Χωρίς το casus belli

«Για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία με τρίτο κράτος, απαιτείται η ομοφωνία όλων. Εμείς θα δούμε και θα εξετάσουμε με ποιον τρόπο θα αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο».
09:34 - 23 Μαΐου 2025

Η Τουρκία φιλοδοξεί να συμμετάσχει στον επανεξοπλισμό της Ευρώπης. Και έχει πιθανότητες για αυτό, αν δούμε τις επιλογές της ιταλικής βιομηχανίας αλλά και τις προθέσεις κεντρικών δυνάμεων της Ευρώπης ή της ηγεσίας του ΝΑΤΟ. Προϋπόθεση όμως για να εξελιχθεί κάτι τέτοιο και όχι απλώς να ξεκινήσει είναι να ληφθούν υπόψη όχι μόνον από τις ευρωπαϊκές εθνικές ηγεσίες αλλά και από την Άγκυρα οι ελληνικές ανησυχίες. Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο επικεντρώθηκε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και με σαφή μηνύματα ραδιοφωνική συνέντευξη στον Σκάι.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ετοιμάζεται, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, για νέα συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν τον επόμενο μήνα, σημείωσε: «Έχει έρθει η ώρα να φύγει το casus belli από το τραπέζι». Και εξήγησε: «Για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία με τρίτο κράτος, απαιτείται η ομοφωνία όλων. Εμείς θα δούμε και θα εξετάσουμε με ποιον τρόπο θα αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο».

Και μπορεί να τεθεί το ερώτημα στη δημόσια συζήτηση εντός της Ελλάδας. Αξίζει η τυχόν απόσυρση της απειλής πολέμου (casus belli) στην περίπτωση επέκτασης των θαλάσσιων ζωνών από την πλευρά της Ελλάδας με αντίτιμο τη συναίνεσή της, έστω με αστερίσκους, στην εμπλοκή της Τουρκίας στους ευρωπαϊκούς εξοπλισμούς; Σαφής και εξαρχής απάντηση δεν μπορεί να υπάρξει.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όμως ότι η απόσυρση του casus belli είναι μια καλή αρχή. Οι συζητήσεις με την Τουρκία, ειδικά στην περίπτωση που αυτή θέλει να προσεγγίζει την Ευρώπη αλλά και στο πλαίσιο του διμερούς διαλόγου κορυφής που εξελίσσεται, θα μπορούσαν να αποκτήσουν σχήμα με μια προσφυγή στη Χάγη για τη βασική διαφορά που αναγνωρίζεται ως τέτοια και από την Αθήνα και από την Άγκυρα. Αυτή του καθορισμού των ΑΟΖ.

Εφημερίδα Απογευματινή