Οι τιµές και το µενού στο εστιατόριο της Βουλής

Μοσχαρίσια ribs και µπουργκινιόν στις προτιµήσεις των βουλευτών, ενώ οι εργαζόµενοι προτιµούν πλέον τα healthy bowls και την ελληνική κουζίνα – Η Κωνσταντίνα Μητσοτάκη µιλά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» για τις επιλογές και τις διατροφικές συνήθειες των πελατών, καθώς και τι σηµαίνει να είσαι σεφ στο Κοινοβούλιο
08:12 - 23 Δεκεμβρίου 2025
Οι τιµές και το µενού στο εστιατόριο της Βουλής

Ανάµεσα στους πολύβουους διαδρόµους του Κοινοβουλίου βρίσκεται το εστιατόριο της Βουλής, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια είναι από τα πιο «ζωντανά» µέρη του κτιρίου. Κάθε µέρα περνούν το κατώφλι του πολιτικοί και υπάλληλοι του Κοινοβουλίου, όπου η σεφ Κωνσταντίνα Μητσοτάκη και οι συνεργάτες της βρίσκονται στην πρώτη γραµµή έτοιµοι να τους εξυπηρετήσουν, ενώ όλοι έχουν να πουν έναν καλό λόγο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Το µενού περιλαµβάνει πιάτα ηµέρας, όπως λαδερά (φασολάκια), όσπρια (φακές), σχάρας (µπιφτέκια, µπριζολάκια, φιλέτο κοτόπουλο), σαλάτες όλων των ειδών, αλλά και επιδόρπια. Για παράδειγµα, οι γίγαντες πλακί κοστίζουν 5,5 ευρώ, τα παϊδάκια κοτόπουλο µε πατάτες τηγανητές 8 ευρώ, το φρέσκο λαβράκι σχάρας 10 ευρώ, το χταπόδι γιουβέτσι 9,9. ∆ώδεκα ευρώ κοστίζει το salmon rice bowl που περιλαµβάνει ρύζι, φιλέτο σολοµού, baby σπανάκι/µπρόκολο ψητό/φιλέ αµυγδάλου/αβοκάντο/sesame dressing. Τα κοτοµπιφτέκια είναι στα 7 ευρώ, το shish κοτόπουλου µε ψητά λαχανικά και sauce γιαουρτιού 9 ευρώ, το χοιρινό κοντοσούβλι 8,80, ενώ το φιλέτο σχάρας 7,20. Τα µπιφτέκια black angus κοστίζουν 11 ευρώ, ενώ τα χοιρινά µπριζολάκια µε θυµάρι, πατάτες baby και µανιτάρι σοτέ 9 ευρώ. Από τυριά υπάρχουν: βλαχοτύρι Μετσόβου ΠΟΠ και µετσοβόνε του Ιδρύµατος Τοσίτσα στα 6 ευρώ, φέτα Μυτιλήνης ΠΟΠ στα 4 ευρώ, η γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ στα 6 ευρώ και η φέτα σε φύλλο µε µέλι στα 6 ευρώ.

Ακόµη σερβίρονται σαλάτες που κυµαίνονται από 4,1 ευρώ έως 8,5 ευρώ, ενώ η κάβα του εστιατορίου διαθέτει µπουκάλια από το Κατώγι Αβέρωφ που κυµαίνονται από 14 έως 18 ευρώ, ενώ το ποτήρι κοστίζει 4,5 ευρώ. Επίσης διαθέτει Alba di Munte στα 25 ευρώ και Rossiu di Munte στα 36 ευρώ, µπουκάλια «Παράγκα κυρ-Γιάννη» στα 22 ευρώ, Thema Παυλίδη στα 26 ευρώ, κτήµα Αλφα Λευκό στα 28 ευρώ και Κτήµα Παπαϊωάννου κόκκινο στα 34 ευρώ. Επιπλέον σερβίρεται κορµός σοκολάτας, lemon pie, σοκολατόπιτα, πορτοκαλόπιτα και cheesecake. Οι τιµές των γλυκών κυµαίνονται από 3,5 ευρώ έως 5,2 ευρώ. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι τιµές διαφέρουν προς τα κάτω όταν κάποιος θέλει να πάρει το φαγητό του σε πακέτο.

Η Κωνσταντίνα Μητσοτάκη, µιλώντας στην «Κυριακάτικη Α», τονίζει ότι «οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει. Οταν ήρθα υπήρχε προτίµηση στα λαδερά, στα όσπρια και στα πιο παραδοσιακά φαγητά. Εδώ και έναν µε ενάµιση χρόνο κυριαρχεί η υγιεινή διατροφή. Ετσι έκανα κάθε µέρα ένα συγκεκριµένο µενού, το οποίο περιλαµβάνει και ένα µπολ. Τα µπολ είναι ένα πλήρες γεύµα για όλα τα γούστα: έχει πρωτεΐνη, υδατάνθρακα, καλά λιπαρά και λαχανικά. Αυτό είναι το πιάτο που καθηµερινά φεύγει περισσότερο. Κάθε µέρα είναι διαφορετικό, ενώ έχει βάση είτε ρύζι είτε κινόα και λαχανικά. Επίσης περιλαµβάνει κοτόπουλο, µπιφτέκι, µοσχάρι, γαρίδες, σολοµό».

