Είναι η κορύφωση της ελληνικής πολιτιστικής διπλωματίας. Η Πόλη των Δόγηδων, η Βενετία, η top πόλη στον κόσμο-ανοιχτό μουσείο, προβάλλει ενθουσιωδώς την ελληνική τέχνη. Η έκθεση «Ο Ελ Γκρέκο και η ζωγραφική, μεταξύ Κρήτης και Βενετίας» εγκαινιάσθηκε (προχθές) στο Μουσείο Παλάτσο Ντουκάλε της Βενετίας – με διάρκεια έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Διοργανώνεται από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα των Μουσείων της Γαληνοτάτης και αναδεικνύει στα εκατομμύρια των φιλότεχνων που διέρχονται από την πανέμορφη πόλη τη βενετο-κρητική τέχνη και τα επιτεύγματά της μέσα από 150 εκθέματα, εκ των οποίων τα 80 είναι εικόνες, με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον ξακουστό στα πέρατα της Γης ως Ελ Γκρέκο, να έχει περίοπτη θέση.

Η πορεία, όμως, δεν σταματά στον Γκρέκο: η πτώση της Κάντιας (Ηράκλειο) το 1669 σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής, κατά την οποία οι Κρήτες καλλιτέχνες μετακινούνται στα Επτάνησα ή στη Βενετία, φέρνοντας μαζί τους παραδόσεις και καινοτομίες – όπως οι Θεόδωρος Πουλάκης και Αντώνιος Βασιλάκης.
Η ιδέα της έκθεσης ανήκει στον Έλληνα πρώην πρέσβη στην Ιταλία Θεμιστοκλή Δεμίρη και στον Ιταλό αρχιτέκτονα Γκεράρντο Ντέλι Ατσόνι Αβογκάντρο Μαλβαζία. Κύριο σημείο αναφοράς είναι η περίοδος που ξεκινά από το δεύτερο ήμισυ του 14ου αιώνα και φτάνει μέχρι το τέλος του 16ου αιώνα. «Η έκθεση προσφέρει σπάνια ευκαιρία για να μπορέσουν οι επισκέπτες να θαυμάσουν εξαιρετικές βυζαντινές εικόνες και έργα ζωγραφικής».

Πολλά από τα έργα προέρχονται, μεταξύ των άλλων, από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, από το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, από την Ελληνική Κοινότητα της Βενετίας και από σειρά ιδιωτικών συλλογών, από το Ίδρυμα Ωνάση και την Εθνική Πινακοθήκη.
Εφημερίδα Απογευματινή