Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την έναρξη έργων συντήρησης, αποκατάστασης και προστασίας του μυκηναϊκού οικισμού και της νεκρόπολης στην περιοχή «Αρχοντίκι» των Ψαρών. Το έργο περιλαμβάνει τη συντήρηση των δομικών υλικών και των κεραμικών πίθων που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, με στόχο την προστασία και διατήρηση αυτών των σημαντικών ιστορικών μνημείων.
Τα Ψαρά, που συνδέονται με την αρχαιότητα μέσω της Οδύσσειας, αποτελούσαν σταθμό στον θαλάσσιο δρόμο από την ηπειρωτική Ελλάδα προς την Τρωάδα και τον Ελλήσποντο. Η αρχαιότερη αναφορά στο νησί εμφανίζεται στην Οδύσσεια, και, αν και οι αρχαίοι συγγραφείς το θεωρούσαν άγονο, τα αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι Μυκηναίοι είχαν ιδρύσει εκεί έναν πλούσιο εμπορικό σταθμό.
Δήλωση υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε σχετικά: «Η πρωϊμότερη γραπτή μαρτυρία για τα Ψαρά προέρχεται από την Οδύσσεια, όταν οι Αχαιοί αναζητούν τον δρόμο της επιστροφής τους από την Τροία. Ωστόσο, τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι οι Μυκηναίοι είχαν ιδρύσει έναν σημαντικό εμπορικό σταθμό στο νησί».
Η υπουργός τόνισε τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου για την ιστορική ταυτότητα της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως ο συγκεκριμένος χώρος είναι ο μοναδικός επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στα Ψαρά. Ο χώρος αυτός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναγνώριση και κατανόηση της ιστορικής κληρονομιάς του νησιού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πρώτες ανασκαφές στη θέση «Αρχοντίκι» ξεκίνησαν το 1961 από τον Σ. Χαριτωνίδη, ο οποίος εντόπισε μυκηναϊκούς τάφους στην περιοχή κοντά στη θάλασσα. Στη συνέχεια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων ανέλαβε την έρευνα και ανέδειξε σημαντικά ευρήματα, όπως τον θολωτό τάφο και τον μυκηναϊκό οικισμό. Από το 2002 έως το 2008, πραγματοποιήθηκαν έργα προστασίας και ανάδειξης του χώρου, και τώρα, με την ολοκλήρωση της νέας μελέτης συντήρησης, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του.