Την απόφαση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξηγεί, µε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή», ο γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.∆., Κώστας Σκρέκας. Αντικρούοντας την άποψη ότι δεν πρόκειται να παραχθεί κάτι χρήσιµο, υποστήριξε ότι σκοπός είναι να πέσει φως σε όλη τη διαδροµή του ΟΠΕΚΕΠΕ µε θεσµική λογοδοσία και χωρίς σπέκουλα. Οσον αφορά την πορεία της κυβέρνησης, τόνισε ότι ένα σηµαντικό τµήµα του ελληνικού λαού αναγνωρίζει το έργο της, ενώ για τη Ν.∆. ξεκαθάρισε πως, παρότι παραµένει η σταθερή ραχοκοκαλιά της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, χρειάζεται ανανέωση και για να υπάρχει ισχυρό κόµµα χρειάζεται η ενεργή βάση. Τέλος, για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ∆ΕΘ ξεκαθάρισε ότι αυτές δεν προαναγγέλλονται.
Η Νέα ∆ηµοκρατία τελικά προτείνει εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ποιο είναι το σκεπτικό σας; ∆ιότι µέχρι πρότινος στελέχη σας υποστήριζαν πως από τις εξεταστικές δεν έχει παραχθεί ποτέ κανένα αποτέλεσµα που να διαφωτίσει την κοινή γνώµη…
Αρχικά πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιος είναι ο ρόλος της εξεταστικής επιτροπής. ∆εν είναι µηχανισµός πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά εργαλείο θεσµικού ελέγχου. Και αυτός ο έλεγχος πρέπει να είναι πλήρης, διαχρονικός και χωρίς εξαιρέσεις. Η εξεταστική επιτροπή έχει την πλήρη δυνατότητα και ευχέρεια της διερεύνησης, χωρίς να αποκλείεται καµία εξέλιξη, ακόµη και η σύσταση προανακριτικής, εφόσον βρεθούν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες. Η πρότασή µας για εξεταστική βασίζεται σε δύο αρχές: διαφάνεια και θεσµική λογοδοσία. Θέλουµε να πέσει φως σε όλη τη διαδροµή του ΟΠΕΚΕΠΕ, όχι αποσπασµατικά, όχι επιλεκτικά. Γι’ αυτό ζητάµε διερεύνηση τόσο της δικής µας περιόδου διακυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούµενων ετών, από το 1998 και µετά. Για να δούµε από πού ξεκίνησαν οι παθογένειες, πώς διαιωνίστηκαν και γιατί δεν αντιµετωπίστηκαν. Είναι αδήριτη ανάγκη, λοιπόν, η διερεύνηση της υπόθεσης να γίνει µε στοιχεία. Οχι µε εντυπώσεις ή σπέκουλα.
Πώς απαντάτε στην κριτική ότι επιλέξατε την οδό της εξεταστικής, λόγω προειδοποίησης των Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη ότι δεν θα δεχθούν το µοντέλο Τριαντόπουλου;
Από το 2019 η κυβέρνηση έχει αποδείξει επανειληµµένως πως καµία απόφαση δεν υπαγορεύεται από εσωκοµµατικές πιέσεις. Η επιλογή για εξεταστική επιτροπή αποτελεί απόφαση ευθύνης και θεσµικής σοβαρότητας, χαρακτηριστικά που διακρίνουν την κυβέρνηση. Είχαµε δύο δρόµους: είτε να αφήσουµε την υπόθεση να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης και συκοφαντιών είτε να τη φέρουµε στη Βουλή, µε καθαρές διαδικασίες. Επιλέξαµε το δεύτερο. Είναι σαφές, άλλωστε, πως κανείς δεν µπορεί να πιέσει µια κυβέρνηση που από την πρώτη στιγµή επιλέγει τη διαφάνεια και τον έλεγχο, αναλαµβάνοντας παράλληλα τις ευθύνες που της αναλογούν. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά µας µε τους υπόλοιπους κοµµατικούς φορείς. Αποφασίσαµε άµεσα να ερευνήσουµε το θέµα από τη βάση του, όχι για να στοχοποιήσουµε πρόσωπα, αλλά για να δούµε πώς λειτουργούσε πραγµατικά ένας οργανισµός που διαχειριζόταν δηµόσιο χρήµα επί δεκαετίες. Αν κάποιοι στην αντιπολίτευση ενοχλούνται από την απόφασή µας να µην αφήσουµε τίποτα αναπάντητο, αυτό λέει περισσότερα για εκείνους. Εµείς για ακόµα µία φορά θα κάνουµε το καθήκον µας.
