Ώρα για συνολική διευθέτηση του Μεταναστευτικού

Το τελευταίο πράγμα που μπορεί να αντέξει η Ελλάδα (και η κυβέρνηση) είναι η επιστροφή περίπου 30.000-40.000 επιπλέον λαθρομεταναστών, αυτή τη φορά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
11:41 - 3 Μαΐου 2025

Η πρόσφατη επίθεση Σύρου λαθρομετανάστη σε κοπέλα στο κέντρο της Αθήνας υπενθύμισε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα απέχει μακράν από τη συνολική διευθέτησή του και την αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα. Αυτό λίγο-πολύ ισχύει για όλη την Ευρώπη, αλλά σε άλλες χώρες είναι διαφορετικές οι συνθήκες που έχουν δημιουργήσει το ζήτημα, οι οποίες πηγαίνουν πίσω στον χρόνο πολύ πριν από την έξαρση του Μεταναστευτικού τα τελευταία χρόνια, η οποία σε αυτά τα κράτη ήρθε απλώς να επιδεινώσει την κατάσταση.

Η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την ανάληψή του από τον Μάκη Βορίδη υποτίθεται ότι έχει ως στόχο να υπογραμμίσει την αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής, η οποία ευνοείται από τη συνολική μεταβολή αντίληψης στην Ευρώπη. Αυτό μένει να αποτυπωθεί και πρακτικά, στο πεδίο. Η μείωση των ροών και ο τερματισμός της ευτελιστικής λειτουργίας του Λιμενικού ως θαλάσσιου ταξί λαθρομεταναστών είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι η επανάκτηση του ελέγχου σε περιοχές της χώρας από τα γκέτο παράνομων και ημιπαράνομων μεταναστών και η απόδοσή τους στους νόμιμους κατοίκους.

Στη χώρα κυκλοφορεί ένας απροσδιόριστος σε αριθμό, πάντως τουλάχιστον δεκάδων χιλιάδων, αχαρτογράφητος πληθυσμός, ο οποίος δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ. Λαθραία εισελθόντες στην επικράτεια, μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, αλλά συνεχίζουν να περιφέρονται και διάφοροι άλλοι, για τους οποίους δεν είναι γνωστό ποιοι είναι, πού μένουν, πώς βιοπορίζονται, από πού έρχονται και τι κάνουν. Το κέντρο της Αθήνας θυμίζει κάτι μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Μογκαντίσου, έχει αφροασιατικά χαρακτηριστικά, εικόνα και ήχο και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει ελληνική πρωτεύουσα.

Ο νέος υπουργός έχει εξαγγείλει ότι πλέον όσοι δεν δικαιούνται να βρίσκονται στη χώρα θα περιορίζονται σε κλειστές δομές μέχρι την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης. Η οποία όντως έχει πρακτικές δυσκολίες, διότι -μεταξύ άλλων- αρκετές πρεσβείες δεν συνεργάζονται, αρνούμενες να αναγνωρίσουν ότι υπήκοοι των χωρών τους είναι όντως τέτοιοι. Η κράτηση όμως σε κλειστά κέντρα μπορεί να κάνει πολύ συνεργάσιμους τους παράνομους μετανάστες ώστε να δηλώσουν οι ίδιοι ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Η πολιτεία είναι νομικά, ηθικά και πολιτικά υπόλογη για κάθε επόμενη επίθεση κατά Ελλήνων πολιτών από άτομα που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη χώρα, αλλά παραμένουν εδώ, επειδή το κράτος δεν εφαρμόζει τον νόμο και δεν προστατεύει τους νόμιμους κατοίκους. Στο όλο πρόβλημα ήρθε να προστεθεί η απόφαση γερμανικών δικαστηρίων ότι πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετανάστες, οι οποίοι βρέθηκαν εκεί ως δευτερογενής ροή προερχόμενοι από τη χώρα μας και των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί.

Ο κύριος Βορίδης έχει δηλώσει ότι η Αθήνα «δεν θα είναι φιλική» σε αυτό το αίτημα και -σύμφωνα με πληροφορίες- ετοιμάζεται η νομική και πολιτική αιτιολόγηση. Το τελευταίο πράγμα που μπορεί να αντέξει η Ελλάδα (και η κυβέρνηση) είναι η επιστροφή περίπου 30.000-40.000 επιπλέον λαθρομεταναστών, αυτή τη φορά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο σημερινός υπουργός έχει σαφή πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση για το θέμα, η οποία είναι απολύτως ορθολογική. Θα πρέπει να το αποδείξει και στην πράξη.

Εφημερίδα Απογευματινή