Και ενώ τα σενάρια για νέα κόµµατα από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Σαµαρά, φουντώνουν, έρχεται η εκκίνηση της διαδικτυακής δραστηριότητας του τρίτου πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραµανλή, για να δείξει ότι ο «πατριάρχης» της Κεντροδεξιάς δεν µπορεί να µείνει πίσω στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Η αλήθεια είναι πως ο Κώστας Καραµανλής δεν επέλεξε ποτέ την προβολή µέσω των social media και µόλις τις τελευταίες ηµέρες έβγαλε στον αέρα τη νέα προσωπική του ιστοσελίδα, δηλώνοντας παρών στο πολιτικό σκηνικό. Αλλωστε, όπως θα έχετε διαπιστώσει, η εποχή που ο Κ. Καραµανλής επέλεγε την απόλυτη σιωπή έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ετσι, οι χρήστες του ∆ιαδικτύου µπορούν να µπουν στον ιστότοπο karamanlis.gr και να βρουν ένα portal που παρουσιάζει τη διαδροµή του Κ. Καραµανλή από τα χρόνια της ΟΝΝΕ∆ έως τη Βουλή και από εκεί στην προεδρία της Ν.∆. και την πρωθυπουργία της χώρας.
Οπως θα διαπιστώσει κάποιος µε ένα σκρολάρισµα, οι οµιλίες ξεκινούν από τη δήλωση εν όψει των εκλογών του 2012, ακολουθεί δήλωση για το δηµοψήφισµα του 2015, υπάρχει µια παύση τεσσάρων ετών έως την παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών στις εκλογές του 2019 και ακολουθούν έως σήµερα 25 παρεµβάσεις. Το timeline του πρώην πρωθυπουργού ολοκληρώνεται µε την προεδρία του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του οµίλου εταιρειών της Συνεταιριστικής Ενωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ Α.Ε.) και την προεδρία του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Syndea – Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής. Με µια µατιά στο site του Κ. Καραµανλή δεν βλέπουµε πάντως κάποια προσπάθεια rebranding, που είναι και της µόδας τελευταία. Αντίθετα, αναδεικνύονται οι τελευταίες δηµόσιες παρεµβάσεις του, τα πεπραγµένα του ως πρωθυπουργού και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και την καριέρα του. Ενδιαφέρον έχει ότι καταγράφονται αναλυτικά οι πολύ επιλεκτικές παρεµβάσεις του Κώστα Καραµανλή τα τελευταία 16 χρόνια, από την παραίτησή του από την ηγεσία της Ν.∆. έως σήµερα.
Η έξοδος του Σπίρτζη και το ιδανικό σενάριο του πρώην υπουργού για την Κεντροαριστερά
Οριστικά εκτός ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ο Χρήστος Σπίρτζης και το µόνο που αποµένει είναι η επίσηµη αποχώρησή του από την Κουµουνδούρου. Ο άλλοτε πανίσχυρος πρώην υπουργός δεν έχει πλέον την παραµικρή σχέση µε το κόµµα, παρότι στα όργανα έχουν εκλεγεί αρκετοί ΠΑΣΟΚογενείς. Ο Σπίρτζης θεωρεί ότι το κόµµα έχει ουσιαστικά κλείσει τον κύκλο του και δεν πιστεύει καθόλου στις ηγετικές ικανότητες του Σωκράτη Φάµελλου. Αντιθέτως, πιστεύει ότι το ιδανικό σενάριο για την Κεντροαριστερά θα ήταν να βρεθεί κοινός τόπος µεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Αλέξη Τσίπρα.
Μεράκι…
Με αρκετό µεράκι δουλεύει η Ντόρα Μπακογιάννη τις τελευταίες πινελιές του αυτοβιογραφικού της βιβλίου, που θα είναι στις προθήκες των βιβλιοπωλείων προς το τέλος του έτους από τις Εκδόσεις Πατάκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ολοκληρωθεί τα κεφάλαια, που φτάνουν περίπου έως το 2010 και περιλαµβάνουν αρκετές αποκαλυπτικές ιστορίες για τον Κωνσταντίνο Καραµανλή, τα χρόνια της αυτοεξορίας στο Παρίσι, την πτώση της χούντας, τις σχέσεις µε τον Ανδρέα Παπανδρέου και πολλά άλλα. Πιο σύνθετα κεφάλαια, δεδοµένου ότι είναι αρκετά φρέσκα, είναι αυτά που θα περιλαµβάνουν την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τον ρόλο της διαπλοκής, τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραµανλή, τη διαγραφή της από τον Αντώνη Σαµαρά κ.ά.
Έρχεται συνέδριο
Αν και πολλοί πιστεύουν ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πάει στις καλένδες, φαίνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να το δροµολογήσει για το τέλος του έτους, πιθανότατα στις αρχές ∆εκεµβρίου. Οπότε θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η µάχη των κουκιών, ιδίως τα µπλοκ που θα διαµορφωθούν σε σχέση µε τις πρόσφατες εσωκοµµατικές εκλογές. Το σίγουρο είναι ότι η Αννα ∆ιαµαντοπούλου θα είναι στο πλευρό του Ανδρουλάκη, διεκδικώντας το δικό της µερίδιο στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή. Πιο σύνθετα µοιάζουν τα πράγµατα για τον Χάρη ∆ούκα, καθώς σε πολύ µεγάλο βαθµό βασίστηκε οργανωτικά στον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Η ισορροπία αυτή είναι αρκετά δύσκολο να συνεχιστεί στο συνέδριο και, πολύ περισσότερο, στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής.
