Στο κοινωνικό μέτωπο η αντιμετώπιση της κλιμακούμενης εκτός ελέγχου αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων είναι η βασική προτεραιότητα. Αυτή είναι η αξιολόγηση της κυβέρνησης. Προφανώς, δεν υπάρχουν αντιρρήσεις σε επίπεδο πολιτών. Η χθεσινή παρουσίαση στους δημοσιογράφους της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βία και την Παραβατικότητα των Ανηλίκων δεν άφησε περιθώρια για αμφισβητήσεις όσον αφορά τις προθέσεις της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν είχαμε και τις συνήθεις ασκήσεις επίδειξης φθηνής μικροπολιτικής από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Στο πάνελ της διυπουργικής παρουσίασης οι ηγεσίες από οκτώ εμπλεκόμενα υπουργεία. Ο συντονιστής των δράσεων, υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος, και επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Μαρινάκης. Παρόντες και η πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ειπώθηκαν πολλά και απαντήθηκαν περισσότερα. Παρουσιάσθηκαν «εργαλεία» στη διάθεση των γονέων για να στηρίξουν τα παιδιά τους και να αποκτήσουν πλεονέκτημα στην εποπτεία τους, σε μια εποχή που ο ψηφιακός κόσμος και η αλόγιστη χρήση τεχνολογιών από νηπιακές ηλικίες δείχνουν ναρκοπέδιο για τις νεότερες γενιές – αλλά και για τη συνοχή των οικογενειών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πλατφόρμα του Kids Wallet. Αλλά και σε εκείνες των Stop Bullying και Safe Youth.
Η Πολιτεία από την πλευρά της και τα αρμόδια υπουργεία έχουν μελετήσει το κοινωνικό περιβάλλον. Με μέτρα προφύλαξης και ανάσχεσης επιχειρούν να συνδυάσουν την ανεκτικότητα με την αποτελεσματικότητα και την πειθαρχία. Για παράδειγμα, αντί για αποβολή προβλέπεται για τους παραβάτες «κοινωνική εργασία».
Είναι σημειολογικά κρίσιμη, πάντως, η κατάληξη της παρέμβασης του πρωθυπουργού στην όλη παρουσίαση. Ενός πολιτικού που είναι ταυτόχρονα πατέρας αλλά και υιός πολυμελούς οικογένειας με βαθιά βιώματα: «Είναι πολύ εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά το να είσαι γονιός θέλει πολύ κόπο και επιμονή. Τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να γίνει εφικτό χωρίς την ενεργό εμπλοκή των γονέων».
Εφημερίδα Απογευματινή