Η φετινή ελληνική συμμετοχή στο «τσίρκο» της Eurovision ήταν σαφώς αντιεμπορική για τα δεδομένα της διοργάνωσης. Μια μπαλάντα-μοιρολόι για τις γενοκτονίες, σε στίχους ελληνικούς, με μια παρουσία, την Κλαυδία, σεμνή, αξιόλογη από πλευράς φωνής και μελωδίας, λιτή όπως αρμόζει σε έναν πολιτισμό όπως ο ελληνικός. Η φετινή συμμετοχή με την «Αστερομάτα» αποτέλεσε επίδειξη αυτοπεποίθησης από την πλευρά μιας Ελλάδας που ανασυγκροτείται από τη μία, ενώ αναζητά τα πατήματά της από την άλλη.
Όλη την περίοδο της προετοιμασίας οι τόνοι από τους εμπλεκόμενους κρατήθηκαν χαμηλοί. Το κοινό στη χώρα μας αντιμετώπισε την Κλαυδία και το τραγούδι της με επιφύλαξη ως προς το αποτέλεσμα σε ένα φεστιβάλ όπου οι εντυπώσεις, τα εφέ και οι αισθητικές ακρότητες όχι μόνον δεσπόζουν αλλά επιβραβεύονται. Από την άλλη, όλοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είχαν κρυφοκοιτάξει τα βιντεοκλίπ, συμφωνώντας πως όποια και αν είναι η τύχη της συμμετοχής μας, τουλάχιστον, φέτος είμαστε θαρραλέοι και αξιοπρεπείς. Ο πήχυς των προσδοκιών κρατήθηκε χαμηλά και οι συνήθεις ιαχές περί «εθνικού στοιχήματος» δεν ακούσθηκαν.
Η λιτή αξιοπρέπεια της «Αστερομάτας» είχε ένα συνολικό κατευόδιο από τους Έλληνες. Το μήνυμα της αξιοπρέπειας που εξέπεμπε και η αρτιότητα της φωνής της Κλαυδίας -που δοξάστηκε από τους κριτικούς του σνομπ BBC αλλά και άλλων διεθνών μίντια-, απασχολούσαν ως προς την τύχη που θα είχε. Αυτό φάνηκε από την τηλεθέαση, που κινήθηκε από 70% έως 90% τη βραδιά του τελικού, το Σάββατο. Η Κλαυδία στο τέλος βρέθηκε στην 6η θέση. Οι προβλέψεις μιλούσαν για 15η θέση. Θρίαμβος για την αντισυμβατική συμμετοχή και την επίδειξη αυτοπεποίθησης από την Ελλάδα. Από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο Έλληνα έχουμε κάθε λόγο να δηλώνουμε χαρούμενοι.
Εφημερίδα Απογευματινή