Σφοδρή επίθεση κατά της κυβερνητικής πολιτικής εξαπέλυσε ο Μιχάλης Κατρίνης, τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας την έλλειψη θεσμικών εγγυήσεων στη διαχείριση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, ο κ. Κατρίνης εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις για την αξιοποίηση άνω των 1.700 ακινήτων, ενώ παράλληλα επέκρινε την κυβερνητική στάση απέναντι στις γεωπολιτικές προτάσεις.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εστίασε ιδιαίτερα στη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter. Με τη συναίνεση της Γερμανίας, αυτή η συμφωνία προκάλεσε την έντονη ανησυχία του κ. Κατρίνη, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους εταίρους.
Χαρακτηριστικά, ο τομεάρχης Άμυνας διερωτήθηκε εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το διπλωματικό της κεφάλαιο, καθώς δεν έθεσε το ζήτημα ούτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Απέρριψε κατηγορηματικά τη λογική ότι «δεν αλλάζει κάτι στην ισορροπία δυνάμεων», τονίζοντας ότι η Τουρκία επανέρχεται σημαντικά ενισχυμένη εξοπλισμό.
Υποβάθμιση του στρατιωτικού επαγγέλματος
Σοβαρές ανησυχίες εξέφρασε ο κ. Κατρίνης για την υποβάθμιση του στρατιωτικού επαγγέλματος, η οποία αποτυπώνεται στη δραματική πτώση των βάσεων εισαγωγής και τις εκατοντάδες θέσεις στις στρατιωτικές σχολές. Παρά τις κυβερνητικές εξηγήσεις για αυξήσεις και στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ουσιαστική πρόοδος δεν έχει σημειωθεί.
Ειδική έμφαση έδωσε στο στεγαστικό πρόβλημα των στρατιωτικών, υπογραμμίζοντας ότι η πραγματικότητα διαψεύδει πλήρως τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Θεσμικά ελλείμματα
Αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι δεν πληρούνται τα βασικά θεσμικά και διαχειριστικά κριτήρια. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τοποθετείται ταυτόχρονα σε διττό ρόλο ελεγκτή και ελεγχόμενου, παρακάμπτοντας τα επιτελεία και αποκλείοντας τις ενώσεις στρατιωτικών από τη διαδικασία.
Κρίσιμα ζητήματα παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση, ενώ η Βουλή καλείται να παραχωρήσει σε λευκή εξουσιοδότηση για τη διαχείριση περισσότερων από 1.700 ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ασάφειες και αντιρρήσεις για τον ΦΑΑΕΔ
Ο κ. Κατρίνης επισήμανε σημαντικές ασάφειες σχετικά με τα μη επιχειρησιακά και ενεργά στρατόπεδα που πρόκειται να μεταφερθούν στο ΤΑΕΘΑ. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχίες για ζητήματα που αναφέρονται: Τα Μετοχικά Ταμεία και η νέα σύμπραξη της ΕΑΣ με την MSM, τις δωρεές και τα κληροδοτήματα, τα ακίνητα εκτός Ελλάδας και τη νομική μορφή του φορέα αξιοποίησης.
Το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τη νομική μορφή ΝΠΙΔ που επέλεξε η κυβέρνηση για τον ΦΑΑΕΔ, ζητώντας να είναι ΝΠΔΔ. Επιπλέον, επισημαίνεται η έλλειψη ρητής δέσμευσης ότι τουλάχιστον το 60% των εσόδων θα διατίθεται για τη στεγαστική πολιτική υπέρ των στρατιωτικών.
Κάλεσμα για εθνική στρατηγική
Καταλήγοντας, ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι η εθνική άμυνα απαιτεί συνεννόηση, διορατικότητα και ενεργό στρατηγική. Τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική ηγεσία που δεν θα σιωπά, δεν υποτάσσεται στην ψευδαίσθηση της «ηρεμίας» και που έχει το θάρρος να επαναφέρει τη χώρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη και το Μεσόγειο.
Αυτή, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, είναι η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ ως γνήσιου πατριωτικού κινήματος που στοχεύει στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας και την προστασία των συμφερόντων της χώρας.