Ρόμπερτ Σπίτζερ: «Ο Ερντογάν θέλει να αναβιώσει την Οθωµανική Αυτοκρατορία…»

Ο νέος πρόεδρος του αµερικανικού µη κερδοσκοπικού οργανισµού B’nai B’rith µιλά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» για την κατάσταση στη Γάζα και τις κρίσιµες γεωπολιτικές εξελίξεις
13:25 - 26 Μαΐου 2025

Με τη Μέση Ανατολή να θυµίζει καζάνι που βράζει και τις συνεχιζόµενες εχθροπραξίες να µαρτυρούν την ανάγκη για εκτόνωση µισαλλόδοξων αισθηµάτων, το διπλωµατικό θερµόµετρο ανεβαίνει και η αγωνία για την επόµενη µέρα κλιµακώνεται. Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, ο αµερικανικός µη κερδοσκοπικός οργανισµός B’nai B’rith στοχεύει στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωµάτων ανά τον κόσµο, όπως και στην αντιµετώπιση των αντισηµιτικών επιθέσεων που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, από την έναρξη του πολέµου στη Γάζα και έπειτα. Το συµπέρασµα αυτό προκρίνει ο νέος πρόεδρος του οργανισµού, Ρόµπερτ Σπίτζερ, ο οποίος µιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» αναφέρεται στο αυξανόµενο κύµα αντισηµιτισµού, στις ρίζες του προβλήµατος και στην αποστολή του οργανισµού, όπου προεδρεύει, εν µέσω ενός κλίµατος βαθιάς πόλωσης.

Σχολιάζοντας τα υφιστάµενα γεωπολιτικά δεδοµένα, ο Ρόµπερτ Σπίτζερ εξηγεί ποιος όρος θεωρείται βασικός για το Ισραήλ ώστε να εκτονωθεί η κρίση, αναφέρεται στην αλλαγή του αµερικανικού πολιτικού σκηνικού επί προεδρίας Ντόναλντ Τραµπ, ενώ δεν παραλείπει να εστιάσει στην πρόοδο που παρατηρείται στις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ. Μιλώντας για την Ελλάδα, κάνει λόγο για «λίκνο της ∆ηµοκρατίας», ενώ όταν η συζήτηση φτάνει στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξηγεί πως επιδιώκει την αναβίωση της παλιάς Οθωµανικής Αυτοκρατορίας.

Σε έναν από τους πιο γνωστούς φιλανθρωπικούς οργανισµούς διεθνώς έχετε αναλάβει την προεδρία. Ποιοι είναι οι στόχοι της B’nai B’rith, του µη κυβερνητικού οργανισµού που δρα ανά τον κόσµο;

Ο στόχος µας είναι να ενδυναµώσουµε την εβραϊκή κοινότητα και παράλληλα να αντιµετωπίσουµε την αντισηµιτική ρητορική. Φροντίζουµε να ενισχύσουµε την εβραϊκή κοινότητα ανά τον κόσµο, τις ελληνοαµερικανικές σχέσεις, τις σχέσεις µε το Ισραήλ και την Κύπρο φυσικά. Εργαζόµαστε πάνω σε µια σειρά εγχειρηµάτων.

Μιλήσατε για αντισηµιτικές επιθέσεις. Με τον πόλεµο στη Γάζα παρατηρείτε αύξηση;

Φυσικά και έχουν αυξηθεί οι αντισηµιτικές επιθέσεις, ειδικά µετά τον πόλεµο στη Γάζα, που έχει προκαλέσει µία δύσκολη κατάσταση. Εχεις έναν εχθρό να αντιµετωπίσεις και από την άλλη πλευρά πολλοί Παλαιστίνιοι σκοτώνονται, όπως και οι Ισραηλινοί στρατιώτες, µε δεκάδες οικογένειες να θρηνούν, οπότε δηµιουργείται µία δύσκολη κατάσταση.

Ο Ρόμπερτ Σπίτζερ με τη συντάκτρια της «Κυριακάτικης Απογευματινής»

Στην τεταµένη γεωπολιτική συγκυρία παρατηρείτε πρόοδο στις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ;

Βλέπω πρόοδο στις σχέσεις Ισραήλ – Ελλάδας και αυτό χτίζεται. Υπάρχουν εγχειρήµατα στην ενέργεια που εντείνουν αυτήν τη συνεργασία. Ο οργανισµός µας B’nai B’rith λειτουργεί σε 40 χώρες και µεριµνά για την ενίσχυση των ελληνοαµερικανικών σχέσεων.