Η Όλγα και ο Αλέξης..
Στην Κουµουνδούρου, επειδή έχουν καεί στον χυλό, φυσάνε και το γιαούρτι στο θέµα των συνεργασιών µε τη Νέα Αριστερά. Γι’ αυτό και λένε πως δεν θα κάνουν δηµόσιες εκκλήσεις για συνεργασία, αλλά θα δουλεύουν την υπόθεση στο παρασκήνιο, όπως έγινε µε την κοινή πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό που βοηθά είναι η άριστη σχέση µεταξύ του Σωκράτη Φάµελλου και του Αλέξη Χαρίτση, ενώ πάντα παίζει ισχυρό µεσολαβητικό ρόλο η Ολγα Γεροβασίλη, που διατηρεί εξαιρετικό δίαυλο επικοινωνίας µε την πλειονότητα των στελεχών της Νέας Αριστεράς. Οπως και να έχει, είναι λύση αυτοσυντήρησης και για τα δύο κόµµατα να υπάρξει η προοπτική της κοινής καθόδου. Κρατήστε ότι βολεύει και τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα να έχουν προετοιµαστεί οι συνθήκες για συνεργασία των δύο κοµµάτων… Το τελευταίο που θα θέλει ο πρώην πρωθυπουργός είναι να µπλέξει στον κυκεώνα των αριστερών διαβουλεύσεων.
Διακοπές
Μιας και αναφέρθηκα στον Τσίπρα, να σας πω ότι το θερινό πρόγραµµά του περιλαµβάνει αρκετές διακοπές. Σαν να αισθάνεται και ο ίδιος ότι του χρόνου τέτοια εποχή δεν θα έχει την αντίστοιχη πολυτέλεια…
Δεύτερη ευκαιρία
Στα µέσα του Ιουλίου δηµοσιεύθηκε η πρόσκληση για την επιλογή εκπαιδευτικού προσωπικού στα Σχολεία ∆εύτερης Ευκαιρίας, µε στόχο να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά µε εκπαιδευτικούς στην τάξη. Ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευµάτων και Αθλητισµού, Κωνσταντίνος Βλάσης, φρόντισε να υπάρξει συντονισµός µε το ΙΝΕ∆ΙΒΙΜ, όπου η πρόεδρος Αννα Ροκοφύλλου κινήθηκε µεθοδικά, ώστε να τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράµµατα και οι εκπαιδευτές να µην ξεκινούν τα Χριστούγεννα, όπως γινόταν τα τελευταία 10 χρόνια. Και επειδή η επιτυχία δεν βρίσκεται πάντα στα πρωτοσέλιδα, ας αναγνωρίσουµε την αξία της αθόρυβης προσπάθειας και συνέπειας που θέτει τα Σχολεία ∆εύτερης Ευκαιρίας στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής.
Γκάφα
Χαµός έγινε στο ΠΑΣΟΚ στα µέσα της εβδοµάδας, µετά την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να αποδεχθεί την υπογραφή του διαγραφέντος βουλευτή Μπουρχάν Μπαράν σε ό,τι αφορά την πρόταση του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήµατος για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, µε στόχο τους Βορίδη και Αυγενάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Βλέπετε, ακόµη και στελέχη που έχουν στηρίξει επανειληµµένως τον Νίκο Ανδρουλάκη δυσανασχέτησαν έντονα µε την εξέλιξη αυτή, κάνοντας λόγο για άλλη µία γκάφα, που έρχεται να επισκιάσει την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δώσει στίγµα σε ένα σηµαντικό πολιτικό µέτωπο. Για την ιστορία, τον Απρίλιο του 2024 ο τότε µειονοτικός βουλευτής Ξάνθης είχε τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Χ. Τρικούπη, καθώς εκκρεµούσε δικαστική υπόθεση εις βάρος του, ενώ είχε φτάσει στη Βουλή η σχετική δικογραφία. Οι κατηγορίες αφορούσαν παράνοµες συνταγογραφήσεις σε πρόσωπα που δεν την είχαν ανάγκη, ακόµα και σε τοξικοεξαρτηµένους.
Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2025 ο Μπαράν καταδικάστηκε σε εξαετή κάθειρξη, µε ανασταλτικό αποτέλεσµα στην έφεση ως προς την εκτέλεση της ποινής, από το Μονοµελές Εφετείο Κακουργηµάτων Κοµοτηνής. Σηµειώνεται πως ο ίδιος είχε δώσει και στο παρελθόν δικαιώµατα. Το 2022 σε ανάρτησή του στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε χρησιµοποιήσει τον όρο «τουρκική µειονότητα» για τη θρησκευτική µουσουλµανική µειονότητα της Θράκης.
Κυριακάτικη Απογευματινή