δάνεια ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η ένταξή μας στον SAFE ενισχύει έναν ήδη δυναμικό σχεδιασμό στο πλαίσιο του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), το οποίο ενώ είχε ήδη διαμορφωθεί στα 28,8 δισ. ευρώ, πλέον αυξάνεται στα 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2036. Η επέκταση του εξοπλιστικού προγράμματος ενισχύει την ελληνική αμυντική και τεχνολογική βιομηχανία, δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις, παραγωγικές συνεργασίες και νέες θέσεις εργασίας, αυξάνει την προστιθέμενη εγχώρια αξία και οδηγεί σε μεγαλύτερη εθνική αυτονομία.
Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.
Αυτή είναι μόνο η αρχή. Η θέση μου παραμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει άλμα πιο φιλόδοξο και πιο γρήγορο από τη φθορά. Και ότι πρέπει να δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για κρίσιμα στρατηγικά έργα κοινής ωφέλειας, όπως η ανάπτυξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας.
Επενδύουμε στην εθνική άμυνα, γιατί επενδύουμε στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και το μέλλον της πατρίδας μας. Και σε μια στρατηγικά αυτόνομη και γεωπολιτικά ώριμη Ευρώπη.