Επί προεδρίας Τραµπ, πώς αξιολογείτε τις πολιτικές του κινήσεις για τον πόλεµο στη Γάζα;

Ο πρόεδρος Τραµπ είναι απρόβλεπτος σε ζητήµατα που αφορούν όλο τον κόσµο. ∆εν είναι ιδεολόγος, λειτουργεί µε τη λογική των συναλλαγών. Υποσχέθηκε να τερµατίσει τον πόλεµο σε Ουκρανία και Γάζα από την πρώτη στιγµή που ανέλαβε τη δεύτερη θητεία, κάτι τέτοιο όµως δεν επιτυγχάνεται.

Πώς θα µπορούσε να εκτονωθεί η πολεµική κρίση στη Γάζα;

Το Ισραήλ επιδιώκει την απελευθέρωση των οµήρων και δεν θα σταµατήσει µέχρι να επιτευχθεί αυτό. Είναι -αν θέλετε- κοµµάτι της εβραϊκής ιδεολογίας και αυτήν την ιδεολογία προκρίνουµε εµείς, στην B’nai B’rith, που είναι ένας πολύ ενεργός οργανισµός. Στην Ευρώπη έχει µεγάλο δίκτυο στη Γαλλία. Λειτουργεί ως µη κυβερνητικός οργανισµός, προωθώντας τα ανθρώπινα δικαιώµατα.

Υπάρχει τρόπος ώστε να περιοριστεί σηµαντικά η δράση της «Χαµάς»;

Είναι µια δύσκολη περίπτωση. Η «Χαµάς» είναι εξτρεµιστική οργάνωση, όπως η «Αλ Κάιντα», και η ιδεολογία της είναι πως η δυτική κουλτούρα είναι διεφθαρµένη και πως οι µη µουσουλµάνοι πρέπει να σκοτωθούν. Είδαµε τι συνέβη τον Οκτώβριο του 2023. Αντικρίσαµε την απόλυτη βαρβαρότητα. ∆εν µπορείς να σκοτώσεις ή να αποκλείσεις µία ιδεολογία, µπορείς όµως να φροντίσεις ώστε να µην έχουν όπλα. Θα πρέπει να επιστρέψουν οι όµηροι και θα πρέπει η Γάζα να διοικηθεί από τους Παλαιστίνιους. Χρειάζεται να υπάρξει λύση δύο κρατών. Θα πάρει όµως καιρό. Ενα άλλο πρόβληµα που ανακύπτει είναι µε την υπηρεσία του ΟΗΕ, UNRWA. Υπήρχαν µέλη της που βοηθούσαν την επίθεση της «Χαµάς» και υπάρχει ένα µεγάλο πρόβληµα στην εκπαίδευση. Μικρά παιδιά µαθαίνουν πώς να σκοτώνουν. Η υπηρεσία για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες προωθεί τις επιθέσεις από βοµβιστές αυτοκτονίας. Η UNRWA διοικεί σχολεία. Αυτό συµβαίνει από το 1948. Οι Παλαιστίνοι πρόσφυγες κρατούνται σε ειδικά στρατόπεδα, δεν µεγαλώνουν σωστά, δεν µετεγκαθίστανται, απλώς µαθαίνουν πώς να σκοτώνουν Ισραηλινούς και Εβραίους. Υπάρχει ένα εκπαιδευτικό σύστηµα που δηλητηριάζει τα παιδιά.

Αναφερθήκατε στις καλές σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, στην απέναντι όχθη όµως η ρητορική του Ερντογάν προς το Ισραήλ και τον Μπενιαµίν Νετανιάχου γεννά ανησυχία;

Ελλάδα και Ισραήλ έχουν στενές συνεργασίες, ενώ η Τουρκία στέκεται εχθρικά απέναντί τους. Οι Ισραηλινοί δεν έχουν κάνει κάτι απέναντι στους Τούρκους. Ο Ερντογάν θέλει να αναβιώσει την παλιά Οθωµανική Αυτοκρατορία. Κινείται εχθρικά απέναντι στην Κύπρο επίσης. Η Ελλάδα όµως αποτελεί το λίκνο της ∆ηµοκρατίας, έχει µια πλούσια ιστορία, όπως και το Ισραήλ, οπότε είναι αµοιβαία η εκτίµηση.

Κυριακάτικη Απογευματινή