Η εβδομάδα που προηγήθηκε πριν από το Πάσχα ήταν απογοητευτική, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη Νέα Αριστερά, καθώς η συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος που ηγείται ο Αλέξης Χαρίτσης δεν έβγαλε «λευκό καπνό» όσον αφορά τη συνεργασία των δύο. Όπως ήταν φυσικό, υπήρξε απογοήτευση καθώς η πλειονότητα των στελεχών των δύο κομμάτων επιθυμούσε την επανένωση που θα οδηγούσε την Κουμουνδούρου στην ανάκτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό διότι η γραμμή Χαρίτση προσέκρουσε αιφνιδιαστικά στον τοίχο της «Ομπρέλας», αλλά και του γραμματέα του κόμματος Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Παρά το φαινομενικό «αδιέξοδο», όμως, 8 βουλευτές της ΝΕΑΡ επιθυμούν αναφανδόν την επιστροφή στην Κουμουνδούρου, κάτι το οποίο θα σημάνει δύο πράγματα. Πρώτον, την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεύτερον, τη διάλυση της ΚΟ της Νέας Αριστεράς η οποία σήμερα αριθμεί 11 βουλευτές. Ειδικότερα για το δεύτερο σκέλος ο Κανονισμός της Βουλής είναι ξεκάθαρος. Όπως αναφέρει το άρθρο 15 παρ. 1 και 2 του Κανονισμού της Βουλής:
– O ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Ομάδας ορίζεται σε δέκα (10) και
– ο ελάχιστος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν το Κόμμα με τα οποία επιλέχθηκαν και στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν έλαβε μέρος στις εθνικές εκλογές από τις οποίες πρoήλθε η Βουλή.
Άρα, δεν θα υφίσταται ΚΟ καθώς η Νέα Αριστερά δεν κατήλθε στις εκλογές του 2023. Οι τρεις βουλευτές που δεν θέλουν την επανένωση είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Πέτη Πέρκα και η Σία Αναγνωστοπούλου. Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ παρατηρούν με προσοχή τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑΡ καθώς σε περίπτωση «γάμου» των δύο, τότε το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θα απωλέσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως, πληροφορίες -που προς ώρας δεν επιβεβαιώνονται- αναφέρουν ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν επαφές τόσο με τον ανεξάρτητο βουλευτή Επικρατείας, Ευάγγελο Αποστολάκη (σ.σ.: δεν έχει προσχωρήσει στο Κίνημα Δημοκρατίας) όσο και με την ανεξάρτητη βουλευτή, Αθηνά Λινού, προκειμένου οι δύο βουλευτές να προσχωρήσουν υπό προϋποθέσεις στην ΚΟ του κόμματος. Στο υποθετικό σενάριο προσχώρησης και των δύο βουλευτών και την επανένωση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑΡ, η Χαριλάου Τρικούπη θα διατηρήσει τα κεκτημένα. Και αυτό διότι θα αριθμεί 35 βουλευτές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπεται με 34.
Εάν εν τέλει φτάσουμε στον «γάμο» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑΡ, δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες μετακινήσεις που θα αλλάξουν εκ νέου τον κοινοβουλευτικό χάρτη με πρωταγωνιστές ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας. Το κόμμα Κασσελάκη, που σε λίγες μέρες θα πραγματοποιήσει το ιδρυτικό του συνέδριο, βρίσκεται στα δημοσκοπικά τάρταρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει προβληματισμός για το μέλλον. Ήδη, στους διαδρόμους της Βουλής ακούγεται ότι τουλάχιστον δύο ανεξάρτητοι βουλευτές φαίνεται πως «φλερτάρουν» με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία δημοσκοπικά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της προτίμησης των πολιτών. Οι νέες αλλαγές όμως, που διαφαίνονται στον κοινοβουλευτικό χάρτη έχουν και μια ακόμη παράμετρο η οποία αφορά τον Αλέξη Τσίπρα και το ενδεχόμενο να προχωρήσει τελικά (αν και προβληματίζεται ο ίδιος) στην ίδρυση πολιτικού φορέα. Σε αυτήν την περίπτωση βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά θα προστρέξουν στο κόμμα Τσίπρα με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τις ισορροπίες στη Βουλή και γενικότερα βέβαια στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Εφημερίδα Απογευματινή