Η προ ημερών τοποθέτηση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν, σε συνέντευξή του στους «Times» -αποκαλυπτική των προθέσεων της βρετανικής πλευράς- έκανε λόγο για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. «Έτσι θα μοιραζόμαστε γνώση και ευκαιρίες, αντί να συζητάμε για την κυριότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα αποκάλυψε πως «τα σχέδια αρχίζουν να παίρνουν μορφή. Θα θέλαμε μια καινοτόμο συνεργασία με την Ελλάδα, όπου εμείς θα δανείζουμε αντικείμενα και εκείνοι θα δανείζουν άλλα».

Αυτή η δημόσια έκθεση της άποψης περί δανεισμού, προκάλεσε την οργή της βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Σε επιστολή της στο «The Times Magazine», το περιοδικό των βρετανικών «Times», την Τρίτη (13/5), η επιτροπή απαντά στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα το περασμένο Σάββατο, δήλωνε ότι υπάρχει σχέδιο για μια λύση με την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει εκατέρωθεν δάνεια εκθεμάτων. Ζητώντας εκ νέου την επανένωση των Γλυπτών, η πιτροπή στην ίδια επιστολή αντιπροτείνει, όταν ανακαινιστεί το μουσείο-ναυαρχίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, απλώς να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στη θέση τους να εκτίθενται «θαυμάσια αντικείμενα που δεν έχουν δει ποτέ στο παρελθόν στη Βρετανία και τα οποία η Ελλάδα έχει υποσχεθεί (σ.σ.: να δανείσει στο Μουσείο) για την επιστροφή των Μαρμάρων».
«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους μας και σίγουρα δεν είναι η στιγμή να προσβάλλουμε αυτή τη φιλία», καταλήγει το κείμενο που συνυπογράφουν στο «The Times Magazine» η πρόεδρος της επιτροπής και κορυφαία σαιξπιρική ηθοποιός, Ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν, ο αντιπρόεδρος και πρώην καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού στην έδρα Λεβέντη στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Πολ Κάρτλετζ, καθώς και η γνωστή φιλέλλην Βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ.
Εφημερίδα Απογευματινή