Είναι από τις πιο ιδιαίτερες εκθέσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μας, εξού και τη «σκανάραμε» με ειδικό ενδιαφέρον. Άπλετο φως στο σκοτάδι των σπηλαίων έρχεται να ρίξει η έκθεση «Στη Σπηλιά: Ιστορίες από το σκοτάδι στο φως» που μόλις ξεκίνησε να φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Μόνο δέος και θαυμασμός μπορεί να υπάρξουν από τον επισκέπτη για τα δαιδαλώδη σπήλαια που έχουν αναπαραχθεί στο μουσείο. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για «κατάδυση», όπως την αποκαλούν οι διοργανωτές, «σε αυτόν τον μυστηριακό κόσμο, που επιχειρείται για πρώτη φορά -σε τέτοια κλίμακα- σε χώρο πολιτισμού στην Ελλάδα».
Με 296 αντικείμενα, που χρονολογούνται από την προϊστορία έως τα νεότερα χρόνια, προερχόμενα από 30 σπήλαια της Βόρειας Ελλάδας, η έκθεση εντυπωσιάζει. Και για τη θεματική και για την πρωτοτυπία στον τρόπο της υλοποίησής της. Λίθινα, οστέινα, χάλκινα εργαλεία, κεραμική, γλυπτά, επιγραφές, νομίσματα, όπλα, πήλινα ειδώλια, χρυσά, χάλκινα κοσμήματα, λατρευτικές εικόνες, όπου ξεχωρίζει εκείνη με την παράσταση της κοίμησης του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, ανθρωπολογικό, αρχαιοβοτανολογικό και αρχαιοζωολογικό υλικό, καθώς και έργα σύγχρονης τέχνης που αναφέρονται στη σαγήνη των σπηλαίων… όλα είναι εκεί!

Η έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες με τίτλους «Ένα ημερολόγιο του παρελθόντος», «Η αρχαιολογία των σπηλαίων», «Η άλλη όψη των σπηλαίων», «Ακολουθώντας τις διαδρομές» και «Ρίχνοντας φως στη σπηλιά». Όλα αυτά σε συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, με τα περισσότερα αρχαιολογικά εκθέματα να προέρχονται από τη συγκεκριμένη εφορεία. Επίσης, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, καθώς και από το Μουσείο του Τελλογλείου Ιδρύματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάθε έκθεμα φωτίζει τις διαφορετικές πτυχές της σχέσης του ανθρώπου με τα σπήλαια και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Τέλος, επισημαίνονται οι επιστήμονες που έχουν εμπλακεί στην εξερεύνηση του εκάστοτε εκθέματος.

Εφημερίδα Απογευματινή