Ο Γερµανός πρέσβης Αντρέας Κιντλ είναι ένας από τους κορυφαίους ξένους διπλωµάτες στη χώρα µας, µε σηµαντική συνεισφορά στην οικοδόµηση των ελληνογερµανικών σχέσεων. Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» µας µίλησε για την πρόσφατη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο µε τον νέο καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, για τις προοπτικές συνεργασίας µεταξύ των δύο χωρών, το ενδεχόµενο συµµετοχής της Τουρκίας στους ευρωπαϊκούς αµυντικούς εξοπλισµούς, το Μεταναστευτικό, τις πρόσφατες εξελίξεις στο µέτωπο της Ουκρανίας, τον ρόλο της Γερµανίας στην εποχή Τραµπ και, τέλος, για την επιχειρούµενη αναβίωση του γαλλογερµανικού άξονα στην Ευρώπη.
Ποιες είναι οι προοπτικές συνεργασίας µεταξύ Ελλάδας και Γερµανίας και σε ποιους τοµείς, µετά και τις πρόσφατες συζητήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη µε τον Γερµανό καγκελάριο Φ. Μερτς;
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο καγκελάριος Φ. Μερτς γνωρίζονται εδώ και πολύ καιρό και έχουν αναπτύξει µε τα χρόνια µια καλή προσωπική σχέση. Μόνο τη φετινή χρονιά έχουν συναντηθεί ήδη τέσσερις φορές. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που υποδέχθηκε ο κ. Μερτς µετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο Βερολίνο. Χαίρει εκτίµησης στη Γερµανία για το γεγονός ότι υπό την κυβέρνησή του η Ελλάδα ξεπέρασε την οικονοµική κρίση και έθεσε τα δηµοσιονοµικά της σε στέρεες βάσεις. Το Βερολίνο διαπίστωσε µε ενδιαφέρον ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης µιλάει γερµανικά. Με λίγα λόγια, οι προοπτικές για µια ιδιαίτερα στενή συνεργασία είναι πολύ καλές, ειδικά στους τοµείς της ενέργειας, της ψηφιοποίησης και των εξοπλιστικών.
Πώς βλέπει η Γερµανία µια ενδεχόµενη εµπλοκή της Τουρκίας στο αµυντικό πρόγραµµα ReArm Europe, καθώς και την άδεια απόκτησης των Eurofighter;
Νοµίζω πως όλοι συµφωνούµε ότι θα πρέπει να επενδύσουµε -από κοινούπερισσότερο και µε µεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην ασφάλεια και την άµυνα. Ενόψει των πραγµατικά τεράστιων προκλήσεων, οι κοινές προσπάθειες θα πρέπει ωστόσο να µην περιορίζονται µόνο στα κράτη-µέλη της Ε.Ε. Η συµµετοχή εταίρων, που δεν είναι µέλη της Ε.Ε., σε µια συνεκτική πολιτική ασφάλειας και άµυνας µπορεί κατά τη γνώµη µας να αποτελέσει πραγµατική ευκαιρία για µας, να τους προσδέσουµε στη δική µας ευρωπαϊκή πολιτική. Η Τουρκία, για παράδειγµα, είναι ένας σηµαντικός γείτονας της Ε.Ε. και εταίρος του ΝΑΤΟ, ο οποίος σίγουρα θα µπορούσε να διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο σε µια προσυµφωνηµένη µε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους πολιτική ασφάλειας και άµυνας.
