Η σύγκρουση Ινδίας – Πακιστάν των τελευταίων ημερών εντάσσεται στη μακροχρόνια αντιπαλότητα των δύο κρατών και δεν είναι το πρώτο σοβαρό επεισόδιο μεταξύ τους. Ούτε θα είναι το τελευταίο. Έχουν προηγηθεί πόλεμοι και στρατιωτικά γεγονότα, καθώς η αντιπαράθεσή τους έχει δομικά γεωπολιτικά και πολιτισμικά στοιχεία.
Υπάρχει όμως μία διάσταση που καθιστά τα συμβάντα των τελευταίων ημερών ιδιαίτερα. Η Ινδία, ως γνωστόν, είναι η αφετηρία του μεγάλου υπό διαμόρφωση ενεργειακού και εμπορευματικού διαδρόμου, IMEC, που θα οδεύει μέσω Μέσης Ανατολής στην Ανατολική Μεσόγειο, θα καταλήγει στην Ευρώπη και θα προεκτείνεται επίσης προς τις ΗΠΑ. Ο διάδρομος αυτός, αμερικανικής έμπνευσης και σχεδίασης, είναι ανταγωνιστικός προς τον κινεζικό νέο «Δρόμο του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative), τον οποίο διεμβολίζει. Στόχος είναι να περιοριστεί η Κίνα και να μην αφεθεί να ελέγξει τους παγκόσμιους εμπορικούς και οικονομικούς διαδρόμους.
Η τρομοκρατική επίθεση τις προηγούμενες εβδομάδες στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ από ομάδες ισλαμιστών (εκτέλεση από τη Χαμάς…), στο τμήμα που ελέγχει η Ινδία, ήταν η αφορμή για το πρόσφατο πολεμικό επεισόδιο, αλλά δεν ήταν το μόνο. Υπάρχει προσπάθεια να αποσταθεροποιηθούν όλοι οι κρίσιμοι κρίκοι της διαδρομής του IMEC. Το Πακιστάν είναι πληρεξούσιο της Κίνας, εξοπλισμένο και με κινεζικά μαχητικά, και λειτουργεί ως βραχίονας παρενόχλησης της Ινδίας. Η Τουρκία επίσης εντάσσεται στον κινεζικό σχεδιασμό και διάδρομο, διότι -ως μη αξιόπιστη χώρα- μένει εκτός του IMEC και εξάλλου η σχέση της με την Κίνα, από την οποία είναι σε σημαντικό βαθμό εξαρτημένη, είναι βαθιά και πολυεπίπεδη.
Προϋπόθεση για τη λειτουργία του IMEC είναι το κλείσιμο των μετώπων της εκτεταμένης περιοχής από όπου θα περάσει, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονταν και εντάσσονται οι Συμφωνίες του Αβραάμ για την αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη. Λίγες ημέρες πριν από το κορυφαίο ορόσημο υπογραφής τής εν λόγω συμφωνίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ το 2023, το τελευταίο δέχθηκε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς. Και η συμφωνία ανεστάλη… Αυτός ήταν ο στόχος. Η Χαμάς είναι η οργάνωση που στηρίχθηκε, χρηματοδοτήθηκε και εξοπλίστηκε από το Ιράν και από κάποιο σημείο και μετά, ύστερα από τα βαριά πλήγματα που υπέστη από το Ισραήλ, πέρασε σχεδόν ολοκληρωτικά στον έλεγχο της Τουρκίας. Όλοι αυτοί, όπως και η Κίνα, ήταν εμφανώς ή αφανώς «παρόντες» στην τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ.
Η Ελλάδα που μαζί με την Κύπρο είναι κράτη-κλειδιά του IMEC, καθώς αποτελούν την είσοδο του διαδρόμου προς την Ευρώπη, δέχονται τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, η οποία λειτουργεί ως proxy του αντιπάλου, κινεζικού διαδρόμου. Η παρεμπόδιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, διότι το έργο αποτελεί τμήμα του IMEC. Εν προκειμένω τα συμφέροντα του ανταγωνιστικού διαδρόμου συμπίπτουν με την αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας.
Η Ιορδανία, επίσης κράτος από όπου πέρνα ο διάδρομος, έθεσε εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, διότι διαπίστωσε κινήσεις αποσταθεροποίησής της εκπορευόμενες από εκεί που όλοι αντιλαμβάνονται. Η Τουρκία είναι πανταχού παρούσα. Τα περιστατικά είναι πολλά και προφανώς ο χώρος ενός άρθρου δεν αρκεί. Έχει σημασία όμως να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι όταν μια κρίση ενσκήπτει σε περιοχή από όπου πέρνα ο IMEC, το παραμύθι έχει δράκο. Κινεζικό.
Εφημερίδα Απογευματινή