Το εντυπωσιακό αναστηλωμένο οθωμανικό τέμενος Σαντιρβάν, στην παλιά πόλη της Δράμας, μεταμορφώνεται σε κιβωτό πολιτισμού. Φιλοξενεί την έκτη κατά σειρά έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, με τίτλο «Χίλιες και μία μορφές, ζωγραφιές και σχήματα», ένα ταξίδι ουσιαστικά στην τέχνη του ισλαμικού κόσμου. Καλλιγραφικά αποσπάσματα από το Κοράνι, περίτεχνα κεραμικά, μεταλλικά σκεύη με αραβουργήματα, κοσμήματα από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, όλα αποκαλύπτουν τη βαθιά σχέση των δημιουργών με τη συμμετρία, τη γεωμετρία και τον πνευματικό στοχασμό.
Δεν πρόκειται απλώς για μια τέχνη της αναπαράστασης, αλλά της γεωμετρικής απόδοσης. Η έκθεση, με την υπογραφή της ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας ισλαμικής τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, Μίνας Μωραΐτου, αναδεικνύει τις κοινές αισθητικές και πολιτισμικές ρίζες περιοχών που εκτείνονται από την Περσία έως τη σπανιόλικη Ανδαλουσία. Από τα πιο όμορφα εκθέματα της συλλογής είναι η δίφυλλη πόρτα του 14ου αιώνα από την Αίγυπτο, διακοσμημένη με αραβουργήματα και επιγραφές, που προέρχεται από κοπτική χριστιανική εκκλησία.

Ωστόσο, το έκθεμα που δεσπόζει στον χώρο και συνδέεται άμεσα με τον ιδρυτή του Μουσείου, Αντώνη Μπενάκη, αποτελεί κεντημένο βαμβακερό κάλυμμα, με πλούσια φυτική διακόσμηση και στίχους ποιήματος: ονομάζεται Σουζάνι και ανήκε στην προσωπική συλλογή του με υφάσματα.
Εφημερίδα Απογευματινή