Η σουκραλόζη επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου με τρόπους που μειώνουν την αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας για τον καρκίνο. Ασθενείς με ορισμένους τύπους καρκίνου που καταναλώνουν σουκραλόζη, η οποία βρίσκεται στο τεχνητό γλυκαντικό Splenda, ανταποκρίνονται χειρότερα στην ανοσοθεραπεία σε σύγκριση με εκείνους που δεν την καταναλώνουν, αναφέρουν ερευνητές στις 30 Ιουλίου στο «Cancer Discovery». Ωστόσο, η συμπλήρωση της διατροφής με το αμινοξύ αργινίνη μπορεί να μετριάσει αυτές τις επιπτώσεις, λένε.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε ένα αυξανόμενο σύνολο ερευνών που δείχνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου -η τεράστια κοινότητα μικροβίων που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα- παίζει κρίσιμο ρόλο στο πόσο καλά λειτουργούν οι θεραπείες για τον καρκίνο. Σε αυτή την περίπτωση, η σουκραλόζη φαίνεται να διαταράσσει τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου που βοηθούν στην υποστήριξη της ανοσολογικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των Τ κυττάρων, του στυλοβάτη του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
«Αυτό που είναι νέο σε αυτήν τη μελέτη είναι ότι η σουκραλόζη προάγει ένα μικροβίωμα που έχει λίγα από τα ευεργετικά βακτήρια και περισσότερα από τα όχι και τόσο χρήσιμα», λέει η Magdalena Plebanski, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. «[Και ότι] η σουκραλόζη θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάζει αρνητικά τα Τ κύτταρα άμεσα».
Το πέιραμα
Προηγούμενη έρευνα είχε υποδείξει ότι η σουκραλόζη επηρεάζει την ανοσοθεραπεία, αλλά ο υποκείμενος μηχανισμός δεν ήταν σαφής. Για να διερευνήσουν περαιτέρω, η ανοσολόγος Abby Overacre και οι συνεργάτες της εξέτασαν το μικροβίωμα του εντέρου σε ποντίκια που έλαβαν σουκραλόζη σε επίπεδα ισοδύναμα με αυτά που θα μπορούσαν να καταναλώσουν οι άνθρωποι.
«Τα τεχνητά γλυκαντικά μείωσαν την ποικιλομορφία [του εντερικού μικροβιώματος] και, μαζί με αυτό, μείωσαν τα συνολικά επίπεδα αργινίνης», λέει η Overacre, του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. «Η αργινίνη είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, ειδικά στον καρκίνο».
Τα ποντίκια είχαν εκτραφεί ώστε να έχουν τους ίδιους τύπους καρκίνου με τους ανθρώπους ασθενείς. Αυτά που τρέφονταν με σουκραλόζη εμφάνισαν μειωμένη ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία, αλλά τα ποντίκια που έλαβαν κανονική επιτραπέζια ζάχαρη ανταποκρίθηκαν μια χαρά, λέει η Overacre.
Για να δουν πώς αυτό μεταφράζεται στους ανθρώπους, οι ερευνητές εξέτασαν 132 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα ή μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που λάμβαναν θεραπεία κατά του PD1, ένα είδος ανοσοθεραπείας η οποία στοχεύει μια οδό που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα για να αποφύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ασθενείς συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών.
Αρνητική επίδραση
Ακόμη και μικρές ποσότητες σουκραλόζης φάνηκαν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία.
«[Εντοπίσαμε] ένα όριο περίπου 0,07 χιλιοστογράμμων ανά κιλό σωματικού βάρους που διαχώριζε τους ασθενείς που τα πήγαν άσχημα σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν τα πήγαν καλά», λέει ο ιατρικός ογκολόγος Ντιουάκαρ Νταβάρ του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ένας άλλος από τους συγγραφείς της μελέτης. Σημειώνει ότι αυτό το επίπεδο είναι πολύ κάτω από το συνιστώμενο ημερήσιο όριο κατανάλωσης σουκραλόζης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ – 5 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό ή περίπου 22 κουτιά διαίτης Mountain Dew για έναν άνδρα 70 κιλών.
Παρά τις μικρές ποσότητες που εμπλέκονται, η Overacre συμβουλεύει τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία να μην πανικοβάλλονται «πετώντας τα πάντα από την κουζίνα τους». Η προσθήκη ενός συμπληρώματος αργινίνης ή κιτρουλίνης, το οποίο ενισχύει την αργινίνη, είναι εύκολη, λέει.
Ο κλινικός φαρμακοποιός ογκολογίας Andrew Ruplin είναι λίγο πιο μετρημένος, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς θα πρέπει να συζητήσουν τις επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων με τους ογκολόγους τους, ώστε να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις σχετικά με τη χορήγηση συμπληρωμάτων.
«Τα δεδομένα αυτά έρχονται να προστεθούν σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που δείχνουν ότι τα οφέλη και οι κίνδυνοι της ανοσοθεραπείας μπορεί να μεταβληθούν από μεμονωμένες συμπεριφορές ασθενών οι οποίες μας ήταν εντελώς άγνωστες προηγουμένως», λέει ο Ruplin του Κέντρου Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ, αλλά θα ήθελε να δει πρόσθετες προοπτικές δοκιμές σε ανθρώπους, με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και διαφορετικούς καρκίνους να συμπεριλαμβάνονται πριν από την εφαρμογή των ευρημάτων στη θεραπεία.
Μήνυμα
Οι ερευνητές ελπίζουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές για να διερευνήσουν εάν τα συμπληρώματα μπορούν να βελτιώσουν τόσο το μικροβίωμα του εντέρου όσο και την αντικαρκινική ανοσολογική απόκριση σε ασθενείς. Θέλουν επίσης να εξετάσουν την επίδραση άλλων υποκατάστατων ζάχαρης στην ανοσοθεραπεία.
Πηγή: www.sciencenews.org , 13-08-2025
* Ο Πάγιαλ Νταρ (Payal Dhar) είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος και συγγραφέας με έδρα το Bangalore στην Ινδία.
Εφημερίδα Απογευματινή