Η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, αποτελεί ορόσημο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώνται οι δύο, αλλά είναι η πρώτη φορά που λέγονται τόσα πολλά, τόσο σοβαρά και με τόσο σαφή τρόπο. Είχαμε πει ότι η διμερής συνάντηση δρομολογήθηκε από το Ισραήλ επειδή η Αθήνα αποφεύγει εδώ και καιρό να δώσει ημερομηνία για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Ο λόγος που ο Νετανιάχου πήρε την πρωτοβουλία, είναι διότι οι Ισραηλινοί έχουν διακρίνει τις διαρκείς αναβολές στο θέμα του καλωδίου και επίσης ένα πάγωμα στην προώθηση των σχέσεων με το Ισραήλ.
Αποφάσισε, λοιπόν, να καλέσει τον Κύπριο Πρόεδρο να μιλήσουν δημόσια για όλα αυτά που η ελληνική πλευρά αποφεύγει και να καταστεί έτσι σαφής και ηχηρή η απουσία και η απροθυμία της Αθήνας.
Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να αναδειχθεί περαιτέρω η ελληνική ολιγωρία ανακοινώθηκε ότι το Ισραήλ και η Κύπρος θα υπογράψουν εντός του 2025 συμφωνία για την κατασκευή του ηλεκτρικού καλωδίου στο τμήμα που αφορά τη διασύνδεση των δύο κρατών, αφήνοντας ακόμα περισσότερο εκτεθειμένη την ελληνική κυβέρνηση η οποία επιχειρεί να αποσύρει το θέμα από τον δημόσιο διάλογο.
Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προτίθεται να φιλοξενήσει τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ασκώντας έτσι πίεση προς την Αθήνα να δώσει ημερομηνία για τη συνάντηση κάτι που επιμελώς αναβάλλει.
Οι δύο ηγέτες, μάλιστα, αναφέρθηκαν εκτενώς στο μεγάλο project του εμπορευματικού και ενεργειακού διαδρόμου από την Ινδία στην Ευρώπη, IMEC, τονίζοντας ότι η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί μέρος αυτού του έργου.
Με αυτό τον τρόπο η Ιερουσαλήμ διαμηνύει στην Αθήνα ότι υπονομεύοντας το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης υπονομεύει και τη θέση της χώρας στον IMEC.
Για να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ στη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του ώστε να είναι ακόμα πιο σαφές το μήνυμα.
Εν τω μεταξύ, το τι ακριβώς γίνεται με το καλώδιο δεν είναι γνωστό. Ο ΑΔΜΗΕ έχει καταβάλει ήδη 200.000.000 ευρώ στη NEXANS, στη γαλλική εταιρεία που το κατασκευάζει, και στη συνέχεια ζήτησε προσωρινή αναστολή πληρωμών μέχρι να αποσαφηνιστεί το τοπίο. Από κει και πέρα ουδέν νεώτερον.
Γενικά, η Ελλάδα δείχνει σημάδια διπλωματικής αδράνειας και γεωπολιτικού βαλτώματος σε μία σειρά από ζητήματα ετεροπροσδιοριζόμενη από τις τουρκικές απειλές και πιέσεις.
Αν αυτή η κατάσταση παραταθεί επί μακρόν, θα τεθεί εν αμφιβόλω η συνολική θέση της χώρας και η δυνατότητά της να ανταποκριθεί στους σχεδιασμούς της περιοχής.
Εφημερίδα Απογευματινή