Έρχονται οι νέοι Μεγάλοι Θεοί: το υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στο «λίφτινγκ», την αποκατάσταση και την ενίσχυση της προστασίας του εμβληματικού αρχαιολογικού χώρου στη Σαμοθράκη, στο Ιερό τους, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Όχι τυχαία. Μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους λατρευτικούς χώρους ολόκληρης της αρχαιότητας και όχι μόνο της Ελλάδας, ο οποίος συνδέεται με τη μυστηριακή λατρεία των ντόπιων που χρονολογείται στον 7ο αιώνα π.Χ.
Ως γνωστόν, διέφεραν από τους άλλους Έλληνες: δεν ήταν «ταγμένοι» στο Δωδεκάθεο, αλλά επικαλούνταν τις χθόνιες θεότητες των Κάβειρων, τους Μεγάλους (τους) Θεούς.
Στα επιμέρους, το Ιερό είχε κακοφορμίσει με τα χρόνια. Έτσι, έπειτα από την ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών -υδραυλική, στατική, αρχιτεκτονική, συντήρησης- δρομολογείται το μεγαλόπνοο έργο (εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης-ΕΣΠΑ 2021-2027) ώστε να αποκατασταθεί και να θωρακιστεί από τις εκτεταμένες ζημιές τις οποίες υπέστη ιδίως από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στο νησί το 2017.
Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «το υπουργείο Πολιτισμού πριν από έναν περίπου χρόνο παρέδωσε στο νησί ένα νέο Αρχαιολογικό Μουσείο κι εκτελεί στη Σαμοθράκη πρόγραμμα έργων προστασίας, συντήρησης, ανάδειξης του πολιτιστικού της αποθέματος, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 6.500.000 ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Σε αυτά, πέραν των επεμβάσεων στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, περιλαμβάνονται έργα αποκατάστασης στο Κάστρο του Φονιά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες για την αποκατάσταση του κτιρίου του παλαιού “Ξενία”, ώστε να μετατραπεί σε πωλητήριο και αναψυκτήριο του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων».
Οι λεπτομέρειες
Στα επιμέρους, τις λεπτομέρειες τώρα, το έργο περιλαμβάνει: γεωτεχνικές και υδραυλικές επεμβάσεις για τη διευθέτηση του κεντρικού ρέματος και του ρέματος της Αγίας Παρασκευής, με στόχο τη σταθεροποίηση της ροής και την αποτροπή περαιτέρω διάβρωσης των πρανών και του πυθμένα, αρχιτεκτονικές και στατικές επεμβάσεις για τη δημιουργία δύο νέων μεταλλικών πεζογεφυρών, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο, αποκατάσταση των αναλημματικών τοίχων και του πυθμένα του ρέματος με σεβασμό στη μορφολογία και την αρχαιολογική φυσιογνωμία του χώρου, επεμβάσεις διαμόρφωσης του χώρου στάθμευσης και υποδοχής επισκεπτών στην πεζογέφυρα Αγίας Παρασκευής – Μουσείου, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου.
Το Ιερό των Μεγάλων Θεών είναι ναϊκό συγκρότημα, κοντά στην αρχαία πόλη της Σαμοθράκης -σημερινή Παλαιόπολη- όπου τελούνταν, όπως εξηγήσαμε αρχικά, μυστηριακές τελετές. Εκεί όμως, στη διάρκεια εορτών, δέχονταν και αποστολές πρεσβευτών από άλλες πόλεις-κράτη. Ο χώρος του ήταν ανοικτός σε όσους ήθελαν να συμμετέχουν στη λατρεία των Μεγάλων Θεών, αν και η πρόσβαση στα κτίρια όπου τελούνταν τα μυστήρια ήταν περιορισμένη: επιτρεπόταν μόνο στους μυημένους.
Εφημερίδα Απογευματινή