Εγκρίθηκε χθες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η μελέτη διατήρησης και αποκατάστασης, «λίφτινγκ» ουσιαστικά, στον Λέοντα της Αμφίπολης. Πρόκειται για κορυφαίο έργο της αρχαίας ελληνικής πλαστικής του 4ου αιώνα π.Χ. και επικρατεί η άποψη πως ήταν ταφικό μνημείο.
Το επιβλητικό λιοντάρι έχει ύψος πεντέμισι μέτρα, εμφανίζεται καθιστό στα πίσω πόδια και, όπως έχουμε επισημάνει και παλαιότερα, είναι μεγαλύτερο από τον Λέοντα της Χαιρώνειας. Μαζί με τα διαδοχικά βάθρα, το μνημείο υπερβαίνει τα οκτώ μέτρα, κάτι που εντυπωσιάζει -ανυπερθέτως-, ενώ η κεφαλή του έχει μήκος δύο μέτρα.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως είναι έργο του 5ου ή του πρώτου μισού του 4ου αιώνα π.Χ. Ο Λέων είχε υποστεί φθορές με την πάροδο του χρόνου. Ως εκ τούτου, το μάρμαρο «απαιτούσε» καθαρισμό και στοχευμένη συντήρηση.
Η ιστορία του περήφανου λιονταριού, συμβόλου των αρχαίων Μακεδόνων, έμελλε να συνδεθεί με τη νεότερη πολεμική ιστορία της Μακεδονίας. Τα πρώτα αρχιτεκτονικά «σπαράγματά» του εντόπισαν Έλληνες στρατιώτες, που είχαν στρατοπεδεύσει εκεί στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο το 1912.
Το 1937 χάρη σε πρωτοβουλία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Λίνκολν ΜακΒι, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συμπληρωματική ενίσχυση του ελληνικού κράτους, ο Λέων της Αμφίπολης αναστηλώθηκε.
Εφημερίδα Απογευματινή