Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε έντονη δυσαρέστηση για τα μέτρα πυρασφάλειας στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπερασπίστηκε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αύξηση των αποδοχών των νοσηλευτών και παρέπεμψε στις προσεχείς ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.
Σοβαρά προβλήματα πυρασφάλειας στο νοσοκομείο Πάτρας
Αναφερόμενος στην πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», ο υπουργός Υγείας τόνισε την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση των ελλείψεων στην πυροπροστασία. «Υπάρχει σίγουρα κάποιο πρόβλημα στο θέμα της πυρασφάλειας και η νέα διοίκηση που διορίζουμε θα έχει ως κύρια προτεραιότητα να εξετάσει αυτό το ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η φωτιά εκδηλώθηκε στους υπόγειους χώρους του νοσοκομείου, σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, απαιτώντας την εκκένωση 60 ασθενών, εκ των οποίων οκτώ νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με απουσία ηλεκτρικού ρεύματος και παρουσία πυκνών καπνών.
Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς όλους τους εμπλεκόμενους στην επιχείρηση διάσωσης, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του νοσοκομείου, των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού και των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πιθανή βλάβη σε δύο σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα μεγάλης αξίας, έναν αξονικό και έναν μαγνητικό τομογράφο, που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς.
Σημαντική βελτίωση στους χρόνους αναμονής των επειγόντων περιστατικών
Το σύστημα του «βραχιολακιού» έχει επιφέρει αξιοσημείωτη μείωση στους χρόνους αναμονής των ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των μεγάλων νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, ο μέσος χρόνος αναμονής μειώθηκε από τις 9 στις 5,5 ώρες.
«Έχουμε καταγράψει περίπου 30.000 ανθρώπους με το βραχιολάκι σε πολλά νοσοκομεία της χώρας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι παρά τη σημαντική βελτίωση, ο στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του χρόνου αναμονής κάτω από τις 5 ώρες. Αυτό θα καταστήσει το ελληνικό σύστημα υγείας συγκρίσιμο με τις σκανδιναβικές χώρες, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής ανέρχεται στις 4 ώρες.
Ενίσχυση της στελέχωσης σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές
Σχετικά με τη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων σε απομακρυσμένες περιοχές, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε ενθαρρυντικά στοιχεία. Η κάλυψη των θέσεων αγροτικών γιατρών αυξήθηκε κατά 78% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία η αύξηση φτάνει το 82%.
«Τα κίνητρα που θεσπίσαμε πέρυσι το καλοκαίρι αποδίδουν καρπούς», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η πλήρης κάλυψη όλων των θέσεων παραμένει ένας φιλόδοξος στόχος που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν.
Αντιπαράθεση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «κωμικές» τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης εναντίον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, ο κ. Βορίδης απλώς ενέκρινε την εφαρμογή μιας υπουργικής απόφασης που είχε εκδώσει ο προκάτοχός του από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Βορίδης συμφώνησε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, που είχε διοριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, για την εφαρμογή υπουργικής απόφασης του Β. Αποστόλου», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η στάση της αντιπολίτευσης θυμίζει το σύνθημα «όποιος συμφωνεί μαζί μας να μπει φυλακή».
Παράλληλα, ο υπουργός εκτίμησε ότι η αύξηση της πολιτικής τοξικότητας δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κυβέρνηση, καθώς οι πολίτες επιθυμούν μια λειτουργική διοίκηση που θα προωθήσει τη χώρα προς τα εμπρός.