Η Ελλάδα θα πρέπει μέσα στην επόμενη διετία να αποκτήσει συγκροτημένους, σύγχρονους και ασφαλείς σιδηρόδρομους. Τουλάχιστον στο δίκτυο που υφίσταται με κεντρική διαδρομή την Αθήνα-Θεσσαλονίκη μέχρι τα βόρεια σύνορα. Αυτό αποφασίστηκε με κάθε επισημότητα άλλωστε και στις διαβουλεύσεις που υπήρξαν τη Δευτέρα στη Ρώμη. Θα υπάρξουν άμεσες επενδύσεις της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα στις υποδομές και 360 εκατομμυρίων ευρώ από την πλευρά των ιταλικών σιδηροδρόμων σε συρμούς και αμαξοστάσια. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με προηγούμενες δηλώσεις του έχει ήδη δεσμευθεί για σύγχρονους και ασφαλείς σιδηρόδρομους μέχρι το 2027-2028.
Σε σχέση με την κατάσταση των τρένων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε και τη μετεξέλιξη του ΟΣΕ σε Ανώνυμη Εταιρεία Ελληνικών Σιδηροδρόμων κατόπιν συγχώνευσης των άλλων κρατικών συγγενών οργανισμών, πλην της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έχει ιδιωτικοποιηθεί και την ευθύνη της έχουν τα τελευταία χρόνια οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι ως Hellenic Train.
Το ζήτημα του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα δεν σχετίζεται με την επομένη μέρα της τραγωδίας στα Τέμπη και μόνον. Ούτε με την αστοχία και την αβελτηρία που παρατηρήθηκε για πολλά χρόνια από διαφορετικές κυβερνήσεις αρχικά με την περιώνυμη Σύμβαση 717 και στη συνέχεια στη συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με τη Hellenic Train. Το δίκτυο αυτό είναι προαπαιτούμενο πέραν της κίνησης επιβατών για τις εμπορικές αμαξοστοιχίες ώστε να αποτελέσει η Ελλάδα κόμβο μεταφορών και logistics στη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
Φυσικά, μιλώντας για τα τρένα, βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα και ανάκριση για τις ευθύνες σε σχέση με την τραγωδία στα Τέμπη προ διετίας. Αυτό που διεφάνη και από το πόρισμα του δικαστικού εμπειρογνώμονα Δ. Καρώνη από την πλευρά του ΕΜΠ είναι ότι το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι να δοθεί η αρμοδιότητα της απαγγελίας και του καταλογισμού ευθυνών στους τακτικούς δικαστές. Να πάψουν δηλαδή τα κομματικά παίγνια φθηνών εντυπώσεων…
Εφημερίδα Απογευματινή