Με µαθηµατική ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επανέλθει στη ρητορική κόντρας µε τον Κώστα Καραµανλή, αφού επίσης µε µαθηµατική ακρίβεια τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και ορισµένα εξέχοντα πρόσωπα του πολιτικού του περιβάλλοντος θα ασκήσουν εκ νέου κριτική στα πεπραγµένα της διακυβέρνησής του – και δη στο κοµµάτι της εξωτερικής πολιτικής. Εξάλλου, είναι πια κοινό µυστικό ότι ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί σειρά εισηγήσεων από συνεργάτες του να είναι πολύ πιο καυστικός έναντι του Καραµανλή (στο πλαίσιο της συνέντευξής του στη Σία Κοσιώνη), µετά τη δηµόσια τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των κυ βερνήσεών του, Γιάννη Βαληνάκη, για τις κινήσεις της ελληνικής διπλωµατίας.
Ωστόσο, ο ίδιος επέλεξε να είναι πιο συγκρατηµένος και να µη θίξει ζητήµατα, όπως οι κουµπαριές µε τον Ερντογάν, ή το περιβόητο άνοιγµα στη Μόσχα, που αποδείχθηκε φιάσκο και επιζή µιο για τα εθνικά συµφέροντα. Επιπλέον, η στάση αυτή του Μητσοτάκη δεν σηµαίνει πως θα διατηρηθεί επ’ άπειρον, εφόσον προκλη θεί εκ νέου. ∆εν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι, όπως συνέβη µε τον Σαµαρά, η διαγραφή του οποίου από τη σηµερινή «γαλάζια» ηγεσία όχι µόνο δεν στοίχισε δηµοσκοπικά, αλλά το αµέσως επόµενο διάστηµα η Ν.∆. ανέβηκε κιόλας στις µετρήσεις, έπειτα από µια σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών, αντίστοιχο θα είναι και το σκηνικό της όποιας αντιπαράθεσης µε τον Κώστα Καραµανλή (η οποία για πολλούς λόγους, που όλοι αντιλαµβάνονται, δεν θα πάρει ακραία µορφή). Φυσικά η περίπτωσή του έχει άλλη σηµειολογία από εκείνη του Μεσσήνιου, όµως είναι σαφές πως η οποιαδήποτε διαρροή προς τα δεξιά ή οποιοσδήποτε επαναπατρισµός δεξιών ψηφο φόρων προς το κυβερνών κόµµα δεν έχει να κάνει πια µε την παράµετρο των προσώπων, αλλά των πολιτικών.
Πολλώ δε µάλλον και το µέτωπο της κυριαρχίας Μητσοτάκη στο Κέντρο, που, όπως λένε κάποιοι, ευνοείται από τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών. Για την ιστορία και µόνο, αξίζει να σηµειωθεί ότι οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις τοποθετούν το επό µενο ραντεβού των αιχµών Μητσοτάκη για Καραµανλή και Σαµαρά κοντά στην επόµενη ∆ΕΘ, όπου αναµένεται να «χτυπήσουν» µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι ίδιοι. Μένει να φανεί τι θα επιλέξει ο καθένας εξ αυτών και τι θα περιλαµβάνει η απάντηση Μητσοτάκη.
Ανεβαίνουν µαζί και… πέφτουν µαζί Ν.∆., ΠΑΣΟΚ και Πλεύση
Με… συγκοινωνούντα δοχεία µοιάζουν στις τελευταίες έρευνες η Ν.∆., το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας. Ιδιαι τέρως χαρακτηριστική από πλευράς ευρηµάτων είναι η µέτρηση που δηµοσίευσαν χθες τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» µε τη σφραγίδα της GPO και στην οποία αποτυπώνεται ότι τα εν λόγω κόµµατα χάνουν ταυτόχρονα δηµοσκοπικά ποσοστά. Στον αντίποδα, φαίνεται ότι παραµένουν σταθεροί οι σχηµατισµοί στα δεξιά της Ν.∆., µε ό,τι αυτό µπο ρεί να συνεπάγεται για την κυβερνητική στρατηγική, αλλά και την απόφαση του πρωθυπουργού να βάλει, πρώ τη φορά στο στόχαστρό του, µετά τον Αντώνη Σαµαρά, και τον Κώστα Καραµανλή.
Τι λέει η Ντόρα;
Για να µείνω όµως και λίγο παραπά νω στο θέµα και να σας δώσω άλλη µια διάσταση, θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουµε την άποψη επί του θέµα τος ακόµη ενός κορυφαίου στελέχους της ελληνικής διπλωµατίας στη διάρ κεια της διακυβέρνησης Καραµανλή. Ο λόγος φυσικά για την πρώην υπουρ γό Εξωτερικών της περιόδου εκείνης, Ντόρα Μπακογιάννη, µια σχετική το ποθέτηση της οποίας θα είχε ιδιαίτε ρο ενδιαφέρον τόσο από ουσιαστικής όσο και από σηµειολογικής πλευράς σε ό,τι αφορά τα διπλωµατικά πεπραγµέ να της χρονικής περιόδου 2004-2009.