Οπως είναι φυσικό, η σεφ αυτές τις µέρες προσφέρει χριστουγεννιάτικο µενού. «Βάλαµε πιο γιορτινά πιάτα, σύµφωνα πάντα µε τα δεδοµένα που υπάρχουν. ∆εν µπορώ π.χ. να βάλω φιλέτο ελάφι, αλλά θα βάλω κάτι απλό και χριστουγεννιάτικο που σίγουρα θα είναι γευστικό. Αλλωστε κρατάµε την ελληνική παράδοση, αλλά βάζουµε και άλλες κουζίνες. Θεωρώ ότι αρέσει στους πελάτες µας η ποικιλία. Κάθε τι καινούργιο και το θέλουν και το αναζητούν. Μπορεί για παράδειγµα να πουν “πότε θα ξαναέχει το µενού µοσχαρίσια ribs µε πουρέ πατάτας και σάλτσα ψητού;”. Το συγκεκριµένο πιάτο αρέσει και µου έχουν πει επανειληµµένα “πότε θα το ξαναβάλεις;”. Επίσης έχει ζήτηση το µοσχάρι bourguignon, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει κάποιος και να µου πει “θέλω να φτιάξεις αυτό” και εµείς να το φτιάξουµε. Υπάρχει ένα πρόγραµµα, το οποίο τηρείται. Η σχέση µου µε τους ανθρώπους είναι πάρα πολύ καλή. Οι πολιτικοί αρχηγοί σπανίως έρχονται στο εστιατόριο για να φάνε. Συνήθως τρώνε στα γραφεία τους. Κυρίως έρχονται βουλευτές και εργαζόµενοι», επισηµαίνει ακόµη η Κωνσταντίνα Μητσοτάκη.

Το να είσαι σεφ στη Βουλή είναι ιδιαίτερο και δεν έχει καµία σχέση µε τις επαγγελµατικές κουζίνες των εστιατορίων. Απευθύνεσαι σε ένα συγκεκριµένο κοινό, πρέπει να καταλαβαίνεις τις ιδιαιτερότητες και τις προτιµήσεις του κόσµου, οπότε πρέπει να ξέρεις τι ακριβώς τους αρέσει. Οταν δουλεύεις έξω θα φτιάξεις ένα µενού το οποίο το αλλάζεις δύο φορές τον χρόνο, ενώ εδώ το αλλάζουµε κάθε εβδοµάδα.

«Με δική µου πρωτοβουλία θέλω να υπάρχει ποικιλία, η πολιτική δεν µας ενδιαφέρει. Κάθε Παρασκευή παίρνω το πρόγραµµα του Κοινοβουλίου και βγάζω το µενού της εβδοµάδας. Κάθε µέρα θέλω να έχει 5-6 φαγητά κάθε είδους. ∆ηλαδή να υπάρχει ένα λαδερό, ένα όσπριο, σούπες, µοσχάρι, φαγητό µε κοτόπουλο, µε χοιρινό, µε µακαρόνι, µε ψάρι. Οταν δουλεύεις σε µαγαζί δεν µπορείς να αλλάζεις κάθε µέρα το µενού. Εδώ δεν υπάρχει χρόνος για την κατάλληλη προετοιµασία, όπως γίνεται στο εστιατόριο. Η προετοιµασία συγκριτικά µε ένα εξωτερικό εστιατόριο είναι πολύ περισσότερη, καθώς κάθε µέρα ετοιµάζεις διαφορετικά πράγµατα. ∆εν υπάρχει η προετοιµασία από την προηγούµενη, οπότε κάθε µέρα ξεκινάµε από την αρχή. Ο βαθµός δυσκολίας είναι µεγάλος και αυτό είναι που µας έχει ξεχωρίσει και κάνει τον κόσµο να θέλει να έρχεται», τονίζει ακόµη.

«Θέλω να σταθώ στους συνεργάτες µου, γιατί χωρίς αυτούς δεν κάνω τίποτα. Είµαστε αλυσίδα, οµάδα, και τους ευγνωµονώ, καθώς πέρα από καλά παιδιά είναι καλοί µάγειρες και πολύ καλοί στη δουλειά τους», καταλήγει η Κωνσταντίνα Μητσοτάκη.

Εφημερίδα «Κυριακάτικη Απογευματινή»