Ποια είναι η θέση της Γερµανίας σχετικά µε τις δευτερογενείς επιστροφές µεταναστών στις χώρες εισόδου, όπως η Ελλάδα, και ποια µέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.;
Είµαι πεπεισµένος ότι, σε θέµατα µετανάστευσης, την Ελλάδα και τη Γερµανία συνδέει ένα τεράστιο κοινό συµφέρον. Και οι δύο χώρες αντιµετωπίζουν το πρόβληµα της µετανάστευσης και οι δύο χώρες επιθυµούν την ταχύτατη εφαρµογή του νέου ευρωπαϊκού συστήµατος ασύλου. Αυτό το νέο σύστηµα ασύλου όχι µόνο θα συµβάλει σε µια δικαιότερη κατανοµή των προσφύγων στο µέλλον, αλλά θα συµβάλει και στη βελτίωση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Για εµάς είναι απολύτως σαφές -και αυτό το τόνισε πρόσφατα στο Βερολίνο και ο καγκελάριος Φ. Μερτςότι τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. είναι και δικά µας σύνορα. Η Γερµανία θα συνεχίσει, λοιπόν, να στηρίζει την Ελλάδα, είτε αυτό αφορά την από κοινού αναζήτηση λύσεων στις Βρυξέλλες είτε εξακολουθώντας να συµµετέχει σε επιχειρήσεις της FRONTEX µε ισχυρές γερµανικές αστυνοµικές δυνάµεις. Το θέµα της δευτερογενούς µετανάστευσης θα πρέπει να το δούµε χωριστά. Τα τελευταία χρόνια πολλές χιλιάδες άνθρωποι υπέβαλαν και νέο αίτηµα χορήγησης ασύλου στη Γερµανία, αφού προηγουµένως τους είχε αναγνωριστεί καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα. Αυτή η δυναµική πρέπει να σταµατήσει. Η δευτερογενής µετανάστευση από την Ελλάδα προς τη Γερµανία πρέπει να µειωθεί σηµαντικά. Παράλληλα, θα πρέπει να συζητήσουµε µαζί για µελλοντικές επιστροφές. Ο καγκελάριος Φ. Μερτς και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συµφώνησαν να συζητηθεί το θέµα σύντοµα και λεπτοµερώς µεταξύ των αρµόδιων υπουργών.

Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στο µέτωπο της Ουκρανίας, πόσο κοντά είµαστε σε εκεχειρία και στην υπογραφή ειρηνευτικής συµφωνίας;
Σαφώς, η Ρωσία πρέπει να συµφωνήσει σε µια άνευ όρων εκεχειρία τριάντα ηµερών, ώστε να σταµατήσει, επιτέλους, αυτή η αφόρητη αιµατοχυσία. Οσα βλέπουµε αυτή τη στιγµή δεν µε κάνουν, ωστόσο, ιδιαίτερα αισιόδοξο. Πρέπει να αντιδράσουµε όλοι µαζί και µε αποφασιστικότητα στη συνεχιζόµενη τακτική καθυστερήσεων και προσκοµµάτων του Πούτιν. Η µπάλα είναι εξ ολοκλήρου στο γήπεδο της Ρωσίας.
Τι έχει αλλάξει στις προτεραιότητες της Γερµανίας στην εποχή Τραµπ και πώς διαµορφώνονται οι σχέσεις της µε τη Γαλλία;
Ο γαλλογερµανικός άξονας ήταν πάντα πολύ σηµαντικός και λαµβάνει τώρα, µε την ανάληψη των καθηκόντων της νέας οµοσπονδιακής κυβέρνησης, µια επιπλέον ώθηση. Η πρώτη επίσκεψη του καγκελαρίου Φ. Μερτς στο εξωτερικό τον έφερε κατ’ ευθείαν στο Παρίσι, ενώ και ο αντικαγκελάριος, ο οµοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών και άλλοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης έχουν ήδη µεταβεί εκεί για συνοµιλίες. Είµαι, εποµένως, πολύ σίγουρος ότι µπορούµε να υπολογίζουµε σε ένα ακόµη ισχυρότερο γαλλογερµανικό δίδυµο στο µέλλον. Οσον αφορά τις ΗΠΑ, παραµένει αµετάβλητο το γεγονός ότι οι διατλαντικές σχέσεις είναι για εµάς στην Ευρώπη ουσιώδους σηµασίας. Μαζί πρέπει να εργαστούµε σκληρά για τη διατήρηση και φροντίδα αυτών των σχέσεων. Παράλληλα, θα πρέπει να επικεντρωθούµε στις δικές µας ικανότητες και τα δυνατά µας σηµεία, τα οποία µπορούµε στη συνέχεια να συµπεριλάβουµε µε επωφελή τρόπο στις διατλαντικές σχέσεις.
Κυριακάτικη Απογευματινή