Συγκρούσεις και παρασκήνιο στη συζήτηση για την πρόταση μομφής

Η διαδικασία της ολομέλειας της Βουλής - Το βράδυ της Παρασκευής η ψηφοφορία
19:28 - 6 Μαρτίου 2025

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη 6 Μαρτίου, στην Ολομέλεια της Βουλής για δεύτερη ημέρα. Η πρόταση κατατέθηκε χθες, Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και υπογράφεται από 85 βουλευτές, μεταξύ των οποίων από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας, καθώς και ανεξάρτητους βουλευτές.

 

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος εκτόξευσε σφοδρές κατηγορίες εναντίον των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναφέροντας την τραγωδία στο Μάτι.

Ο υπουργός Επικρατείας επιτέθηκε ιδιαίτερα στον Σωκράτη Φάμελλο, υποστηρίζοντας ότι είναι προσβλητικό το γεγονός ότι εκείνος επικρίνει την κυβέρνηση, ενώ συμμετείχε στη σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα το μοιραίο βράδυ της φωτιάς στο Μάτι. Μάλιστα, ο Σκέρτσος παρουσίασε φωτογραφία από τη σύσκεψη εκείνης της νύχτας και ανέφερε ότι, αντίθετα με τον Φάμελλο, εκείνος δεν θα είχε καθίσει ποτέ με τον Τσίπρα στο ίδιο τραπέζι, θεωρώντας την συνάντηση ως προσπάθεια συγκάλυψης της τραγωδίας.

Ο Σκέρτσος συνέχισε επισημαίνοντας ότι η κίνηση της αντιπολίτευσης να υπερασπιστεί τους υπεύθυνους για την τραγωδία στο Μάτι και να επικρίνει την κυβέρνηση, αποσκοπεί στο να καλυφθούν δικές τους αποτυχίες. Επίσης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παραπλανήσει τη δημόσια γνώμη μέσω της σκευωρίας Novartis.

 

Δείτε την αντιπαράθεση:

Κόντρα Μπακογιάννη-Αντιπολίτευσης

 

Η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, όπου κάλεσε τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή και να δεχθούν άρση απορρήτου επικοινωνιών και emails, στον απόηχο και του πρωτοσέλιδου της «Εστίας», με την Ντόρα Μπακογιάννη να εξαπολύει «πυρά», δίνοντας την δική της απάντηση.

 

Ειδικότερα, λαμβάνοντας τον λόγο επί προσωπικού, η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει προαποφασίσει την ενοχή προσώπων για το θέμα των Τεμπών. «Εμείς όταν μιλάμε, μιλάμε για καταδικασμένους δικαστηρίων, δεν μιλάμε για καταδικασμένους που εικάζουμε ότι είναι ένοχοι. Όταν ένα κόμμα προσέρχεται σε μια επιτροπή έχοντας ήδη αποφασίσει την ενοχή, αυτό είναι κοινοβουλευτική αταξία. Ζητώ περισσότερη σοβαρότητα. Το επίπεδο σας όλες αυτές τις ημέρες αδικεί τα 57 θύματα των Τεμπών»

 

Τον λόγο έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος και κατήγγειλε ότι η κ. Μπακογιάννη έλαβε τον λόγο, καταπατώντας τον χρόνο των υπόλοιπων βουλευτών και υποστήριξε ότι η πρώην υπουργός, «πήρε τον λόγο για κάτι προσωπικό και δεν ανέφερε τίποτα προσωπικό. Να ενημερώσει και να πει στον κ. Σκέρτσο ποιος χρεοκόπησε τη χώρα. Αυτό ήταν το μόνο προσωπικό και δεν απάντησε».

 

Σύγκρουση Ανδρουλάκη-Φλωρίδη για το email

 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να φέρει αύριο στη Βουλή το επίμαχο email του Τριαντόπουλου, στην απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης του είπε «πως και στο παρελθόν είχε υποβάλει πρόταση δυσπιστίας με βάση ένα δημοσίευμα σχετικά με τα ηχητικά του ΟΣΕ»Αποδείχθηκε ότι οι δίσκοι που παραδόθηκαν ήταν ανέγγιχτοι. Θα περιμέναμε τη συγγνώμη του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά δεν την είδαμε ποτέ», συνέχισε ο υπουργός. Για να συμπληρώσει: «Τώρα υπάρχει ένα δημοσίευμα, για το οποίο η κυβέρνηση έχει δώσει απάντηση. Η προανακριτική επιτροπή θα εξετάσει όλα τα στοιχεία. Τώρα εσείς θέλετε να μετατρέψετε την πρόταση δυσπιστίας σε προανακριτική, εξευτελίζοντας αυτό που χθες ψηφίσατε».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην οθωμανική κατοχή της χώρας και τους Γενίτσαρους, καταλογίζοντας γενιτσαρική συμπεριφορά στον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και νυν υπουργό της ΝΔ Γιώργο Φλωρίδη.Κατά τον κ. Ανδρουλάκη, «ο Τριαντόπουλος εκτέλεσε αποστολή Μητσοτάκη» και μίλησε για παρέλαση υποκρισίας και αλαζονείας. «Σε λίγο θα μας πουν ότι βγήκαν στις πλατείες ο κόσμος για να στείλουν το μήνυμα ότι τα πάνε καλά. Απλά είπαν να βγουν ξαφνικά για να τα πάνε καλύτερα.  

Η διαδικασία

Η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας προβλέπει τριήμερη συζήτηση, η οποία ολοκληρώνεται με την ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση ξεκινά με τις ομιλίες δύο βουλευτών που υπογράφουν την πρόταση, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν ομιλίες από άλλους βουλευτές, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την κυβέρνηση.

Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 7 Μαρτίου, το βράδυ, και για να εγκριθεί η πρόταση δυσπιστίας, θα χρειαστεί η απόλυτη πλειοψηφία των 151 ψήφων από τους 300 βουλευτές. Η πρόταση δυσπιστίας έχει προκαλέσει πολιτικό σάλο, καθώς τίθεται σε αμφισβήτηση η κυβερνητική πολιτική και ευθύνη μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Δείτε live τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας: