Ο αεικίνητος υπουργός της κυβέρνησης και η ΔΕΘ…

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Πιερρακάκη ο εμπορικός κόσμος
11:10 - 9 Μαΐου 2025

Αεικίνητος σε όλα τα θέματα αρμοδιότητάς του -από τα πολύ βαριά μέχρι τα φαινομενικά «μικρότερα»- αποδεικνύεται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης. Αυτήν την περίοδο στο επίκεντρο των συναντήσεων που πραγματοποιεί, έχει τεθεί ο εμπορικός κόσμος. Πιθανολογώ ενόψει προετοιμασίας των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και εξαιτίας των νέων παρεμβάσεων που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ σε επίπεδο περιορισμού της φοροδιαφυγής, όπου ξέρετε λίγο πολύ τι συμβαίνει στο εμπόριο, αλλά και την εξεύρεση κεφαλαίων για την ενίσχυση του εμπορίου.

Χθες, ο Πιερρακάκης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του οργανωμένου λιανεμπορίου, ήτοι τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και τον πρόεδρό του, Κώστα Γεράρδο. Ήταν μια συζήτηση που φαίνεται πως πήγε καλά, αν κρίνω από τη αντίδραση Γεράρδου ότι η συνάντηση ήταν «εξαιρετικά εποικοδομητική» και ότι «οι δύο πλευρές εστίασαν σε δύσκολα ζητήματα που λειτουργούν συχνά ως “οδοφράγματα” στην πρόοδο, θέματα που απαιτούν πολιτική τόλμη, τεχνική επεξεργασία και θεσμική ευελιξία». Αντίστοιχη συνάντηση στο ίδιο θετικό κλίμα είχε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Μπρατάκο, η οποία έγινε «με στόχο την από κοινού διαμόρφωση ενός σύγχρονου, σταθερού και αναπτυξιακού πλαισίου για την οικονομία».

Ένας άλλος υπουργός που βρίσκεται διαρκώς με μια «καυτή» βαλίτσα στο χέρι και περιοδεύει, είναι ο υπουργός Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου. Βρίσκεται μαζί με τον υφυπουργό Τσάφο και τον επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνη Στεφάτο, στις ΗΠΑ, αλλά όχι όπου κι όπου, παρά στην Άγρια Δύση και συγκεκριμένα στο Τέξας, για «δουλειές» με τους «πετρελαιάδες» και τους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, προκειμένου αφενός να διαβεβαιώσει για τις προθέσεις της Αθήνας ως προς την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο και αφετέρου να ανιχνεύσει τις προθέσεις των αμερικανικών κολοσσών. Χθες βράδυ συνάντησε -μεταξύ άλλων- τον πρόεδρο της Chevron International, Κλέι Νεφ, ενώ απόψε, Παρασκευή, θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις της ExxonMobil, όπου θα συνομιλήσει με τον αντιπρόεδρο Παγκόσμιας Εξερεύνησης, Τζον Αντρίλ, και η ημέρα θα κλείσει με επίσκεψη στον κολοσσό παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ (2ος παγκοσμίως), την εταιρεία Cheniere. Ούτε το Σάββατο θα βρει χρόνο για βόλτες, γιατί τον περιμένει ο Ράντι Βέμπερ, μέλος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και αντιπρόεδρος της υποεπιτροπής Ενέργειας. Όπως διάβασα στο «Big Mouth», η παλιά αυτή καραβάνα της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλέγεται επί σειρά ετών στο Τέξας και πρακτικά εντός της περιφέρειάς του εκπροσωπεί επτά λιμάνια, απ’ όπου γίνεται εξαγωγή του LNG.

*Διάβασα με καθόλου έκπληξη, αλλά μεγάλο προβληματισμό τα στοιχεία της ΤτΕ χθες, ότι η τουριστική-ταξιδιωτική κίνηση προς τη χώρα μας έσπασε πέρυσι κάθε ρεκόρ, καθώς ξεπεράσαμε κατά πολύ τους 40 εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι απέφεραν έσοδα άνω των 21,5 δισ. ευρώ. Σκεφτείτε πως το 2021, έναν χρόνο μετά τον Covid, η χώρα είχε υποδεχθεί μόλις 15,2 εκατομμύρια ταξιδιώτες, το 2022 έφτασαν τους 29,8 εκατομμύρια, το 2023 αυξήθηκαν σε 36,08 εκατ. και πέρυσι μας επισκέφθηκαν 4 εκατομμύρια παραπάνω. Με την παραβολική αυτή αύξηση χρόνο με τον χρόνο, η πρόβλεψη για 50 εκατ. τουρίστες έως το 2030 και έσοδα πάνω από 27 δισ. ευρώ δεν απέχει πολύ. Εξού και ο προβληματισμός της στήλης. Ότι δηλαδή οι επισκέπτες της χώρας αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τις υποδομές που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με αξιοπρέπεια (ύδρευση, ηλεκτροδότηση, δρόμοι, αεροδρόμια, ασφάλεια) και να μην κάνουν τον βίο αβίωτο στην πρωτεύουσα και τους τουριστικούς προορισμούς, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους ίδιους τους ταξιδιώτες.

Ο…ντετέκτιβ

Εφημερίδα Απογευματινή