Περιοδείες
Σε πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίµου αποφασίστηκε ότι αµέσως µετά τη ∆ΕΘ θα αρχίσουν περιοδεί ες ανά την Ελλάδα, µε τη συµµετο χή κορυφαίων υπουργών, στελεχών, αλλά κυρίως αυτοδιοικητικών, τους οποίους ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσο τάκης θέλει να τους βάλει πιο ενερ γά στο «παιχνίδι», αφού έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν πιο απο τελεσµατικά κάποιες φορές τις τοπι κές κοινωνίες. Ηδη έχει γίνει γνωστή η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς που δεν βγαίνουν τόσο µπροστά όσο θα περί µεναν από το Μαξίµου. Την οργάνω ση και το πρόγραµµα θα αναλάβει ο νέος γραµµατέας του κόµµατος, Κώ στας Σκρέκας (φωτ.), µε χρονικό ορί ζοντα για τον καταρτισµό του σχετικού πλάνου την 20ή Αυγούστου.
Ρουσφέτια
Παρεµπιπτόντως, «πάγος» έχει µπει από τους υπουργούς -µε πρώτο τον Θοδωρή Λιβάνιο- σε «γαλάζιους» δήµαρχους και βουλευτές της περι φέρειας που δεν σταµατάνε να ζητά νε «ρουσφέτια». Ηδη το θέµα έχει συ ζητηθεί και στο Μαξίµου, ώστε να µπει ένα φρένο κάποια στιγµή.
Περιφέρεια
Μεγαλύτερο βάρος θα πέσει µε τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο στην περι φέρεια, µε το Μαξίµου να δείχνει ήδη τον «δρόµο» σε αρκετούς βουλευτές της επαρχίας που τους θέλει να βγαί νουν «µπροστά» και να αναλαµβάνουν ρόλο, τόσο σε εισηγήσεις νοµοσχεδίων όσο και στις κοινοβουλευτικές «µάχες» στη Βουλή. Θα δούµε φρέσκα πρόσω πα να αναλαµβάνουν -έστω και άτυ πα- ρόλο για την καλύτερη κοινοβου λευτική οργάνωση.
Double score
Οι τελευταίες µετρήσεις, που δείχνουν τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει πο σοστά πολύ καλύτερα από τα αντίστοι χα του Αντώνη Σαµαρά, σε ό,τι αφο ρά το ερώτηµα της αποδοχής από τους πολίτες των πολιτικών φορέων που πιθανώς να ιδρύσουν οι δύο πρώ ην πρωθυπουργοί, επηρεάζουν άµε σα τις σκέψεις και τους σχεδιασµούς αµφοτέρων. Εστω και αν είναι σαφές πως στοχεύουν σε διαφορετικά εκλο γικά ακροατήρια. Βλέπετε, ο µεν Τσί πρας -και µάλιστα σε χρονικό ορίζο ντα πενταετίας, όπως είχε πει- έχει τη δυνατότητα µε φόντο τα δηµοσκοπι κά δεδοµένα όχι µόνο να συντηρεί τον σχετικό µύθο, αλλά και να ιχνηλατεί το πεδίο για το τι µπορεί να κάνει άµεσα και σε βάθος χρόνου µε τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Κεντρο αριστερά.
Στον αντίποδα, είναι σίγου ρο πως αργά ή γρήγορα -κι εφόσον ο Τσίπρας συνεχίζει να τον έχει double score- ο Μεσσήνιος θα αναγκαστεί να βάλει επισήµως φρένο στα σχετι κά σενάρια. Οσο γινάτι και να έχει µε τον Κυριάκο δεν θα έµπαινε στη δια δικασία ούτε να κάνει ένα κόµµα του 5%-6%, στην καλύτερη περίπτωση, ούτε να βλέπει εκείνον τον οποίο θα πήγαινε µέχρι τέλους να διαθέτει πολύ πιο ισχυρή δυναµική για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Τώρα, αν θα στηρίξει σιω πηλά κάποιον νέο ή παλαιό φορέα στα δεξιά της Νέας ∆ηµοκρατίας, αυτό εί ναι άλλο πράγµα, εκτός και αν πραγ µατικά είναι τόσο στα κάγκελα, που θα προχωρήσει σε κανένα απονενοηµένο πολιτικό διάβηµα.
Δεν το κρύβουν
Απογοήτευση. Μεγάλη όµως απογο ήτευση παρατηρείται τώρα τελευταία στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ, µε ορισµένους από τους βουλευτές να µην µπαίνουν καν στη διαδικασία να την κρύψουν. Οσοι ήταν παρόντες στη Γιορτή στο Προεδρικό Μέγαρο για την Αποκατά σταση της ∆ηµοκρατίας καταλαβαί νουν ακριβώς τι λέµε…