H πιο «έξυπνη» ζυγαριά της αρχαιότητας αποκαλύφθηκε τώρα, είναι ελληνική και ανακαλύφθηκε στην Τουρκία: χρονολογείται προ 1.600 ετών και χαρακτηρίζεται από πέντε σιδερένια βαρίδια σε σχήμα ελληνικών γραμμάτων! Κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδο, η αρχαία πόλη Διοκαισάρεια, γνωστή σήμερα ως Ουζουντζαμπούρτς (Uzuncaburç), αποτελούσε πολυσύχναστο κέντρο στη νοτιοανατολική πλευρά της γείτονος. Τα καλοδιατηρημένα ερείπιά της περιλαμβάνουν στοές με κιονοστοιχίες γεμάτες καταστήματα. Πρόσφατες ανασκαφές σε ένα από αυτά τα ακίνητα αποκάλυψαν μοναδικό σύστημα μέτρησης βάρους αντικειμένων, που προσφέρει νέες, σημαντικές
πληροφορίες για την εμπορική ζωή στην πόλη και το σύστημα μετρήσεων που χρησιμοποιούταν εκεί.
Αρχαιολόγοι από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ανακάλυψαν το συγκεκριμένο αντικείμενο με τα σιδερένια βάρη, που είναι σε σχήματα ελληνικών γραμμάτων: βήτα, γάμμα, σίγμα, ψι και ωμέγα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάθε γράμμα/σύμβολο αντιπροσώπευε ειδικό βάρος, ευρέως αναγνωρίσιμο σε τοπικούς ή περιφερειακούς εμπόρους.
Η έρευνα διεξάγεται από ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ουμίτ Αγιαντινόγλου (Umit Aydınoglu) του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Μερσίνης (MEÜ) ο οποίος, μιλώντας γι’ αυτήν την «ανεκτίμητης αξίας», όπως την αποκαλεί, ανακάλυψη, τόνισε: «Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το ότι μαζί με το σετ της ζυγαριάς βρέθηκαν και πέντε βάρη. Κατασκευασμένα σε μορφή γραμμάτων του αρχαίου ελληνικού αλφαβήτου έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: κάθε βάρος αντιστοιχεί σε πολλαπλάσια συγκεκριμένων σταθερών μετρήσεων.
Τότε χρησιμοποιούσαν σύστημα βάρους που ονομαζόταν λίτρα. Τα βάρη κυμαίνονται από μισή λίτρα έως 5 λίτρες. Σε σύγχρονες μετρήσεις, αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 150 γραμμάρια έως 1,5 κιλό». Εξήγησε δε, πως «χρησιμοποιούσαν στα βάρη συμβολισμό! Μπορεί να ήταν μέθοδος των τοπικών εμπόρων ή ένα κοινώς αποδεκτό σύστημα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανακαλύψαμε το πρώτο πλήρες σετ ενός τόσο ξεχωριστού συστήματος μέτρησης». Τα συγκεκριμένα σπουδαία ευρήματα αναμένεται να ρίξουν φως στις εμπορικές δραστηριότητες της Ύστερης Αρχαιότητας (4ος έως 7ος αιώνας μ.Χ.).
Εφημερίδα Απογευματινή