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έφερε στην επιφάνεια το πελατειακό κράτος που λειτουργούσε µε την ανοχή της κυβέρνησης. Πώς θα ξηλώσετε τη νοοτροπία του ρουσφετιού που κυριαρχεί και σε άλλους τοµείς, πέραν των αγροτικών επιδοτήσεων;
Από την πρώτη ηµέρα της διακυβέρνησής µας πολεµάµε µια νοοτροπία που κυριαρχούσε επί δεκαετίες. Και η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ακριβώς µία αφορµή για να εντείνουµε τις προσπάθειές µας, για να αντιµετωπίσουµε µια κουλτούρα που αναπτύχθηκε από παράγοντες που σήµερα κουνάνε το δάχτυλο και επιρρίπτουν ευθύνες. Σίγουρα δεν αλλάζει τόσο εύκολα, αλλά εµείς θα συνεχίσουµε την προσπάθεια µέχρι τέλους. Πρόκειται για µία µάχη ενάντια σε νοοτροπίες, η οποία απαιτεί πολιτική τόλµη και βούληση. Εξι χρόνια έχουµε αποδείξει πως δεν διστάζουµε να «σπάσουµε αβγά», αντιµετωπίζοντας τις επιπτώσεις που είχε η ανοχή παλαιότερων κυβερνήσεων. Αποφασίζοντας, λοιπόν, να ανοίξουµε τον φάκελο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποδεικνύουµε πως η αλλαγή της νοοτροπίας αυτής γίνεται µόνο µε σύγκρουση και όχι µε ωραιοποίηση. Στόχος, να χτίσουµε ένα κράτος που λειτουργεί µε κανόνες, ψηφιακές διαδικασίες και µηχανισµούς ελέγχου και διαφάνειας σε όλους τους τοµείς.
Στις δηµοσκοπήσεις η Ν.∆. παραµένει «καθηλωµένη» στα ποσοστά των ευρωεκλογών, που απέχουν πολύ από τον πήχυ της αυτοδυναµίας. Πώς θα κινηθείτε για να καλύψετε το χαµένο έδαφος;
Τα δηµοσκοπικά µηνύµατα τα διαβάζουµε µε προσοχή και διάθεση αυτοκριτικής. Είναι αλήθεια πως η µάχη των εθνικών εκλογών δεν έχει καµία σχέση µε την αποσπασµατική ψήφο των ευρωεκλογών. Ας µην ξεχνάµε επίσης πως βρισκόµαστε στο µέσο της τετραετούς διακυβέρνησης και όχι σε προεκλογική περίοδο. Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί η σταθερότητα που επιδεικνύεται στις δηµοσκοπικές µετρήσεις. Παρά τις δυσκολίες, ένα σηµαντικό τµήµα του ελληνικού λαού αναγνωρίζει το έργο της κυβέρνησης και την προοπτική που προσέδωσε στην οικονοµία, την άµυνα, τον ψηφιακό µετασχηµατισµό κ.ά. Βεβαίως, πρέπει να συνεχίσουµε αυτήν την προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί ο βασικός µας στόχος, που δεν είναι άλλος από την ευηµερία της Ελληνίδας και του Ελληνα πολίτη.
Σας προβληµατίζει η δυναµική της τάξης του 20% που αθροιστικά αναπτύσσουν τα κόµµατα στα δεξιά της Ν.∆.;
Είναι ξεκάθαρο πως η Νέα ∆ηµοκρατία παραµένει η σταθερή ραχοκοκαλιά της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι καταφέρνει ακόµη και σε δύσκολες συγκυρίες να διατηρεί σηµαντικό πλειοψηφικό ποσοστό υποστήριξης από την ελληνική κοινωνία οφείλεται στο ότι διαχρονικά δεν δίσταζε να λαµβάνει αποφάσεις δύσκολες, µε πολιτικό κόστος, οι οποίες δικαιώθηκαν από την ιστορία. Εποµένως, θεωρείται από µεγάλο τµήµα του ελληνικού λαού, από οποιονδήποτε πολιτικό χώρο, ως ένα κόµµα αξιόπιστο, σοβαρό και υπεύθυνο, που βάζει το εθνικό πάνω από το ατοµικό, το συλλογικό και το κοµµατικό.
Πλέον θα έχετε µια πιο σαφή εικόνα για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ∆ΕΘ… Συνεπώς, ποιες κατηγορίες πολιτών θα ευνοηθούν από τα µέτρα που θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης και κυρίως σε ποια προβλήµατα θα απαντούν;
Θα απαντηθούν όλα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στη ∆ΕΘ. Προφανώς, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες δεν προαναγγέλλονται.
Ως νέος γραµµατέας της Π.Ε. της Ν.∆. ποιος είναι ο σχεδιασµός σας για το κόµµα; Εχετε µπροστά σας και το Συνέδριο αλλά και τις εκλογές για τα τοπικά όργανα… Θα δούµε αλλαγές;
Είναι µεγάλη χαρά και τιµή η εκλογή µου στη θέση του γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας ∆ηµοκρατίας, µετά την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι το κόµµα θα είναι παρόν σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε γειτονιά, δίπλα στον πολίτη, ως κύτταρο κοινωνικής δυναµικής. Το κόµµα µας είχε, έχει και θα έχει ακόµα πιο ενεργό ρόλο. Στην εποχή της τεχνητής νοηµοσύνης, των κοινωνικών δικτύων, των πολλαπλών προκλήσεων, χρειάζεται να δώσουµε στα µέλη µας και θέση και ρόλο. Και θα χρησιµοποιήσουµε τα σύγχρονα ψηφιακά µέσα, ώστε η Νέα ∆ηµοκρατία να πορευτεί στη νέα εποχή, για να στείλουµε το µήνυµά µας παντού. ∆εν υπάρχει ισχυρό κόµµα χωρίς ενεργή βάση και δεν υπάρχει ουσιαστική πολιτική πρόταση χωρίς συµµετοχή.
Κυριακάτικη Απογευματινή