Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σπάνια ευρήματα: τον τάφο του πρίγκιπα Waser-If-Re, γιου του βασιλιά Userkaf, ιδρυτή της πέμπτης δυναστείας της Αιγύπτου, στη νεκρόπολη της Σακάρα, νότια του Καΐρου. Σε δεύτερο χρόνο, ρωμαϊκό νεκροταφείο αλόγων στη Γερμανία. Αλλά και μία πανάρχαιη κέλτικη νεκρόπολη στη Γαλλία.

Στη Σακάρα της Μέμφιδας, που χρησίμευε ως τόπος ταφής αιγυπτιακών βασιλικών και αξιωματούχων, αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον διεθνούς φήμης αιγυπτιολόγο δρ Zahi Hawass εντόπισε τον τάφο του πρίγκιπα Waser-If-Re. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τύμβου είναι η ογκώδης θύρα του από ροζ γρανίτη, ύψους 4,5 μέτρων και πλάτους 1,15. Είναι η πρώτη του είδους της στην Αίγυπτο – από την άποψη υλικών καθώς και μεγέθους. Εντυπωσιάζουν και τα σκαλισμένα ιερογλυφικά στην πόρτα, που απαριθμούν τους τίτλους του πρίγκιπα: «Κληρονόμος πρίγκιπας», «Βασιλικός γραφέας», «Βεζίρης», «Δικαστής», «Κυβερνήτης του Μπούτο και του Νέκεμπ», «Ιερέας που ψέλνει».
Στη Γερμανία τώρα, στα νότια του Μπάντεν-Βίρτεμπεργκ, αποκαλύφθηκε αρχαιορωμαϊκό νεκροταφείο αλόγων του 2ου αιώνα μ.Χ., με 100 σκελετούς. Η ανακοίνωση έγινε από το State Office for Monument Preservation της Στουτγάρδης. «Τα άλογα αποτέλεσαν παράπλευρη απώλεια εχθροπραξιών. Θάβοντάς τα, οι ιδιοκτήτες τους απέδειξαν τον σεβασμό στα ζώα τους», σχολίασε συγκινημένη η επικεφαλής του προαναφερόμενου κρατικού φορέα, αρχαιολόγος Σάρα Ροθ.
Τέλος, ανακαλύφθηκε κέλτικη νεκρόπολη στο γαλλικό Κριζιέ-λε-Νεφ, που χρονολογείται μεταξύ 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. Αποκλήθηκε «σιδερένια», καθώς τα ευρήματα από την ομάδα του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Προληπτικών Ερευνών, σε ακριβή μετάφραση (French National Institute of Preventive Archaeological Research), «έδειξαν» ότι η περιοχή κατοικούνταν από την Εποχή του Σιδήρου. Οι σκελετοί προφανώς είχαν αποσυντεθεί, αλλά τα 18 μεταλλικά εργαλεία των τότε πολεμιστών όχι.
Εφημερίδα Απογευματινή