Κρίσιμες επαφές του Στ. Παπασταύρου στη Μέκκα της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας

Συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας, Νταγκ Μπέργκαμ, καθώς και το Νο2 του ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία, Τζον Μπαράσο
13:22 - 12 Μαΐου 2025

Δεν ξέρω αν αυτά που ήθελε να πετύχει με τη Chevron, την ExxonMobil και τη Cheniere Energy τα έφερε εις πέρας ο Στ. Παπασταύρου στις ΗΠΑ -δεν θα αργήσουμε να μάθουμε- αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι το ταξίδι του στο Χιούστον του Τέξας, που αποτελεί τη Μέκκα της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, και χθες στην Ουάσινγκτον, ήταν άνευ αποτελέσματος. Το αντίθετο. Μια τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο με τον υπουργό Ενέργειας, Κρις Ράιτ, ήταν αρκετή για να τον πείσει να επισκεφτεί την Αθήνα τον Νοέμβριο και να διοργανωθεί εδώ η Σύνοδος της «Σύμπραξης των χωρών για τη Διατλαντική Συνεργασία στην Ενέργεια και το Κλίμα».

*Αλλά και οι επαφές που είχε -μεταξύ άλλων- με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας, Νταγκ Μπέργκαμ, καθώς και το Νο2 του ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία και μέλος συνολικά τριών κρίσιμων επιτροπών, Τζον Μπαράσο, έχω την εντύπωση πως θα αποδειχθούν καθοριστικές για το μέλλον της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Πολύ «αναστατωμένη» κατάλαβα πως είναι η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων, τα οποία εν ολίγοις χρεώνουν στην ελληνική πλευρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις με το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Αυτές τις μέρες που η κυβέρνηση διά των υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας επιχειρεί να στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις (θα έλεγα και προς κάποιους επιχειρηματίες) ότι το project θα υλοποιηθεί, έστω και με καθυστέρηση, υπέπεσαν στην αντίληψή μου δύο δημοσιεύματα. Το ένα έλεγε ότι τελικά θα γίνει σύνδεση μόνο της Κύπρου με το Ισραήλ μετά τη συμφωνία Νετανιάχου – Χριστοδουλίδη, το άλλο ότι το project ακυρώνεται, και αντί για Κύπρο και Ισραήλ, το καλώδιο θα πάει για Δωδεκάνησα. Το τελευταίο δημοσίευμα το διέψευσε με πολύ αυστηρή ανακοίνωση χθες ο ΑΔΜΗΕ, προσάπτοντας σε μεγάλη εφημερίδα άγνοια της πραγματικότητας και των όρων που διέπουν τα ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος. Έχω βάσιμες υποψίες ότι το παιχνίδι με το καλώδιο δεν είναι μόνο γεωπολιτικό, αλλά και επιχειρηματικό.

Ένα εκατομμύριο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν επιδότηση από το κράτος για να καλύψουν μέρος των πολύ αυξημένων τιμολογίων που πλήρωσαν την περίοδο Δεκεμβρίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025. Δεν λέω, η κυβέρνηση έκανε αυτό που είχε υποσχεθεί και σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την ενίσχυση που έλαβαν και τα νοικοκυριά με πράσινα τιμολόγια. Μη φανταστείτε, όμως, ότι οι εταιρείες θα βγάλουν τα σπασμένα. Μιλάμε για 2 έως 4 λεπτά την κιλοβατώρα και συνολικό κόστος 60 εκατ. ευρώ. Και για να το κάνουμε λιανά, αντιστοιχούν σε 30 ευρώ έως περίπου 450 ευρώ στο τρίμηνο για εταιρείες, όπως φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, καθαριστήρια, καφετέριες κ.λπ. που πληρώνουν λογαριασμούς πάνω από 700 ευρώ τον μήνα. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί τόσες εταιρείες «κάθονται» στα πράσινα που κοστίζουν «με όλα μέσα» 17 λεπτά η κιλοβατώρα και δεν κλείνουν ετήσιες συμβάσεις σε σταθερά στα 12 λεπτά (μαζί με ΦΠΑ και πάγια);

Ο…ντετέκτιβ

Εφημερίδα Απογευματινή