Βρέθηκε ελληνικό -προ Χριστού- ναυάγιο στη Σικελία

Η ανακάλυψη έγινε στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Shipwrecks of Sicily» με τον Μάρτιν Σκορσέζε
19:46 - 18 Ιουλίου 2025

Είναι μία εκπληκτική είδηση: Ένα εντυπωσιακό ελληνικό ναυάγιο -μεταξύ 6ου και 5ου αιώνα π.Χ. μάλιστα- ανακαλύφθηκε σχεδόν άθικτο στη Σικελία, στα ανοιχτά της Σάντα Μαρία ντελ Φοκάλο, στην Ίσπικα, σε βάθος μόλις έξι μέτρων (!)

Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται από τις πιο σημαντικές στη Μεσόγειο, τουλάχιστον των τελευταίων ετών, καθώς εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για τις εμπορικές και ναυτικές διαδρομές της αρχαϊκής περιόδου, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο του ελληνικού πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας, ιταλιστί Magna Grecia.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη ανασκαφή αποτέλεσε μέρος των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ «Shipwrecks of Sicily», μια συμπαραγωγή της Sunk Costs Productions με τη συμμετοχή του oσκαρικού και σημαντικότερου, ίσως, εν ζωή σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε: πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για τα ναυάγια αρχαίων πλοίων στη Σικελία (που είναι τόπος καταγωγής του σκηνοθέτη) και τις πληροφορίες που αυτά δίνουν.

Ο Μάρτιν Σκορτσέζε

Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη προέκυψε, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο (ANSA), κατά την έκτη υποβρύχια αρχαιολογική αποστολή του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου του Ούντινε, σε συνεργασία με την Εποπτεία Θαλάσσιου Πολιτισμού της περιφέρειας της Σικελίας.

Στη διάρκεια των εργασιών του Μαΐου και του Ιουνίου αποκαλύφθηκαν όχι μόνο η δομή του πλοίου, αλλά και εξαιρετικά σπάνια τμήματα, όπως ο ιστός του σκάφους – στοιχείο που σχεδόν ποτέ δεν διατηρείται σε ναυάγια. Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνονται επίσης αγγεία με μελανόμορφη διακόσμηση, μικρό αλάβαστρο με την επιγραφή «Ναῦ» (πλοίο) και τμήμα από σχοινί του πλοίου σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης.

«Με προσεκτική προσέγγιση καταφέραμε να τεκμηριώσουμε νέα και σημαντικά μέρη του ναυαγίου, όπως τον ιστό του πλοίου, που σπανιότατα διασώζεται», εξηγεί ο καθηγητής Μάσιμο Καπούλι, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος. Χάρη στη χρήση υδροκίνητου εκσκαφέα, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να επεκτείνει την ανασκαφή, φέρνοντας στο φως επιπλέον τμήματα του σκάφους, όπως το εσωτερικό δοκάρι και έναν από τους συνδετικούς αρμούς του.

Μεγάλο μέρος του ναυαγίου βρισκόταν θαμμένο κάτω από άμμο και πέτρες. Η τεκμηρίωση των ευρημάτων έγινε με άμεσες μετρήσεις και φωτογραμμετρικές τεχνικές, οδηγώντας στη δημιουργία τρισδιάστατου μοντέλου του πλοίου, το οποίο αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής.

Εφημερίδα Απογευματινή