Η ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου ξαναγράφεται! Σφραγισμένη πυραμίδα 4.000 ετών -που αποδίδεται στη «χαμένη» πριγκίπισσα Χατσεψούτ- ανακαλύφθηκε στη «γη των φαραώ», στη νεκρόπολη Νταχσούρ, για την ακρίβεια, και ανατρέπει όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε για τις πυραμίδες. Αφενός δεν ανήκει στην ομώνυμη, γνωστή στους λάτρεις της Ιστορίας, πρώτη γυναίκα φαραώ, αλλά σε πριγκίπισσα της 13ης δυναστείας, η ύπαρξη της οποίας αποσιωπάται – δεν την αντικρίζουμε πουθενά στα ιστορικά αρχεία.
Αφετέρου η εύρεσή της ανοίγει νέους ορίζοντες, μαζί και θεωρίες -συνωμοσίας– που αφορούν βεβηλωμένους τάφους: η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι «ξαναγράφεται η ιστορία για τις πυραμίδες, καθώς υπήρχαν σημάδια ότι κάποιοι λεηλάτησαν το μνημείο πριν σφραγιστεί – πλην όμως δεν υπάρχει σημάδι παραβίασής του».

Η εκτίμηση ότι εκλάπησαν πολύτιμα αντικείμενα από τον τάφο υποδηλώνει «εκκαθάριση» που δεν συνδέεται με αρχαιοκάπηλους, αλλά που στόχευε ξεκάθαρα στη διαγραφή της πριγκίπισσας από την Ιστορία. Και γιατί να μην είναι και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις; Πόσο βέβαιοι μπορούμε να είμαστε; Ούτε κατά διάνοια. Όπως επισημαίνει ο διακεκριμένος Βρετανός αρχαιολόγος, επικεφαλής της ανασκαφής, δρ Κρις Νόντον: «Βρισκόμασταν στην περιοχή κατόπιν εντολής του υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου. Η πρώτη διαπίστωση είναι πως έκλεψαν από τον βασιλικό τάφο κάποιοι από τους υπεύθυνους για την ταφή! Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε», τόνισε, «αλλάζει τα πάντα για τις ταφικές πρακτικές -και για τον πολιτισμό κατά συνέπεια- στην αρχαία Αίγυπτο».

Tip: Στο σημείο όπου εντοπίστηκε το ταφικό μνημείο της Χατσεψούτ, γνωστό για τις Λυγισμένες και Κόκκινες Πυραμίδες, η αποστολή ανακάλυψε μονολιθικά μπλοκ θαμμένα κάτω από την άμμο. Αυτό ακριβώς ήταν σημάδι ότι κάτι σημαντικό βρισκόταν από κάτω. Έτσι έσκαψαν πιο βαθιά και ήρθε η αποκάλυψη (τώρα)!
Εφημερίδα Απογευματινή